Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Επτά προτάσεις για το μεταναστευτικό

Επτά βασικούς άξονες μιας γόνιμης ελληνικής παρέμβασης στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού κατέθεσε, σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή και τη Σύνοδο της Ε.Ε. στο Καλαί, στις 14 Σεπτεμβρίου, ασκεί σκληρή κριτική στην επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επιδείνωσε το μεταναστευτικό δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και στην οικονομία των νησιών υποδοχής, ενώ παράλληλα καταλογίζει στην Ε.Ε. σημαντική καθυστέρηση στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα επένδυε στη συστηματική οικοδόμηση στέρεων ενδοευρωπαϊκών συμμαχιών, θα ασκούσε κάθε δυνατή πίεση προς την Τουρκία που ενώ είναι το κατ’ εξοχήν σημείο εκκίνησης μεταναστών προς τη χώρα μας, δεν δείχνει καμία διάθεση να συνεργαστεί ουσιαστικά τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιούσε κάθε ευρώ από τα διαθέσιμα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

«Ανάμεσα στο ξέφραγο αμπέλι της αριστεράς και το λαϊκισμό της άκρας δεξιάς μόνο μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράλληλα θα διασφαλίζει την προστασία των συνόρων μας», τονίζει καταλήγοντας ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι επτά βασικοί άξονες της πρότασης Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό είναι οι εξής:

1. Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στο σύνολό της και τα κράτη – μέλη της πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη των προσφύγων που ζητούν άσυλο.

2. Να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να καταπολεμηθεί η κατάχρηση του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών.

3. Να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Frontex να αναλαμβάνει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών. Διαφορετικά θα εξακολουθούν να καθορίζουν την είσοδο μεταναστών οι διακινητές και το χρήμα.

4. Να ενισχυθούν διοικητικά και οικονομικά τα κράτη – πύλες εισόδου όπως η Ελλάδα με δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων υποβοήθησης για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

5. Να μην επιτρέπονται οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαφυλαχθεί η ελευθερία μετακίνησης ως βασική αρχή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

6. Η Ευρώπη να προσφέρει καταφύγιο και αξιοπρέπεια σε όσους διώκονται με τη δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών κέντρων υποδοχής σε χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα.

7. Η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνεται σε αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχυθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να δέχονται πίσω τους πολίτες τους που δεν γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου