Η αναγκαιότητα όπως προέκυψε μετά τις συζητήσεις σε Νότια Ρόδο, Μονόλιθο, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Παστίδα, Μαριτσά και Κοσκινού
«Τα χωριά μας χρειάζονται υψηλότερους οικονομικούς πόρους, πιο τακτικές κατανομές των πόρων αυτών, πρόσβαση σε τεχνικές υπηρεσίες για γρήγορη υλοποίηση των έργων άμεσης προτεραιότητας και σταθερή χρηματοδότηση των πολιτιστικών – αθλητικών τους συλλόγων. Το αίτημα αυτό εκφράζεται ακριβώς το ίδιο από όλα τα μέλη των τοπικών συμβουλίων και των συμβουλίων των πολιτιστικών – αθλητικών συλλόγων του νησιού μας. Συνεπώς, οφείλουμε να βρούμε λύση και να μην επαναπαυόμαστε πίσω από τις διατάξεις του Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου Νικόλαος Γερονικόλας, επικεφαλής της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας, μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου συζητήσεων και επαφών με προέδρους και μέλη από όλες τις τοπικές κοινότητες της Νότιας Ρόδου, καθώς επίσης με συμβούλους των τοπικών κοινοτήτων Μονολίθου, Κρητηνίας, Καλαβαρδών, Παστίδας, Μαριτσών και Κοσκινού.
Το κάθε ένα από τα χωριά της Ρόδου έχει τα δικά του ξεχωριστά προβλήματα και αφορούν θέματα ύδρευσης, υλοποίησης έργων μικρής κλίμακας, προστασίας της αγροτικής παραγωγής, ενίσχυσης της μικροεπιχειρηματικότητας μέσα από παροχής κινήτρων παραμονής του πληθυσμού (κυρίως των νέων) στα πατρογονικά σπίτια και τόσα άλλα.
«Όλα αυτά τα προβλήματα χρονίζουν, διότι έχουν ως κοινό παρονομαστή την έλλειψη επαρκούς οικονομικής αυτοτέλειας των τοπικών κοινοτήτων. Εδώ οφείλουμε
να ανοίξουμε μια σοβαρή συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου Νικόλαος Γερονικόλας και συμπλήρωσε:
«Η έλλειψη οικονομικής αυτοτέλειας είναι το ένα ζητούμενο. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό ζητούμενο βρίσκεται στην ανάγκη η εκάστοτε Δημοτική Αρχή της Ρόδου καθημερινά να βρίσκεται παρούσα στο κάθε χωριό του νησιού μας. Αυτά τα δυο ζητούμενα αποτελούν τη δική μας δέσμευση για την επόμενη μέρα».
Οι συσκέψεις και οι συναντήσεις του υποψηφίου Δημάρχου, όπως και όλων των στελεχών της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης», συνεχίζονται σε όλες τις τοπικές κοινότητες και τους οικισμούς της Ρόδου.