Όσα συμβαίνουν κάθε μέρα πάνω από το Αιγαίο αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο αυτό που υποστήριξε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Από τη μια τα πανίσχυρα Ελληνικά ‘’φτερά’’ και από την άλλη την ώρα που όταν οι Τουρκικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πέρα από άτακτους παραστρατιωτικούς οργανωμένο στράτευμα και κυρίως δυνάμεις που διαθέτουν αεροπορία δείχνουν εξαιρετικά ευάλωτες.
Μεταξύ ίσως των τριών πιο ισχυρών αεροποριών στον κόσμο σε επίπεδο εκπαίδευσης πιλότων η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει καταθέσει διαπιστευτήρια ισχύος σε κάθε Συμμαχική άσκηση και συνεκπαίδευση με πρωτιές ιπτάμενων όπως στο ΤLP αλλά και εκτέλεση των πιο δύσκολων και απαιτητικών σεναρίων μάχης στον αέρα.
Οι εντολές που φτάνουν στις Πολεμικές Μοίρες από την ηγεσία του Επιτελείου και τον Αρχηγό Γεώργιο Μπλιούμη το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρες. Οι ιπτάμενοι να πετούν όσο γίνεται περισσότερο, τα μαχητικά να απογειώνονται κατά κύματα και οι ασκήσεις πάνω από το Αιγαίο να εντατικοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό.
Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, η ‘’καρδιά’’ των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ και ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς σχεδιάζουν συνεχώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις ‘’κρίσιμες’’ περιοχές και συνεκπαιδεύσεις με Πολεμικό Ναυτικό και Στρατό Ξηράς στα ακριτικά νησιά. Ακόμα και οι νέοι Αεροπόροι ‘’βάζουν’’ συνεχώς ώρες μέσα στα μαχητικά και ‘’ψήνονται’’ σε πραγματικές συνθήκες.
Την ώρα που η Τουρκική αεροπορία δείχνει ξεκάθαρα ‘’αναιμική’’ συμπεριφορά με μικρά ξεσπάσματα που περιορίζονται σε προκλήσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις η HAF φτάνει να προχωρά καθημερινά ακόμα και σε 120-140 απογειώσεις μαχητικών. Και μάλιστα στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται συχνά εμπλέκονται μεγάλα COMAO, σχηματισμοί δηλαδή αποτελούμενοι από πολλά μαχητικά.
Αντίθετα οι γείτονες περιορίζονται σε πτήσεις ζευγών ή τετράδων και σύμφωνα με τις αναλύσεις του Ελληνικού επιτελείου η εικόνα που δείχνουν είναι ‘’φτωχή’’ εκτελώντας μόνο βασικά σενάρια εκπαίδευσης και σε καμιά περίπτωση δεν πλησιάζουν όσα καταφέρνουν τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’. Ακόμα και σε επίπεδο αριθμών οι γείτονες εμφανίζονται εξαιρετικά υποτονικοί γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα δεν διαθέτουν τις απαραίτητες διαθεσιμότητες τόσο σε επίπεδο αεροπόρων όσο ίσως και σε ιπτάμενα μέσα.
Η Πολεμική Αεροπορία απογειώνει ταυτόχρονα ακόμα και 40 μαχητικά για εκπαίδευση πάνω από το Αιγαίο ενώ η Τουρκική αεροπορία όπως φάνηκε σε δύο περιπτώσεις πρόσφατα περιορίστηκε να απογειώσει μόλις 4 μαχητικά για να συνοδεύσουν αεροσκάφη HighValue-ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ-σε πρόσφατη ‘’επιχείρηση’’ προς τις Λιβυκές ακτές.
Οι γείτονες στη Λιβύη ήδη διαπίστωσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο ότι απέναντι σε δυνάμεις που διαθέτουν αεροπορικά μέσα αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτοι. Η επιδρομή στην αεροπορική βάση Al Watiyah και η καταστροφή Τουρκικών αντιαεροπορικών πυραύλων Hawk από μαχητικά άγνωστα ακόμα στους Τούρκους κατέδειξε την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν αεροπορικές απειλές.
Και στο Αιγαίο έχουν να αντιμετωπίσουν μια από τις πλέον ισχυρές αεράμυνες στον κόσμο με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν πέρα από τα πάνοπλα ‘’γεράκια’’ της HAF μια αντιαεροπορική ‘’ομπρέλα’’ η οποία περιλάμβάνει S-300, Patriot, OSA,TORM1 και άλλα σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα.
Το παράδειγμα της Al Watiyah είναι χαρακτηριστικό και καταδεικνύει ότι απέναντι σε στρατό με ισχυρά εναέρια μέσα η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δεν θα είναι αυτή που γνωρίζουν οι γείτονες στη Συρία για παράδειγμα.
Στο Αιγαίο-και όχι μόνο-απέναντί τους θα αντιμετωπίσουν κατά κύματα τα Ελληνικά μαχητικά με τους άριστα εκπαιδευμένους αεροπόρους ενώ από το έδαφος θα τους σημαδεύουν σύγχρονα αντιαεροπορικά.Και το κόστος τότε θα είναι βαρύ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.