Του Σπύρου Δημητρέλη
Πολύ χαμηλά αποδεικνύονται τα ελάχιστα όρια δαπανών για πλαστικό χρήμα που ορίστηκαν φέτος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν και βρισκόμαστε στις αρχές του όγδοου μήνα του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων έχει ήδη υπερκαλύψει τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια δαπανών για να καρπωθεί την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, και έτσι πλέον δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο για πληρωμές με κάρτες.
Αδιάψευστοι μάρτυρες των παραπάνω είναι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες και προσφέρουν δωρεάν στους πελάτες τους μέσω των δικτύων τους ιντερνετική τραπεζική εξυπηρέτηση. Οι εφαρμογές αυτές καταμετρούν τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και ζητούν απλώς από τον μισθωτό και συνταξιούχο να αναγράψει το ποσό του εισοδήματός του. Κατόπιν ενημερώνεται αυτόματα ο πελάτης για το αν έχει καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο όριο δαπανών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σχεδόν όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν κάνει χρήση της σχετικής εφαρμογής έχουν ήδη πιάσει τα ελάχιστα όρια και πλέον έχουν κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να έχουν ελάχιστη δαπάνη με κάρτα ως εξής:
-10% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.
-15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000.
-20% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 30.000.
Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό δαπάνης με κάρτα ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος του μισθωτού ή συνταξιούχου έχει οριστεί στα 30.000 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσοστά ισχύουν ανά κλιμάκιο εισοδήματος και εφόσον ο μισθωτός δεν έχει δαπανήσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε θα του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί της δαπάνης με κάρτα που υπολείπεται της ελάχιστης απαιτούμενης.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Για να λάβει την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να δαπανήσει εντός του 2017 με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τουλάχιστον το ποσό των 1.750 ευρώ. Αν δαπανήσει λιγότερα, όπως για παράδειγμα 750 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ δαπάνης με κάρτα που του λείπουν θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22%, δηλαδή επιπλέον 220 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να διακρατούν τις αποδείξεις των δαπανών με πλαστικό χρήμα. Εφόσον τους ζητηθεί κατά τον έλεγχο από την εφορία θα πρέπει να προσκομίσουν την κίνηση του λογαριασμού της κάρτας τους από την οποία προκύπτει η δαπάνη με πλαστικό χρήμα. Ο φορολογούμενος, όμως, δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στην εφορία μόνο την ελάχιστη απαιτούμενη δαπάνη με πλαστικό χρήμα, αλλά το σύνολό της, όπως αυτό προκύπτει από το σχετικό αποδεικτικό κίνησης της κάρτας.
Αργεί η φορο-λοταρία
Με το κίνητρο της οικοδόμησης του αφορολόγητου ορίου να έχει ήδη αποδυναμωθεί, έχει απομείνει μόνο το κίνητρο της φορο-λοταρίας. Οι φορολογούμενοι -όλοι και όχι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι- θα μπαίνουν σε κληρώσεις χρηματικών ποσών εφόσον πληρώνουν με κάρτες. Θα κληρώνονται κάθε μήνα χίλια χρηματικά έπαθλα των 1.000 ευρώ σε ισάριθμους φορολογούμενους. Ωστόσο, αν και το μέτρο έχει θεσπιστεί νομοθετικά και έχει εξαγγελθεί πολλάκις, καθυστερεί η εφαρμογή του. Η τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
capital.gr