Ρεπορτάζ

Ο τομέας της πυρασφάλειας στις προτεραιότητες του Δήμου

Συνολικά 52 άτομα προσελήφθησαν από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου, τα οποία έχουν ενισχύσει το έργο της Πυρασφάλειας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο τομέας της Πυρασφάλειας, όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης είναι στην απόλυτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.
Επειτα από πρόταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήδη από τα μέσα Ιουνίου λειτουργούν τα πυροφυλάκια στα καίρια σημεία:

• Κεφάλι Λαέρμων
• Κουμούλι Μαριτσών
• Εφτάπορτη Προφήτη Ηλία
• Σταυρός Σορωνής
• Κυμισάλα
Τα Πυροφυλάκια λειτουργούν, από τις 11 πμ έως τις 7 μμ γιατί αυτές τις ώρες έχουν παρατηρηθεί στατιστικά τα περισσότερα συμβάντα εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Το προσωπικό προσελήφθη από τον Δήμο Ρόδου μέσω του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών στον τομέα της πυρασφάλειας.
Η προκήρυξη αφορούσε αρχικά 54 άτομα (9 οδηγοί, 3 χειριστές, 42 γενικών καθηκόντων) και συνολικά προσελήφθησαν τελικά 52 άτομα.
Για τις προσλήψεις ελήφθη υπόψη μεταξύ άλλων η προϋπηρεσία καθώς και οι σχετικές πιστοποιήσεις δασοπυρόσβεσης.
Συνολικά δέκα άτομα εργάζονται ως πυροφύλακες και οι βάρδιες γίνονται πάντα με δύο άτομα.
Το υπόλοιπο προσωπικό ασχολείται με εργασίες καθαρισμών και πρόληψης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Ρόδου.
Οι περισσότεροι από τους δέκα προσελήφθησαν ως οδηγοί και τους έχει παραχωρηθεί πυροσβεστικό όχημα. Το όχημα είναι ημιφορτηγό 4Χ4 στο οποίο έχει τοποθετηθεί δεξαμενή (περίπου 0,8 κυβικών) και αντλία πυρόσβεσης.
Τα οχήματα διαθέτουν επίσης ασύρματο για να επικοινωνούν με το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και με το Κέντρο της ΠΥ. Διαθέτουν και GPS για να εντοπίζονται από την ΠΥ και το Γραφείο.
Καθήκον των πυροφυλάκων είναι η παρακολούθηση του πεδίου παρατήρησης, και η επέμβαση για κατάσβεση μόνο εάν διαταχθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος αντιδήμαρχος του οποίου είναι ο κ. Μιχάλης Θωμάτος, αναζητά λύσεις για παρατήρηση και πυρανίχνευση με τεχνικά μέσα θα ενισχύσουν το έργο του ανθρώπινου δυναμικού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για εγκατάσταση δύο σταθμών πυρανίχνευσης με θερμοκάμερες και αισθητήρες και παράλληλα αναζητούνται και άλλες λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Στόχος είναι η πυρανίχνευση να γίνεται με όλα τα σύγχρονα μέσα, ώστε να προστατευθεί ο δασικός πλούτος της Ρόδου, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα έπειτα από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά.
Σύμφωνα με την έκθεση, βασισμένη στο ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus που δόθηκε στη δημοσιότητα, η πυρκαγιά του 2023 στη Ρόδο επηρέασε συνολικά 176.287 στρέμματα στο νησί. Μεταξύ αυτών, 131.551 στρέμματα παρουσίασαν μέτριες ζημιές, ενώ 30.164 στρέμματα υπέστησαν μικρή έως αμελητέα ζημιά.
Η έκταση των σοβαρών ζημιών περιελάμβανε 14.509 στρέμματα, όπως περιγράφεται στην έκθεση Copernicus, που αντιστοιχεί περίπου στο 9% της συνολικής έκτασης. Ο συνολικός απολογισμός των ζημιών καταγράφηκε σε 63 εκτάρια, αποτελώντας μόλις το 0,03% της συνολικής έκτασης.
Το μοντέλο Copernicus αντιπαραβάλλει τις συνθήκες βλάστησης πριν και μετά την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να μετρά την «κατάσταση υγείας» της βλάστησης σε μια δεδομένη περιοχή. Η κατηγοριοποίηση πραγματοποιείται σε τέσσερις κατηγορίες: «αμελητέες και ελαφρές ζημιές», «μέτριες ζημιές», «μεγάλες ζημιές» και «καταστροφή» για περιοχές που έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου