Εκνευρισμό στους κόλπους των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας, ο οποίος εκδηλώθηκε με συνεχείς διακοπές, έντονες παρεμβάσεις και σχόλια επί των τοποθετήσεων των πολιτικών τους αντιπάλων, φαίνεται πως προκάλεσε χθες στην πρώτη μετά τις θερινές διακοπές συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, η εισήγηση του κ. Ι. Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.) να κληθούν ως μάρτυρες σε επόμενες συνεδριάσεις οι κ. Α. Ξανθός και Π. Πολάκης. Το προς εξέταση θέμα του νέου κύκλου των συνεδριάσεων, είναι οι αρθροσκοπήσεις που έγιναν από το ιατρείο του κ. Μ. Σαλμά και οι οποίες ως προς την κοστολόγησή τους χαρακτηρίστηκαν ως «σκανδαλώδεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας κατ’ αρχάς ότι έως τώρα κάθε άλλο παρά έχουν προκύψει στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν τον περί «σκανδάλου» ισχυρισμό της πλειοψηφίας – τόνισε πως όλα είναι προς διερεύνηση, ανέφερε ότι ακόμα και αν υπήρξαν υπερκοστολογήσεις και καταβολή τιμήματος το οποίο να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο, αυτές τελέστηκαν από το καλοκαίρι του 2015 έως το καλοκαίρι του 2016: επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Τι έκαναν στην πράξη οι κ. Ξανθός και Πολάκης είτε για να ακυρώσουν τη διαδικασία είτε για να περιορίσουν το κόστος;» αναρωτήθηκε ο κ. Κεφαλογιάννης και υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε πως θα πρέπει να κληθούν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις οι επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας. Το αίτημα, με το οποίο φάνηκε να συμφωνούν και βουλευτές από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πυροδότησε αντιδράσεις από τους παριστάμενους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Οι εισηγητές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ Δ. Λάππας και Αθ. Παπαχριστόπουλος, στη συνέχεια και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε έκαναν σε παρεμβάσεις τους επιθετικά σχόλια με στόχο τον κ. Κεφαλογιάννη είτε τον διέκοπταν κάθε που ο βουλευτής λάμβανε τον λόγο, σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν την επιχειρηματολογία του. Απαντες, δε, απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι πρέπει να κληθούν ο σημερινός υπουργός και ο αναπλ. υπουργός Υγείας στην Εξεταστική. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκης, ο οποίος επίσης παρενέβαινε με τρόπο επικριτικό της επιχειρηματολογίας Κεφαλογιάννη, στο τέλος της συνεδρίασης δεν έλαβε θέση επί του αιτήματος να απευθυνθεί σχετική πρόσκληση στους κ. Ξανθό και Πολάκη. Θα πρέπει, είπε, να σχηματίσουμε πληρέστερη εικόνα για κάποιες πτυχές μετά τον Γενάρη του 2015 και έτσι παρέπεμψε το ζήτημα στο μέλλον.
Για το μόνο που ελήφθη απόφαση είναι ότι με εξέταση άλλων μαρτύρων (τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλο και τον κ. Σαλμά), η Επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. «Ντε φάκτο μπαίνουμε σε διερεύνηση πράξεων 2015-16, που είχαμε προτείνει και είχατε αρνηθεί», σχολίασε εν μέσω εντάσεων ο κ. Κεφαλογιάννης. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή τυπικώς ασχολείται με υποθέσεις έως το 2014, καθώς αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επεκταθεί ο έλεγχος και στα έτη διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία.
Καθημερινή