Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Μ. Σπυράκη
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις και μάλιστα αυτόνομα, χωρίς δηλαδή να τις αθροίσει με το υπόλοιπο αγροτικό εισόδημα, ώστε η φορολόγηση να είναι δικαιότερη.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει:
1. Ότι η φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων είναι ευθύνη των Κρατών-Μελών
2. Ότι εφόσον οι επιδοτήσεις φορολογούνται, η φορολόγηση τους εντάσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο φορολόγησης εισοδήματος
Αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να διαπραγματευτεί το καθεστώς μηδενικής φορολόγησης των επιδοτήσεων, για το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί, σήμερα δηλώνει πως «δίνει μάχη» για να διατηρηθεί το καθεστώς φορολόγησης που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη εξασφαλίσει.
Ολόκληρη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:
Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει το σύνολο των ενισχύσεων που δίνει η ΕΕ στους αγρότες, καθιερώνοντας αφορολόγητο όριο στις ενισχύσεις και όχι στο συνολικό εισόδημα των αγροτών, ύψους 12.000 ευρώ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
–Η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις ενισχύσεις και όχι στο σύνολο του εισοδήματος συνάδει με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των αγροτών που λαμβάνουν χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα;
–Συνάδει με τον στόχο των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, η φορολόγηση τους από το ελληνικό κράτος, με προφανή στόχο την ενίσχυση, μέσω αυτών των εσόδων, του κρατικού προϋπολογισμού;
Ολόκληρη η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαρία Σπυράκη έχει ως εξής:
H ευθύνη όσον αφορά τη φορολογία βαρύνει πρωτίστως τα ίδια τα κράτη μέλη. Εν γένει δεν απαγορεύονται οι φόροι επί των ενισχύσεων που απευθύνονται σε δικαιούχους στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), εφόσον οι πρώτοι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και δεν βασίζονται, ειδικότερα, στο εισόδημα από ενωσιακή ενίσχυση.
Η ευθύνη της εύρυθμης και αποτελεσματικής εφαρμογής της ΚΓΠ βαρύνει τόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όσο και τις εθνικές διοικήσεις. Η συνυπευθυνότητα αυτή εξασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση της οικονομικής στήριξης των γεωργικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις ανάγκες των κρατών μελών, καθώς και με τη νομοθεσία και τους στόχους της ΚΓΠ.