Ειδήσεις

Θλιβερή πρωτιά: Χειρότερη χώρα για νέους εργαζόμενους η Ελλάδα-Μισθοί πείνας και αβέβαιο μέλλον

Υψηλά ποσοστά ανεργίας, από τις χειρότερες βαθμολογίες  μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης στους επιμέρους δείκτες απασχόλησης, από τους χαμηλότερους μισθούς… Η εικόνα της Ελλάδας ειδικά για τους νέους είναι θλιβερή, μια χώρα που μετατράπηκε σε «μαύρη τρύπα» από την οποία όσοι έπεσαν δεν μπορούν να βγουν.

 Οι περισσότεροι νέοι ανήκουν σε αυτό που «βαπτίστηκε» εξαρτημένη γενιά και αποτελεί μια νέα κατηγορία, αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης αλλά και δημογραφική «βόμβα»

Τα στοιχεία για τη γενιά της κρίσης, τους νέους που σπούδασαν αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να ανοίξουν τα φτερά τους είναι αποκαρδιωτικά. Οι περισσότεροι νέοι ανήκουν σε αυτό που «βαπτίστηκε» εξαρτημένη γενιά και αποτελεί μια νέα κατηγορία, αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης αλλά και δημογραφική «βόμβα».

Οι νέοι στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι σε χαμηλούς μισθούς και σε έναν εργασιακό βίο με ελάχιστη ή μηδαμινή προοπτική. Η χώρα μας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής έχει το χειρότερο εργασιακό περιβάλλον για τους 20άρηδες τους οποίους μάλιστα φαίνεται να βάζει στο ίδιο σακί ανεξάρτητα από εμπειρία ή μορφωτικό επίπεδο. Οι αμοιβές των νέων έως το 25ο έτος της ηλικίας τους, αν βρουν βέβαια δουλειά, είναι περίπου 380 ευρώ καθαρά. Ο μέγισθος μισθός για πλήρες ωράριο ανέρχεται σε 511 ευρώ. Οσοι ανήκουν στην κατηγορία της μερικής απασχόλησης αμοίβονται με χαρτζιλίκι περίπου 200-220 ευρώ το μήνα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι νέοι εργαζόμενοι αντιστοιχούν περίπου στο 3,85% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε μόλις 141.600 επί συνόλου 3,6 εκατομμυρίων απασχολούμενων.

Ο κατώτατος μισθός για τους νέους στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία για παράδειγμα ακόμα και ένας 15χρονος θα λαβει το 25% του βασικού μισθού τον πρώτο χρόνο της εργασίας του και μετά τον 3ο χρόνο θα λάβει κανονικά το ποσό των 1480 ευρώ. Στην Ιρλανδία ο ανήλικος θα αμειφθεί με το 70% του βασικού μισθού που έχει οριστεί στα 9,25 ευρώ ανά ώρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, στην Ελλάδα  με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ στη ηλικακή κατηγορία έως 19 ετών οι μέσες μεικτές αποδοχές ανέρχονται σε 315,34 ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην ηλικία 20-24 ετών στα 468 ευρώ με τα κορίτσια να είναι χαμηλότερα στα 439 ευρώ μικτά.

Οι γενιά των 20άρηδων για ευνόητους λόγους δεν φεύγει από το πατρικό σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέσεη με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρόβλεψη για το μέλλον

Γενικά στις χώρες του ΟΟΣΑ η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, εντός του 2019, για την Ελλάδα οι προοπτικές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Παρ’ ότι προβλέπεται αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στις ηλικίες 15 – 74 ετών, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2017 – 2018, στο τέλος του 2018 θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση.

Αναλυτικά, το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει άλλωστε η έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προωθώντας μεγαλύτερη ευελιξία. Παραδέχεται, βέβαια, ότι έπειτα από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στους 9 ποιοτικούς, επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιούνται πρώτη φορά από τον Οργανισμό, αποδεικνύοντας το βαρύ κοινωνικό κόστος της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 3 τελευταίες χώρες στους ποσοτικούς δείκτες της ανεργίας, της απασχόλησης και της πλήρους εργασίας. Βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και στη δεύτερη ως προς το εργασιακό άγχος. Τέλος, πολύ «φτωχό» είναι το σκορ της χώρας μας ως προς επιμέρους στοιχεία για την κοινωνική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μετά την Ισπανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων που ζουν με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου