Γράφει ο Βάιος Καλοπήτας Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Ίσως την πιο κρίσιμη, διότι αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία του ευκαιρία για να γίνει και πάλι ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο της κεντροαριστεράς και να μπει ξανά σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας.
Έχει μια τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσει, κι αυτή δεν είναι άλλη από το να εκφράσει το τεράστιο πολιτικό κενό στο κέντρο, στον χώρο που παραδοσιακά απευθυνόταν το ΠΑΣΟΚ.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν δύο σημαντικά βήματα. Από το 4% έφτασε στο 8% με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και με τον Νίκο Ανδρουλάκη έκανε ένα ακόμα βήμα από το 8% στο 13%.
Αρκεί αυτό; Προφανώς και όχι για ένα κόμμα με τις αξιώσεις αλλά και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είχε αύξηση της εκλογικής του δύναμης σε αντίθεση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασαν χιλιάδες ψηφοφόρους, αλλά δεν κατάφερε όμως να επιτύχει τους εκλογικούς και πολιτικούς στόχους που είχε θέσει ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης. Η μη επίτευξη των στόχων να γίνει το ΠΑΣΟΚ η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας φέρνει αναγκαστικά αναθεωρήσεις και ευκαιρίες για επανεκκίνηση.
Στις 13 Οκτωβρίου, μετά από την πρόταση του Προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή, θα έχουμε την ευκαιρία όλοι οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να κάνουμε μία γενναία επανεκκίνηση.
Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: Πώς ένας δημοκρατικός οργανισμός όπως το ΠΑΣΟΚ παίρνει το μήνυμα της κάλπης και προχωράει σε ανάλογες κινήσεις; Σε αντίθεση -παραδείγματος χάριν- με την Κυβέρνηση της ΝΔ που ενώ έχασε 13 μονάδες ως ένα εκκωφαντικό μήνυμα αποδοκιμασίας, αρκέστηκε σε έναν ανασχηματισμό που για εμάς τους ακρίτες αν δεν είχε βγάλει τον
Δωδεκανήσιο υπουργό κ. Γ. Παππά, δεν θα είχαμε αντιληφθεί ότι πραγματοποιήθηκε.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόβλημα στα πρόσωπα αντιθέτως έχει επάρκεια στελεχιακού δυναμικού. Η κρίση που έχει δημιουργηθεί είναι θέμα πολιτικών πρωτίστως. Το ΠΑΣΟΚ αυτό που πρέπει να επιδείξει δεν είναι το πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, αλλά να μας πει γιατί και πως μπορεί να τον κερδίσει ώστε να δημιουργήσει έναν πόλο προοδευτικό, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Το κίνημα πρέπει να αποδείξει ότι οι ιδέες του είναι πλειοψηφικές και να καταφέρει να νικήσει πρώτα απ΄όλα ιδεολογικά τη ΝΔ και τον νεοφιλελευθερισμό που πρεσβεύει, μέσω της ασυδοσίας των αγορών, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των φτωχότερων αλλά και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Να αποδείξει δηλαδή ότι μπορεί να επιβάλλει κανόνες και να ρυθμίσει τις αγορές προς όφελος των πιο αδύναμων. Και πλέον έχει 3 χρόνια να δουλέψει σκληρά για να το πετύχει.
Αν θέλουμε τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να γίνει Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να αλλάξουμε πολλά. Σίγουρα αυτό δεν θα το πετύχουμε κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές. Όλοι, έδωσαν ό,τι μπορούσαν, εκατοντάδες στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Κανένας δεν έκανε «λευκή απεργία», κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον.
Χρειάζεται να προτάξουμε:
1. Σχέδιο για τη χώρα: Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού θα βρίσκεται η χώρα μετά από 3, 5 και 10 χρόνια με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
2. Επικοινωνία: Η επικοινωνία μας πρέπει να είναι αποτελεσματική και διαφανής. Οι προτάσεις μας πρέπει να φθάνουν στην κοινωνία και να ενημερώνουν τους πολίτες. Μία επικοινωνία που να αναβαθμίζει το ρόλο του αρχηγού ως υποψήφιου πρωθυπουργού και ταυτόχρονα της ηγετικής του ομάδας
3. Οργάνωση: Η ιεραρχία μας πρέπει να είναι ισχυρή και συνεκτική. Πρόεδρος, Γραμματέας και Όργανα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν ένα κόμμα που να νιώθει ευπρόσδεκτο στην κοινωνία.
Η ελληνική κοινωνία έχει εκφράσει την αποχή της στις εκλογές, και αυτό απαιτεί δράση. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε προσεκτικά τις προτάσεις και τις αλλαγές που προτείνουν οι υποψήφιοι.
Όσοι φιλοδοξούν να ηγηθούν του Κινήματος οφείλουν να μας εξηγήσουν:
-Ποιες είναι οι προτάσεις τους για την οργάνωση του κόμματος.
-Ποιος είναι ο ρόλος και η θέση της χώρας στο πλαίσιο των προτάσεών τους.
-Πώς προτίθενται να διασφαλίσουν μαζική συμμετοχή στις κάλπες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.
Το σίγουρο είναι ότι δημιουργείται μία παλέτα δυνατών και αξιόλογων διεκδικητών. Μένει να δούμε και τις πολιτικές τους προτάσεις.