Είναι πολύ πιθανό -αν δεν σας έχει συμβεί ήδη, ως παραλήπτης ή ως θύμα- να λάβετε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αυτό, θα σας ενημερώνει ότι κάποιος γνωστός/φίλος/συνάδελφος/συγγενής κ.λπ., ευρισκόμενος στην Αγγλία, στο Πρέστον, έπεσε θύμα ληστείας και ότι πρέπει να του στείλετε χρήματα προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Προχθές, λοιπόν, έλαβα το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα από μια συνάδελφό μου την οποία ουδέποτε έχω συναντήσει, απλώς συμβαίνει -λόγω δουλειάς- να βρίσκεται η ηλεκτρονική μου διεύθυνση στις επαφές του e-mail της.
Ακολουθεί αυτούσιο το μήνυμα που μου ήρθε, με θέμα «Βοήθεια», από εκείνη…
«Τις απολογίες μου που επικοινωνώ μαζί σου με αυτόν τον τρόπο, έκανα ένα ταξίδι στο Πρέστον, ΗΒ, και μου έκλεψαν την τσάντα, μαζί με το διαβατήριο και τις πιστωτικές κάρτες που ήταν μέσα. Η πρεσβεία είναι πρόθυμη να βοηθήσει, αφήνοντας με να ταξιδέψω χωρίς το διαβατήριό μου, απλώς πρέπει να πληρώσω για είσιτηριο και να διευθετίσω τους λογαριασμούς του ξενοδοχείου. Δυστυχώς για μενα, δε μπορώ να έχω πρόσβαση στα χρήματα μου χωρίς την πιστωτική μου, ήρθα σε επαφή με την τράπεζα, αλλά χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να βγάλουν μία νέα. Σκεφτόμουν να σου ζητήσω να μου δανείσεις μερίκα χρήματα γρήγορα, τα οποία μπορώ να σου επιστρέψω αμέσως μόλις επιστρέψω. Χρειάζομαι 1,850 ευρώ για να καλύψω τα έξοδά μου, είναι αναγκαίο να μπορέσω να πάρω την επόμενη διαθέσιμη πτήση. Μπορώ να σου προωθήσω τις λεπτομέρεις σχετικά με το πως μπορείς να στείλεις τα χρήματα σε μενα.
Παρακαλώ, ενημέρωσέ με αν αυτό είναι εφικτό και ανυπομονώ να σε ακούσω σύντομα!
Με εκτίμηση» (και αναγραφόταν το όνομά της).
Με μια πρώτη ανάγνωση σοκάρεσαι και αν είσαι ανυποψίαστος και υποπέσεις στο “fishing” που έχουν στήσει οι χάκερ, μπορεί και να απαντήσεις στο μήνυμα και, εν τέλει, να στείλεις τα χρήματα που σου έχουν ζητηθεί.
Πώς δρουν οι hackers
Αρχικά, οι ηλεκτρονικοί δράστες αποκτούν πρόσβαση και, τελικά, τον απόλυτο έλεγχο στον λογαριασμό e-mail του θύματος. Αμέσως μετά αποστέλλουν το παραπάνω μήνυμα σε όλες τις διευθύνσεις που υπάρχουν στη λίστα επαφών.
Είναι πιθανό, οι περισσότεροι που λαμβάνουν αυτό το μέιλ να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το θύμα που φέρεται να τους έχει στείλει αυτό το μήνυμα περί βοήθειας και εκεί να καταλάβουν ότι πρόκειται περί απάτης.
Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που θέλουν να βοηθήσουν, δίχως να το διερευνήσουν περαιτέρω, και απαντούν σε αυτό το μήνυμα που έλαβαν. Η απάντησή τους, όμως, δεν πηγαίνει στο θύμα, αλλά «ανακατευθύνεται» (redirect) στην κύρια ηλεκτρονική διεύθυνση των επιτήδειων. Από εκεί τα νέα θύματα λαμβάνουν νέο e-mail με έναν αριθμό λογαριασμού, προκειμένου να γίνει η κατάθεση του ποσού των 1.850 ευρώ με το σύστημα της Western Union – αποστέλλει την ίδια ημέρα τα χρήματα της συναλλαγής.
Έτσι, οι αποστολείς χάνουν την ίδια στιγμή και για πάντα αυτά τα ευρώ.
Αυτή η απάτη λαμβάνει χώρα εντατικά εδώ και δύο χρόνια ανά τον κόσμο και, φυσικά, και στη χώρα μας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πρόκειται για μια ομάδα hackers από το Λάγος της Νιγηρίας που έχει καταφέρει να αποσπάσει μεγάλα, ανυπολόγιστα ποσά από ανυποψίαστους χρήστες του e-mail τους. Έως τώρα, παρά τη διεθνή κινητοποίηση των Αρχών, δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν και να συλληφθούν.
Εάν, λοιπόν, λάβετε ένα τέτοιο ή παρόμοιο μήνυμα από κάποιον που σας έχει στις ηλεκτρονικές επαφές του, είναι προφανές ότι δεν θα του απαντήσετε ποτέ και, τηλεφωνικά, θα τον ενημερώσετε ότι θα πρέπει να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής του στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.
Αμέσως μετά, γελάστε δυνατά με το «Τις απολογίες μου που επικοινωνώ μαζί σου…».