«Αντί να επικεντρωθεί στην ουσία των ρυθμίσεων, η Ν.Δ. θέλει να συντηρήσει ένα πολεμικό κλίμα απίστευτων διαστάσεων από κοινού με το έντυπο-συνώνυμο του κιτρινισμού», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο υπουργός παιδείας, στην ανακοίνωση της ΝΔ όσο αφορά την στρατιωτική θητεία του.
Ο uπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, απαντώντας στην ΝΔ, δήλωσε:
«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» έγραφε ο Καισάριος Δαπόντες πριν 200 χρόνια. Πού να ήξερε πόσο επίκαιρος θα ήταν ακόμη και σήμερα.
Η Νέα Δημοκρατία, και όχι μόνον, την εβδομάδα που πέρασε υπέστη μία πολιτική και ιδεολογική ήττα. Ο νόμος για τα Πανεπιστήμια σταματάει την απορρύθμιση των ΑΕΙ καθιερώνοντας ακαδημαϊκούς κανόνες. Αυτήν την εβδομάδα δημοσιεύθηκε επίσης το πολυσέλιδο Προεδρικό Διάταγμα για τα Δημοτικά Σχολεία αντικαθιστώντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν εδώ και 20 χρόνια, εκσυγχρονίζοντας την λειτουργία τους.
Αντί να επικεντρωθεί στην ουσία των ρυθμίσεων, η Ν.Δ. θέλει να συντηρήσει ένα πολεμικό κλίμα απίστευτων διαστάσεων από κοινού με το έντυπο-συνώνυμο του κιτρινισμού. Τόσο την ενδιαφέρει η εκπαίδευση, τόσο την ενδιαφέρει ο δημοκρατικός δημόσιος λόγος, τόσο την ενδιαφέρει να προστατεύσει τη σημαία αλλά και την έννοια της αριστείας από τον ευτελισμό που υφίσταται με τις φωνασκίες της.
Όσο για τις προσωπικές επιθέσεις, τα είπε όλα ο Δαπόντες».
Αφορμή για την ανακοίνωση της ΝΔ και την απάντηση του υπουργού, δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, σύμφωνα με το οποίο, ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την απόφασή του να καταργήσει την αριστεία ως κριτήριο επιλογής του σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία, απέφυγε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία όταν πήρε την ελληνική ιθαγένεια και κάνοντας χρήση του νόμου την εξαγόρασε εν έτει 1971 πληρώνοντας 3.200 δραχμές!
Ο Κώστας Γαβρόγλου όταν έφτασε σε ηλικία 24 ετών και κλήθηκε να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό για μια θητεία μόλις οκτώ μηνών, προτίμησε να την εξαγοράσει για να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.