Ειδήσεις

Αλλάζουν χέρια 14 περιφερειακά αεροδρόμια έως τον Νοέμβριο

Ως τον Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των περιφερειακών αερολιμένων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Πλην απρόοπτου, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών για την παραχώρηση επιλεγμένων περιφερειακών αερολιμένων.

Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, στον διαγωνισμό συμμετέχουν ισχυρά επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν όλα τα τεχνικά, νομικά και οικονομικά προαπαιτούμενα. «Όλα θα κριθούν στο τίμημα» σημειώνουν και επισημαίνουν ότι η διαδικασία δεν αναμένεται -υπό φυσιολογικές συνθήκες- να πάρει πάνω από έναν μήνα.

Βέβαια, όπως παραδέχονται, ο διαγωνισμός έχει πάει πίσω λόγω των αιτημάτων των υποψήφιων για παράταση, καθώς ζητούσαν χρόνο για να «δουλέψουν» τις προσφορές τους.

Παραχωρούνται έως και για μισό αιώνα

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές για 40+10 χρόνια σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου και Καβάλας, με option για την Αλεξανδρούπολη, τον Άραξο, την Καλαμάτα και τη Νέα Αγχίαλο.

Η δεύτερη ομάδα απαρτίζεται από τους αερολιμένες Ρόδου, Κω, Σκιάθου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου και Μυτιλήνης, με option και τους αερολιμένες Χίου, Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και Λήμνου.

Εξαιρείται από τη διαδικασία το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το οποίο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι.

Στη διαδικασία συμμετέχουν η γαλλική Aeroport De La Cote d’Azur, η κοινοπραξία J&P Αβαξ – Zurich Airport, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η κοινοπραξία Fraport – όμιλος Κοπελούζου, η σύμπραξη Vinci – ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η κοινοπραξία Corporacion America – ΜΕΤΚΑ και ο όμιλος Advent.

Τι θα γίνει με το «Σπατόσημο»

Οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν να εκτελέσουν επενδυτικό πρόγραμμα ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το «Σπατόσημο» καταργείται την 1η Νοεμβρίου, αυτό θα αντικατασταθεί από νέο τέλος για κάθε αναχωρούντα επιβάτη. Οι χρεώσεις των αεροδρομίων θα ανέρχονται κατά μέγιστων σε 14,5 ευρώ για το στάδιο της εκτέλεσης των επενδύσεων και σε 20 ευρώ μετά την ολοκλήρωσή τους, αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα μετεξελιχθεί σε ρυθμιστική αρχή, η οποία -μεταξύ άλλων- θα ελέγχει τόσο την τιμολόγηση όσο και την τήρηση των υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων.

Συγκεκριμένα, το νέο «Σπατόσημο» θα φτάνει τα 12 ευρώ για όλους τους επιβάτες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν. Αρχικά, το σχέδιο ήταν να αυξηθεί στα 20 ευρώ για τους επιβάτες εκτός Σένγκεν, όμως αυτή η διάταξη κρίθηκε αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο.

Η πρώτη φάση του νέου «Σπατόσημου» των 12 ευρώ θα διαρκέσει ως το 2024, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα που θα χρηματοδοτήσουν οι παραχωρησιούχοι.

Από το νέο τέλος θα παρακρατείται ποσοστό 8,5% ή αλλιώς 1,02 ευρώ υπέρ της ΥΠΑ, η οποία, χρησιμοποιώντας αυτόν τον πόρο, θα χρηματοδοτεί τη λειτουργία της ως ρυθμιστικής αρχής, τη ζημιογόνο δραστηριότητα των μικρών, περιφερειακών αεροδρομίων που θα παραμείνουν στο Δημόσιο και τις «άγονες γραμμές», κόστους 50 εκατ. σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, την 1η Νοεμβρίου 2024 το νέο «Σπατόσημο» θα μειωθεί σε 3 ευρώ ανά επιβάτη, από τα οποία η ΥΠΑ θα παρακρατεί το 35% ή αλλιώς 1 ευρώ.

Το νέο «Σπατόσημο» θα ενσωματώνεται στις συνολικές χρεώσεις των αεροδρομίων, που δεν θα ξεπερνούν τα 14,5 ευρώ για την πρώτη περίοδο της παραχώρησης και τα 20 ευρώ για τη δεύτερη.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίοδο της παραχώρησης οι χρεώσεις δεν θα είναι υψηλότερες από 14,5 ευρώ, ποσό που αναλύεται ως εξής: 12 ευρώ «Σπατόσημο» + 1 ευρώ τέλος αεροδρομίου + 1,5 ευρώ χρέωση ασφαλείας.

Με την ολοκλήρωση των έργων το ανώτατο πλαφόν συνολικών χρεώσεων δεν θα ξεπερνά κατά μέγιστων τα 20 ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται το νέο «Σπατόσημο», τα τέλη των αεροδρομίων και η χρέωση ασφαλείας (1,5 ευρώ).

Το «Ελ. Βενιζέλος» και η μοίρα του προσωπικού

Σημειωτέον ότι, παρ’ όλο που το γνωστό «Σπατόσημο» θα σταματήσει να ισχύει σε λίγες εβδομάδες, εν τούτης το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο απορροφά το 75% των εισπράξεων από τις αποδόσεις του συγκεκριμένου τέλους στην πρωτεύουσα, μπορεί, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, να το αναπληρώσει με νέα χρέωση που θα διατηρήσει τα έσοδα από το «Σπατόσημο» στα σημερινά τους επίπεδα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών τροποποίησε την πρόβλεψη που απάλλασσε τον παραχωρησιούχο από την υποχρέωση πρόσληψης των υφιστάμενων εργαζομένων των αεροδρομίων και την αντικατέστησε με ρύθμιση που θα καλεί τους επενδυτές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό με όρους αγοράς, για όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου