Ενόψει της εικόνας από την αρχική εστία της πυρκαγιάς στην περιοχή μεταξύ Σορωνής -Θολού (όπως απεικονίζεται και σε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο) και των μέχρι στιγμής ενδείξεων ότι αυτή ξεκίνησε από κολώνες της Δ.Ε.Η., όπως έγραψε η «δ», διενεργείται από την πρώτη στιγμή αστυνομική προανάκριση υπό την εποπτεία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου για τα αίτια που την προκάλεσαν και τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών σε περίπτωση ανθρώπινης υπαιτιότητας.
Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», 11.400 στρέμματα γης κάηκαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή από τον σταύλο του «Παυλή» στην περιοχή Παναγιά Παντάνασσα της Σορωνής, σύμφωνα με το πρόγραμμα Copernicus της Ε.Ε..
Η έκταση περιλαμβάνει τις επιφάνειες που κάηκαν ολοσχερώς αλλά και αυτές που παρατηρούνται ζημιές (μερική καταστροφή).
Εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς υπάρχουν και επιφάνειες που έχουν καεί σε προηγούμενες πυρκαγιές.
Η τελευταία καταγραφή έγινε την 3η Αυγούστου 2021 και ώρα 21:57. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAΑ) η καμένη δασική γη αφαιρουμένων δρόμων κλπ ανέρχεται στα 8.000 στρέμματα περίπου. Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου ενημερώθηκε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε πιθανότατα από κολώνα ηλεκτροδότησης στην Σορωνή και παρήγγειλε στο Ανακριτικό Τμήμα της ΠΥΡ την ταχύτατη διεκπεραίωση της σχετικής δικογραφίας με συνημμένη πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της πυρκαγιάς καθώς και για το μέγεθος της οικολογικής ζημίας που προκλήθηκε.
Ηδη έχει ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο σε πραγματογνώμονα ενώ έχουν ληφθεί φωτογραφικό υλικό και καταθέσεις.
Χθες η Πυροσβεστική Yπηρεσία Ρόδου, που βρίσκεται σε επιφυλακή, αντιμετώπισε στο μέτωπο που βρίσκεται σε ύφεση μικρές αναζωπυρώσεις με κυριότερη μια που σημειώθηκε κοντά στο ραντάρ του αεροδρομίου και η οποία ελέγχθηκε και κατασβέστηκε άμεσα.
Εν πάση περιπτώσει με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα η φωτιά ξεκίνησε από πεύκο, τα κλαδιά του οποίου διερχόνταν μέσα από καλώδια μέσης τάσεως (μη μονωμένα).
Το σημείο έχει φωτογραφηθεί αρμοδίως και θα αποφανθεί σχετικά και ο πραγματογνώμονας.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που τα καλώδια ηλεκτροδότησης ενοχοποιούνται για τις πυρκαγιές. Αντιθέτως μάλιστα, συγκαταλέγονται στους “συνήθεις υπόπτους”, αν και δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ωστόσο ότι το εκτεταμένο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης 238.000 χλμ. που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρική της ΔΕΗ), καθώς και το 11.000 χλμ. δίκτυο υψηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ (εταιρεία που έχει περάσει σε ποσοστό 66% στον έλεγχο του Δημοσίου και σε ποσοστό 24% στην κινεζική State Grid), μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει εστία πυρκαγιάς. Η τριβή των ηλεκτροφόρων καλωδίων με δέντρα μπορεί εύκολα να προκαλέσει σπινθήρες, γι’ αυτό και η κοπή των δέντρων που έρχονται σε επαφή με τα καλώδια αποτελεί βασικό αντικείμενο του προγράμματος συντήρησης του δικτύου που εκπονούν σε ετήσια βάση οι δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), ασχέτως βέβαια εάν αυτό είναι επαρκές ή εάν υλοποιείται αποτελεσματικά.
Οι πιθανότητες να προκληθεί εστία πυρκαγιάς αυξάνονται στις περιπτώσεις που κατά μήκος των καλωδίων υπάρχουν ξερά χόρτα, ο καθαρισμός των οποίων περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου.
Πυρκαγιά μπορεί να εκδηλωθεί και από εκρήξεις σε μετασχηματιστές, από βλάβες που οφείλονται κυρίως σε κακή συντήρηση, και εκδηλώνονται σε περιόδους που η ζήτηση αυξάνεται λόγω υπερφόρτωσης.
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των τοπικών διακοπών ρεύματος στα ελληνικά νησιά από βλάβες μετασχηματιστών τους θερινούς μήνες, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου η ζήτηση επίσης αυξάνεται από τη χρήση των κλιματιστικών.