Η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού θα καθορίσει και το πακέτο των όποιων πρόσθετων παρεμβάσεων ληφθούν το Φθινόπωρο. Βασικοί άξονες του σχεδίου παραμένουν τα καύσιμα και το ρεύμα. Ήδη τα πρώτα μηνύματα που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιούνιο είναι θετικά, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει χθες ότι τα έσοδα του πρώτου μήνα του θέρους κινήθηκαν πάνω από το στόχο.
Καθοριστικής σημασίας και η πορεία του τουρισμού με τα μηνύματα που λαμβάνονται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για τα έσοδα που θα προκύψουν, ενισχύοντας περαιτέρω το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης στη «μάχη» περιορισμού των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην τσέπη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ψηλά στη λίστα παραμένει η συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα και μετά το Σεπτέμβριο, δηλαδή για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ένα «fuel pass 3» το οποίο είναι πιθανό να αποφασιστεί με φόντο τη ΔΕΘ.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως για το οικονομικό επιτελείο είναι το ρεύμα λόγω της έντονης μεταβλητότητας που καταγράφει η τιμή του. Η ανοδική πορεία που ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ενισχύει του φόβους για ανάγκη περαιτέρω αύξησης του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, «ροκανίζοντας» έτσι σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Εφόσον το επιτρέψει η πορεία των δημοσίων εσόδων και κυρίως του τουρισμού, στο τραπέζι παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο μιας ακόμα «επιταγής ακρίβειας» για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών.
Ήδη το κόστος των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ έως των τέλος του έτους, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν το ρεύμα και τα 600 εκατ. ευρώ το σκέλος των καυσίμων. Βέβαια το συνολικό ποσό που σχετίζεται με το ρεύμα μπορεί στην πορεία να κινηθεί ακόμα υψηλότερα ανάλογα με την πορεία της τιμής του τους επόμενους μήνες.
Πηγή naftemporiki.gr