Ειδήσεις

NY Times: Ντροπή για την Ευρώπη -Αφήνει αβοήθητη την Ελλάδα με τους μετανάστες

Με κεντρικό άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα, New York Times, επανέρχεται στην κρίση που έχει προκύψει στο νότο της Ευρώπης με την αθρόα εισροή μεταναστών. Αυτό το κύμα ανθρώπων που δεν έχουν καμία ελπίδα, το υφίσταται σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα και η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρώπη.

Γράφει η αμερικανική εφημερίδα:

«Δεν φτάνει που η Ελλάδα αναγκάστηκε, τον περασμένο μήνα, να αποδεχθεί μια επιζήμια συμφωνία διάσωσης από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, τώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους περισσότερους πρόσφυγες που διασχίζουν τις ακτές της Μεσογείου με προορισμό οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Είναι εξωφρενικό για την Ευρώπη να περιμένει από την Ελλάδα να επωμιστεί αυτό το βάρος, αλλά αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει.

Περισσότεροι από 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν φέτος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας την Ιταλία που υποδέχθηκε 80.000. Οι περισσότεροι από τους μισούς είναι Σύροι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα με ρυθμό 1.000 κάθε μέρα, είναι εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι και πεινασμένοι. Τα λίγα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν από την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετά φαγητό σε όλον αυτό τον πληθυσμό, πολύ περισσότερο στέγη και ιατρική περίθαλψη. Αλλά για εκείνους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη δεν υπάρχει γυρισμός.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για διάθεση περισσότερων πόρων για την επίλυση του προβλήματος, αλλά στο μεταξύ στη Λέσβο, ένα νησί που λόγω της εγγύτητά του με την Τουρκία δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα και παρέχουν γεύματα, κουβέρτες και στεγνά ρούχα. Η απάντηση τους θα πρέπει να είναι ντροπή για τους άλλους Ευρωπαίους, ειδικά για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία πανικοβάλλεται με την προοπτική να υποδεχθεί μόλις 3.000 μετανάστες που διασχίζουν το Καλαί στη Γαλλία.

Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, η οποία είναι ολοένα και πιο επείγουσα μέρα με τη μέρα, δεν μπορεί να λυθεί από εθελοντές πολίτες στην οικονομικά πιο κατεστραμμένη χώρα της ηπείρου. Η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να λάβει 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτός είναι ένας γελοίος αριθμός σε σχέση με το εύρος της κρίσης. Ακόμη κι έτσι, τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν για το πόσα άτομα θα μπορέσουν να υποδεχθούν, κάτι που η Κομισιόν αναφέρει ότι θα προσπαθήσει να λύσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα. Η Κομισιόν θα πρέπει να διαθέσει αμέσως κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Θα πρέπει επίσης να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση. Αν πραγματικά έχει μείνει λίγη αξιοπιστία στην Ένωση.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου