Τοπικές Ειδήσεις

Καλοκαιρινές διατροφικές συμβουλές

Σε μια ζεστή χώρα, όπως η Ελλάδα, αυτό που έχει πρωταρχικό ρόλο για τον οργανισμό και θα πρέπει να καταναλώνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον χρόνο, είναι το ΝΕΡΟ!
Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό, αφού η θερμοκρασία παίρνει την ανηφόρα… Λόγω της ζέστης, η εφίδρωση είναι μεγαλύτερη, συνεπώς χάνονται ηλεκτρολύτες που πρέπει ν’ αναπληρώνονται.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

ΦΡΟΥΤΑ
Οι χυμοί και τα φρέσκα φρούτα είναι σημαντικά για τη σωστή καλοκαιρινή διατροφή. περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία-ιχνοστοιχεία, αλλά και μεγαλύτερο ποσοστό σακχάρων. Επίσης, προσφέρουν φυτικές ίνες, και συνεπώς προκαλούν κορεσμό, οπότε πεινάμε δυσκολότερα! Ο συνδυασμός φρούτων, τουλάχιστον 2-3 μερίδων, στη διάρκεια της μέρας, προτείνεται ως δείγμα σωστής διατροφής, και η ποικιλία βοηθάει και στη διαφορετική πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μην ξεχνάτε ότι 1 ποτήρι με χυμό του εμπορίου ισούται περίπου με 2 φρούτα, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε και φρεσκοστυμμένα. Επίσης, βασικό είναι να περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα μισά φρούτα της ημέρας στο διαιτολόγιό μας, στην κανονική, φρέσκια μορφή τους.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Σημασία θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση σαλάτας φρέσκων λαχανικών σε κάθε γεύμα (μεσημεριανό και βραδινό), ώστε να λαμβάνονται και οι απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, μαζί με τις φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό. Μην ξεχνάτε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ,
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΑΒΓΟ
Τις πολύ ζεστές μέρες πρέπει ν’ αποφεύγονται τα λιπαρά κρέατα και να προτιμώνται το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα ψητά θαλασσινά, π.χ. με λαδολέμονο, τα οποία θα συνοδεύονται από σαλάτα και ελαφριά μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα (ρύζι, πατάτες). Επίσης, το αβγό μπορεί να καταναλώνεται ποσέ (το γνωστό «αβγό μάτι» μαγειρεμένο σε νερό, αντί σε λάδι ή βραστό, ως μέρος της σαλάτας) έως 2-3 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα από άτομα χωρίς υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΣΠΡΙΑ
Πολλές φορές, λόγω του ό,τι η ζέστη δεν βοηθάει την κατανάλωση σούπας, ξεχνάμε τα όσπρια και τα απομακρύνουμε από τη διατροφή μας. Αντιθέτως, τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν ως σαλάτα, βράζοντας τα και προσθέτοντας λίγο κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο. Συνοδεύονται και από τυρί χαμηλών λιπαρών ή ψητό ψάρι. Οι φακές, τα φασόλια (μαυρομάτικα, άσπρα, χάντρες κ.ά.), η φάβα και τα ρεβίθια μπορούν να βράσουν, και αφού τα στραγγίσουμε, τα τρώμε μόνα τους ή ως σαλάτα με μαρούλι και ντομάτα. Μακαρόνια, ρύζι και πατάτες μπορούν να αποτελούν ένα σωστά δομημένο κύριο γεύμα. Μην ξεχνάμε και τις επιλογές ζυμαρικών ή ρυζιού ολικής άλεσης, που προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες.
Προσοχή στο αλκοόλ την καφεΐνη και τα φαγητά που θα καταναλώσετε σε εστιατόρια και ταβέρνες. Επίσης, καταναλώστε με σύνεση παγωτά, γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Ένα καλό πρωινό πριν ξεκινήσουμε την ημέρα μας, ένα καλό μεσημεριανό που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών και ένα ελαφρύ βραδινό συμπληρώνουν σωστά την ημέρα των διακοπών μας και προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Παράλληλα, η φυσική δραστηριότητα στην παραλία και ο περίπατος σε καθημερινή βάση προσφέρουν σημαντική βοήθεια ώστε να σταθεροποιηθεί το σωματικό μας βάρος. Εάν μένετε στην παραλία πολλές ώρες, μην ξεχνάτε να καταναλώσετε, έστω και αργότερα από το συνηθισμένο, ένα ελαφρύ μεσημεριανό: π.χ., 1 σάντουιτς με λίγο τυρί ή με λίγο κοτόπουλο και λαχανικά. Τα φρούτα ή ένας χυμός θα πρέπει να συμπληρώνουν αυτό το γεύμα. Μην ξεχνάτε ότι εάν φάτε κάτι, δεν θα πρέπει να κολυμπήσετε για τουλάχιστον 3-5 ώρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου