Πανευρωπαϊκές πρωτιές για τα αεροδρόμια Αθήνας και Σαντορίνης αλλά και επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια και πτώση σε μονοψήφιο ποσοστό είναι ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του 2015, όπως προκύπτει με βάση την ανάλυση των στοιχείων για επιβάτες και πτήσεις.
Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά στην επιβατική κίνηση, με 23,3% στην κατηγορία των αεροδρομίων που δέχονται από 10 έως 25 εκατομμύρια επιβάτες, είχε για το πρώτο εξάμηνο του 2015 το Ελ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων ACI Europe. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 33,2% σημείωσε ως προς την επιβατική κίνηση το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στην κατηγορία των μικρών αεροδρομίων της Ευρώπης, που δέχονται λιγότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση.
Με βάση τα στοιχεία του ΑCI, μετά την Αθήνα, ακολουθεί στη δεύτερη θέση το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου με αύξηση επιβατών κατά 16,9%, το διεθνές αεροδρόμιο Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης με άνοδο κατά 16,6%, με 15,1% το αεροδρόμιο του Δουβλίνου και 13% της Λισαβώνας.
Στην πρώτη κατηγορία, των πιο μεγάλων αεροδρομίων που δέχονται πάνω από 25 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, ”πρωταθλήτρια” πανευρωπαϊκά αναδείχθηκε η Μαδρίτη με αύξηση των επιβατών κατά 11,4% και ακολουθεί το πρώτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με άνοδο κατά 6,4%. Το Gatwick του Λονδίνου συμπληρώνει την τριάδα και ακολουθεί με +5% το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ και 4,8% το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης.
Το ”φρένο” του β’ τριμήνου
Στοιχεία για τις επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων δημοσιεύει και το εξειδικευμένο anna.aero, το οποίο εξετάζει την πορεία των 10 μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών για το τελευταίο 18μηνο, από τις αρχές του 2014 εώς και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015. Οπως επισημαίνεται λοιπόν, μετά από μία ”φανταστική” χρονιά που ήταν για τη χώρα μας ως προς την αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2014, εφέτος, Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται να επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανόδου. “Οι θετικές επιδόσεις του 2014 συνεχίστηκαν για την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2014, ωστόσο από το β’ τρίμηνο και μετά οι ρυθμοί της ανόδου ανακόπηκαν, με το ποσοστό αύξησης του Ιουνίου να πέφτει κάτω από 10%, σε μονοψήφιο ποσοστό, για πρώτη φορά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο (σ.σ. μονοψήφια ήταν η αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2014).