Με διττό στόχο και επιδίωξη προσήλθε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνέντευξη Τύπου που η ίδια διοργάνωσε χθες στο εντευκτήριο της Βουλής.
Ακροβασίες και βολές κατά Νίκου Παππά
Επιχείρησε αφενός με «χειρουργικές» κινήσεις να μην χρεωθεί τις ευθύνες ως μια εκ των πρωταγωνιστών τυχόν διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης, στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Ανέδειξε αφετέρου την προσωπική της πολιτική στρατηγική, κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, παρέχοντας ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας στους «αντιφρονούντες» εντός της κυβερνητικής παράταξης.
Την ίδια στιγμή με αφορμή την υπόθεση του ΕΣΡ στόχευσε εναντίον του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Νίκου Παππά εμφανίζοντάς τον «ευάλωτο» στα διαπλεκόμενα. «Με ενδιαφέρει πολύ η διακηρυγμένη πρόθεση του κ. Παππά να χτυπήσει την διαπλοκή, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι συγκεκριμένες ερμηνείες αντί να χτυπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή θα καταλήξουν να την υπηρετήσουν» ήταν το χαρακτηριστικότερο απόσπασμα εις βάρος του.
Δεν ψηφίζει τα νέα μέτρα
Η πρόεδρος της Βουλής στην τρίωρη συνέντευξη επανέλαβε μεταξύ των άλλων ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα – μίλησε για καθαρό εκβιασμό από την πλευρά των δανειστών- αλλά απέρριψε εκ προοιμίου τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το κλείσιμο του τρίτου μνημονίου μη αποδεχόμενη τον όρο συμφωνία.
«Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού που είναι αντιδημοκρατικός και αντιευρωπαϊκός δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μια λύση στην οποία καταλήγουν δύο πλευρές όταν ενεργούν με αυτό που λέγεται ελευθερία της βούλησης. Αυτό δεν λέγεται συμφωνία» δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Χαρακτήρισε ταυτόχρονα «μαύρες σελίδες» για τον κοινοβουλευτισμό τα δύο πακέτα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, αποδίδοντας ωστόσο την ευθύνη για την ψήφισή τους όχι στον Πρωθυπουργό που τα ενέκρινε, αλλά σε «εκείνους που υλοποιούν τους εκβιασμούς σε βάρος της χώρας και της κυβέρνησης», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει πεισθεί από τις εξηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Ένιωσε μάλιστα την ανάγκη να ενημερώσει ότι με τον Πρωθυπουργό την συνδέουν «σχέσεις συντροφικότητας και εκτίμησης» και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο δημόσιο βίο και τη δημόσια ζωή.
Ποιοι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση
Αμέσως μετά όμως έψεξε το Μαξίμου τόσο για την διαρροή του περί «περί θεσμικής δυσαρμονίας» εις βάρος της, «εγώ δεν συνηθίζω να μιλώ με διαρροές και non paper δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν η Πρόεδρος της Βουλής επιμένει στη τήρηση του Συντάγματος» είπε. Διαμήνυσε μάλιστα ότι την κυβέρνηση δεν τη ρίχνουν εκείνοι που επιμένουν στην υλοποίηση του προγράμματος της.
«Είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι την κυβέρνηση δεν επιθυμούν να την ρίξουν εκείνοι που πιέζουν να υλοποιήσει ένα αντίθετο πρόγραμμα από αυτό που έχει εκλεγεί, αλλά εκείνοι που επιμένουν να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο έχει εκλεγεί» τόνισε και με αφορμή την θέση της αυτή κάλυψε (για πρώτη φορά με τόση ευκρίνεια) τους 31 που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα.
Ενημέρωσε κατ΄ αρχήν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ταμπελάκια αλλά ούτε και αυτοκόλλητα που να λένε σε ποια τάση ανήκουν. Στην συνέχεια κράτησε συγκαταβατική στάση απέναντι σε εκείνους που στηρίζουν: «έχουν μια άλλη ερμηνεία» δήλωσε «δεν τους ψέγω».
Απόλυτη κάλυψη στον Λαφαζάνη
Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο σημείο της ανάλυσης της αυτής και κυρίως της θέσης της ήταν η κάλυψη χωρίς κανένα αστερίσκο που παρείχε στο Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Είναι παράλογο να δαιμονοποιείται μια ολόκληρη τάση με ιστορία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όπως το Αριστερό Ρεύμα» είπε και κατακεραύνωσε όσους επιχειρούν να τους σκιαγραφήσουν ως εγκληματίες λομπίστες ενός νομίσματος.
Εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της στην ιδεολογική και πολιτική τους ταυτότητα επισημαίνοντας ότι «στην Αριστερή πλατφόρμα ανήκουν σύντροφοι με άσπιλη προσφορά και αφιέρωση», ενώ δεν συμμερίστηκε την άποψη εκείνων που προωθούν και επιδιώκουν εκκαθαρίσεις μέσα στο κόμμα.
Εκτενείς ήταν τέλος η αναφορές της στο κοινοβουλευτικό της έργο με σημεία αιχμής της επιδιώξεις της για την επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, την έτερη για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά εκ νέου τις υποθέσεις λίστας Λαγκάρντ και της SIEMENS.