Συνέντευξη στο ΑΠΕ
Στην ανάγκη να υπάρχει νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό που να στηρίζεται στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη αναφέρεται σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης τουρισμού Μάνος Κόνσολας επισημαίνοντας αυτά που πρέπει να γίνουν.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου επισημαίνοντας ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ εκφράζει την αντίθεση του στην επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όπως τονίζει.
Επισημαίνει επίσης την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές πολιτικές για τα νησιά τονίζοντας μάλιστα, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου;
Είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Θα επαναλάβω, όμως, αυτό που λέω πάντα: το πρόσημο κάθε χρονιάς στον τουρισμό δεν το καθορίζει ο αριθμός των επισκεπτών, το καθορίζουν τα έσοδα.
Στο συγκεκριμένο τομέα, το 2016, καταγράφηκε σοβαρό πρόβλημα, αφού για πρώτη φορά είχαμε μείωση των εσόδων από τον τουρισμό της τάξης του 6,5%, ενώ παράλληλα, μειώθηκε και η μέση δαπάνη του τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα στα 471 ευρώ, από 541 ευρώ που ήταν το 2015.
Μειώθηκε κατά 9,1% η δαπάνη ανά διανυκτέρευση το 2016 και διαμορφώθηκε στα 68 ευρώ, από 75 ευρώ που ήταν το 2015, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε το 2016 στις 6,9 διανυκτερεύσεις, μειωμένη κατά 4,3% σε σύγκριση με το 2015 που ήταν 7,2 διανυκτερεύσεις.
Όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία με τις αρνητικές εξελίξεις σε Τουρκία και Αίγυπτο, εδώ και δύο χρόνια, για τη χώρα μας, οι οποίες ευνοούν το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτό μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε όπως θα έπρεπε, αφού τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν η Κύπρος και η Ισπανία.
Μήπως έχει φθάσει ο καιρός να αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό; Η δική σας πρόταση ως τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, ποια είναι;
Η Νέα Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό πρέπει να στηρίζεται στην Πολυκεντρική Τουριστική Ανάπτυξη. Εμείς θέλουμε να βάλουμε πολύ ψηλά τον πήχη, θέτουμε ως στόχο το 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό να ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ.
Πώς θα πετύχουμε αυτό το στόχο;
Πρώτον, με ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, που θα δημιουργήσει το πλαίσιο για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δεύτερον, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα βοηθήσουν τον τουρισμό μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του. Έχουμε ήδη δεσμευθεί για την κατάργηση του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% σε ένα χρονικό ορίζοντα διετίας και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια.
Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι, εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη δημοσιονομική βελτίωση, η σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό.
Τρίτον, με την υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων για την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων, την αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους και την ενίσχυση νέων τουριστικών προϊόντων, που θα διαφοροποιήσουν και θα εμπλουτίσουν το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και με το άνοιγμα σε νέες αγορές.
Μπορούν να αντέξουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού το τέλος διανυκτέρευσης που πρόκειται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου;
Η κυβέρνηση δεν έχει αξιολογήσει ακόμα τις επιπτώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων που επέβαλλε στον τουρισμό μας τα δύο προηγούμενα χρόνια και, παρόλα αυτά, επιβάλλει ένα νέο φόρο, το τέλος διανυκτέρευσης.
Η κυβέρνηση μας παρουσιάζει το φόρο διαμονής, ως ένας φόρος που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Εξαρτάται, όμως, προς τα που κοιτάνε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται μόνο με τις ανταγωνίστριες χώρες στον τουρισμό, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο.
Στην Ιταλία, υπάρχει ένας ειδικός φόρος ανά διανυκτέρευση, μόνο που είναι τοπικός φόρος και κάθε πόλη έχει ξεχωριστή φορολογία και όχι οριζόντιος και αντιαναπτυξιακός φόρος, όπως αυτός που επιβάλλει η κυβέρνηση με το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην Ιταλία, ο ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση είναι στο 10%, τεράστια απόσταση από τους συντελεστές που έχουμε εμείς.
Στην Ισπανία, υπάρχει, πάλι, ένας φόρος της τάξης του ενός ή δύο ευρώ, αλλά και εκεί ο ΦΠΑ σε διαμονή και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι στο 10%.
Σε νησιά της Ισπανίας, επίσης, υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς, είτε με μειωμένους, είτε με μηδενικούς συντελεστές.
Στην Κύπρο, δεν υπάρχει τέτοιος φόρος και οι συντελεστές ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση είναι 9%.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί;
Μπορεί να επιβληθεί ένας ακόμα φόρος στον τουρισμό, όταν μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, είναι υποχρεωμένη να αποδίδει το 76% του εισοδήματος προ φόρων σε φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις; Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το φόρο διανυκτέρευσης.
Πώς κρίνετε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να υπάρξουν νησιωτικές πολιτικές;
Κάθε προσπάθεια κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για την αδυναμία σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών για τη νησιωτικότητα. Η ρήτρα νησιωτικότητας, παρά το γεγονός ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να την θεσμοθετήσουμε, δεν εφαρμόζεται.
Αν εφαρμοζόταν δεν θα μπορούσαν να περάσουν μέτρα όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή η μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.
Δεν θέλω, όμως, να μηδενίζω καμία θετική προσπάθεια. Γνωρίζετε ότι ήμουν ο πρώτος που ανέδειξα το ζήτημα του υψηλού κόστους μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά, αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικές πολιτικές για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού στα νησιά.
Βλέπω ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, δεν έχω πρόβλημα να το αναγνωρίσω.
Στα θετικά θα είμαστε μαζί, αλλά στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι λανθασμένες, θα είμαστε απέναντι.
Σώπα ρε μεγάλε με την ειδικότητα και την πασίγνωστη πιά τακτική σου να χαιδεύεις τα αυτιά όλων,,,,,!!!!