Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου, μετά την παραλαβή των εκκαθαριστικών τους σημειωμάτων εισοδήματος αφού καλούνται να πληρώσουν… χρυσάφι τη θέση τους, στην εφορία!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», αναζητείται εναγωνίως λύση προκειμένου οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων να μην πληρώσουν στην εφορία μια περιουσία, εξαιτίας της αντιμισθίας τους για τα έξοδα κίνησης!
Ενώ μέχρι πρότινος η αντιμισθία τους λογίζονταν ως έξοδα αυτοτελώς φορολογούμενα, που σημαίνει ότι δεν συνυπολογίζονταν στα λοιπά έσοδα των προέδρων στην φορολογική τους δήλωση, μία εγκύκλιος ήρθε να τα ανατρέψει όλα.
Πλέον, η αντιμισθία λογίζεται ως έσοδο, προστίθεται στα έσοδα που δηλώνει στην φορολογική του δήλωση ο πρόεδρος της κάθε δημοτικής κοινότητας με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η κλίμακα φορολόγησης και να καλείται να πληρώσει στην εφορία αστρονομικά ποσά!
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 της υπ’ αρ. 74447 (ΦΕΚ Β΄ 30/12/2010) ΚΥΑ περί «Καθορισμού εξόδων κίνησης προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, προέδρου συμβουλίου τοπικής κοινότητας και εκπροσώπου τοπικής κοινότητας»:
«Τα έξοδα κίνησης της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλονται κάθε μήνα στους δικαιούχους, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 2685/1999, περί κάλυψης δαπανών μετακινούμενων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικράτειας, όπως κάθε φορά ισχύει».
Σύμφωνα, όμως, με την υπ’ αρ. Δ12Α 1084609 ΕΞ 2014/2.6.2014 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για τη χρήση 2013: «4. οι πάσης φύσεως παροχές των προσώπων που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων κίνησης που έχουν περιοδικό χαρακτήρα (δηλαδή συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά στοιχεία του εισοδήματος), εντάσσονται στη Ζ΄ κατηγορία εισοδήματος, από ελευθέρια επαγγέλματα και διενεργείται παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 2238/1994».
Αυτό έχει ως συνέπεια κάποιοι πρόεδροι που είναι, είτε μισθωτοί και δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, είτε αγρότες και δικαιούνται αγροτικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις να τις χάνουν επειδή φαίνεται ότι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ή έχουν φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει κάποιο όριο εισοδήματος!
Επίσης, επειδή ο συντελεστής φορολογίας για τα ελευθέρια επαγγέλματα είναι 26% ενώ η παρακράτηση 20%, δημιουργείται κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης και μια επιπλέον οφειλή φόρου, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσό των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν να το διαθέτουν για την κάλυψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων και ταυτόχρονα να έχουν και απώλεια εισοδήματος (από τις επιδοτήσεις) που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το σύνολο των εξόδων κίνησης!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη πολλοί πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου προσέτρεξαν προς βοήθεια στον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, ο οποίος αναζητά λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια και που τους έχει φέρει στα όριά τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν δεν βρεθεί λύση, σκέφτονται να τα… βροντήξουν αφού μια αντιμισθία, για παράδειγμα, των 300 ευρώ μηνιαίως μπορεί να εκτινάξει το συνολικό ποσό φορολόγησης μέχρι και 2.500 ευρώ!
«Δεν αξίζει για μια ευτελή αποζημίωση, να καλούμαστε να πληρώσουμε στην εφορία μια περιουσία, επειδή πλέον πρέπει να την προσθέτουμε στα έσοδά μας και να ανεβαίνει η κλίμακα φορολόγησής μας. Αν δεν βρεθεί λύση, θα σκεφτώ πολύ σοβαρά αν θα παραμείνω στη θέση του προέδρου», δήλωσε στην «δ» πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας.
Ηδη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», έχει συναντηθεί με προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων και αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Επειδή μέχρι πρότινος οι πρόεδροι είχαν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εκτιμά ότι λύση θα δοθεί μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, μέσω της οποίας θα γίνεται ξεκάθαρο ότι η αντιμισθία δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο εισόδημα των προέδρων και ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Διακοσταματίου άμεσα θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την νομοθετική ρύθμιση. Αυτό που μπορεί να γίνει ώστε να λυθεί διαπαντός το πρόβλημα είναι με νομοθετική ρύθμιση να διασαφηνιστεί ότι: «Η ορθή ερμηνεία των εξόδων κίνησης που καταβάλλονται στον πρόεδρο συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, στον πρόεδρο συμβουλίου τοπικής κοινότητας και στον εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας, σύμφωνα με την ΚΥΑ 74447/30/12/2010 (ΦΕΚ Β΄ 30) είναι ότι καταβάλλονται για την κάλυψη εξόδων που δημιουργούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν αποτελούν εισόδημα από τότε που ίσχυσαν και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο ή τέλος, ούτε απαιτείται η προσκόμιση κανενός είδους αποδείξεων για τη χορήγησή τους. Τυχόν φόρος που καταβλήθηκε στα πλαίσια άλλης ερμηνείας έως και τη χρήση 2013 δεν αναζητείται, ενώ ο ορθός εννοιολογικός τους χαρακτηρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη επιδομάτων ανεργίας, γεωργικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων κλπ».
https://www.dimokratiki.gr/06-07-2016/ta-mallia-tis-kefalis-tous-kalounte-na-plirosoun-se-forous-proedri-dimotikon-kinotiton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.