Η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία δέχθηκε ακόμα ένα βαρύ πλήγμα μετά την επιβολή περιορισμών από τη Βρετανία σε όσους πηγαίνουν για διακοπές στην Ισπανία.
Όπως πάντως γράφει η Άντρεα Φάλστεντ στο Bloomberg, αρκετοί Βρετανοί δεν πτοήθηκαν και έσπευσαν να αλλάξουν τα πακέτα τους για την Ισπανία με πακέτα διακοπών στην Ελλάδα.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της EasyJet, κάποιοι ταξιδιώτες είναι ακόμα αποφασισμένοι να πάνε κανονικά διακοπές παρά την προοπτική της 14ήμερης καραντίνας μόλις επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Οι νέες κρατήσεις της EasyJet για την Ισπανία υποχώρησαν ραγδαία μετά την προειδοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης να μην γίνονται μη απαραίτητα ταξίδια στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου και στη συνέχεια επέκτεινε τους περιορισμούς στα Κανάρια και τις Βαλεαρίδες νήσους.
Όμως ένας απροσδόκητα μεγάλος αριθμός επιβατών που είχαν ήδη κλείσει, εξακολουθούν να σχεδιάζουν να πάνε στην Ισπανία. Το ίδιο γίνεται και με την Πορτογαλία, παρά την υποχρέωση για καραντίνα με την επιστροφή τους.
Τα παραπάνω σίγουρα αποτελούν μια… παρηγοριά για τη βιομηχανία ταξιδίων που ελπίζει ότι το καλοκαίρι του 2020 δεν θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή.
Όπως σχολιάζει η Φάλστεντ, αυτό μπορεί να αποτελεί και μια ένδειξη ότι ο κόσμος μαθαίνει να ζει με τον ιό κι ότι έχει συνηθίσει πλέον να κρατά αποστάσεις στα ταξίδια του. Ακόμα και η καραντίνα για κάποιους είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη εργάζονταν από το σπίτι τους και κάποιοι δεν θα γυρίσουν στα γραφεία τους πριν το 2021.
Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook παραμένει αβέβαιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ταξιδίων. Κάποιοι δεν θέλουν να κλείσουν πακέτο με διαμονή σε ξενοδοχείο, οπότε στρέφονται στην ενοικίαση μέσω πχ. Airbnb, καθώς έτσι μπορούν να είναι πιο απομονωμένοι στις διακοπές τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες για ένα πιθανό νέο κύμα κορωνοϊού, μπορεί να πλήξουν τη ζήτηση και μετά το καλοκαίρι. Οι κρατήσεις για φθινόπωρο και χειμώνα φαίνονται υποσχόμενες, η EasyJet, ωστόσο, αναφέρει πως , αν και τα πρώιμα σημάδια είναι καλά για τις περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως τα Χριστούγεννα, τα πράγματα είναι πιο θολά για το σύνολο της χειμερινής περιόδου.
Ίσως πάντως η τωρινή – έστω και περιορισμένη – αύξηση της ζήτησης να αντανακλά το γεγονός ότι οι απελπισμένοι παραθεριστές επωφελούνται από αυτό που αντιλαμβάνονται ως ένα διάλειμμα πριν επιβληθούν περισσότερες απαγορεύσεις για τα ταξίδια ή πριν το δεύτερο κύμα πανδημίας. Κι αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης. Προς το παρόν, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να απολαύσουν έστω κι αυτή την πρόσκαιρη ανακούφιση σε ένα καλοκαίρι που από όλους χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο όλων των εποχών για τη βιομηχανία του τουρισμού.
Πηγή: newmoney.gr