Στόχος είναι να εντοπιστούν οι τοπικοί influencers, είτε είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο παπάς, ο δάσκαλος είτε ακόμα και πρόσωπα με τοπική επιρροή, όπως επιχειρηματίες, ώστε να ανέβουν τα ποσοστά του εμβολιασμού
Το έργο των επαφών με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να πεισθούν να εμβολιαστούν, ανέλαβε χθες, δια στόματος του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας. Ήδη από σήμερα, θα περνούν από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών όλοι οι δήμαρχοι, με πρώτους εκείνους στην περιοχή των οποίων ο εμβολιασμός βρίσκεται πολύ χαμηλά.
Ο στόχος είναι να εντοπιστούν οι τοπικοί influencers, είτε είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο παπάς, ο δάσκαλος είτε ακόμα και πρόσωπα με τοπική επιρροή, όπως επιχειρηματίες, ώστε να ανέβουν τα ποσοστά του εμβολιασμού. Ο κ. Πέτσας μάλιστα έχει πρόθεση μετά τα ραντεβού στο γραφείο του να ξεκινήσει και τις περιοδείες ανά περιοχή, πηγαίνοντας «πόρτα πόρτα».
Η εντολή που πήρε ο κ. Πέτσας είναι «σαν να κάνει εθνικές εκλογές». Ο εμβολιασμός από τούδε και στο εξής θα κυλήσει με αυτόν τον τρόπο, καθώς η μετάλλαξη φαίνεται να ανεβάζει τον πήχυ της ανοσίας από το 70% στο 80%, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Πέτσας έχει πολλή δουλειά μπροστά του.
Σε συνέχεια της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας απέστειλε επιστολή προς τους δημάρχους της χώρας, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Μέσω της επιστολής, καλεί τους δημάρχους «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενισχύσουμε αποφασιστικά – με συντονισμένο σχέδιο – την πορεία των εμβολιασμών, με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού».
Το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τα προεδρεία της Ενωσης Περιφερειαρχών και της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων ήταν σαφές: «Βάλτε πλάτη στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα». Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε για πολλοστή φορά πως το βασικότερο όπλο για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ο εμβολιασμός και τα τακτικά τεστ πριν «από κάθε κοινωνική δραστηριότητα». Η σύσκεψη κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα επιδεινώθηκε πολύ, φέρνοντας νωρίτερα του αναμενομένου την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος εντός του θέρους.
Την τελευταία εβδομάδα η σύγκριση ανά ημέρα σε σχέση με μία εβδομάδα πριν δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού: την τελευταία Κυριακή είχαμε 619 κρούσματα έναντι 236, 262% περισσότερα, το προηγούμενο Σάββατο 1.001 έναντι 375, 266% περισσότερα, την Παρασκευή 771 έναντι 395, 195% περισσότερα, και την Πέμπτη 761 έναντι 489, 156% περισσότερα.
Κίνητρα και πειθώ
Στα κίνητρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί έρχεται να προστεθεί και η προσπάθεια πειθούς. Χθες βγήκε στον αέρα ακόμα ένα σποτάκι που απευθύνεται κυρίως στους νέους και στις διακοπές τους, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός τούς εξασφαλίζει ένα καλοκαίρι όπως επιθυμούν. Οσον αφορά την έτερη κατηγορία, τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών» και το συμπέρασμα είναι πως το 99% των βαρέων περιστατικών που είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.
Ο στόχος που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι το δίμηνο του καλοκαιριού να γίνουν τόσοι εμβολιασμοί, ώστε τον Σεπτέμβριο να έχει πιαστεί ο στόχος του 70% ανοσίας. «Πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Ομως, ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας τη δημιουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας «ώστε να μην πάει καμία μέρα χαμένη».
Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επισήμως και τα ποσοστά εμβολιασμών ανά περιφέρεια, τόσο με την πρώτη δόση όσο και με τις δύο, αλλά και τα κανονισμένα ραντεβού για την πρώτη δόση, ώστε να διαφανεί ποιες περιφέρειες έχουν μείνει πίσω. Οπως προκύπτει, ουραγός είναι η Στερεά Ελλάδα, αφού πλήρως έχει εμβολιαστεί μόνο το 31% του πληθυσμού. Χαμηλά κυμαίνονται και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Σκοπός της δημοσιοποίησης είναι να φανεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πόσο δούλεψαν οι τοπικές αρχές –περιφέρεια και δήμοι– ώστε να ανεβεί το ποσοστό.
Πηγή kathimerini.gr