Ειδήσεις

Οι βασικοί άξονες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου

«Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, και στην οποία η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, είναι η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο, με στόχο μία Ελλάδα εξωστρεφή, με μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Ένα μοντέλο που θα οικοδομηθεί πάνω σε ισχυρές βάσεις, απαλλαγμένο από αδυναμίες και παθογένειες του παρελθόντος. Γιατί μπορεί, βραχυπρόθεσμα, προτεραιότητά μας να παραμένει η αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως ο οικονομικός προγραμματισμός μας δεν εκτροχιάζεται. Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία.»

Όπως  ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών ορισμένες βασικές προτεραιότητες, όπως είναι:

▪ Η εφαρμογή, μετά την προσωρινή παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.
▪ Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
▪ Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα.
▪ Η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.
▪ Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, την απασχόληση, την αγροτική πολιτική κ.ά.
▪ Η προώθηση δημόσιων επενδύσεων και η στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας έμφαση:
o Στην ανάπτυξη των υποδομών, κατά προτεραιότητα, στις ψηφιακές και νέες τεχνολογίες, στη διαχείριση αποβλήτων, στις μεταφορές ώστε να ισχυροποιηθούν τα ελληνικά λιμάνια ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων στην Ευρώπη και να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αγαθών από τη χώρα, και στην αναβάθμιση υποδομών για τον εισερχόμενο τουρισμό.
o Στην πράσινη ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, με τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας, την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, τη σταδιακή μετάβαση προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, την ανανέωση του σημερινού στόλου αυτοκινήτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
o Στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και στην τόνωση των ενδογενών πηγών ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το, υψηλής ποιότητας, ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
o Και φυσικά στην τόνωση της βιομηχανίας, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής, κυρίως μέσω επιταχυνόμενων φορολογικών αποσβέσεων για επενδύσεις σε εξοπλισμό και μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Βιομηχανία που αποτελεί πυλώνα κάθε σύγχρονης οικονομίας.

Και αυτό γιατί παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, ενισχύει την εξωστρέφεια, μετασχηματίζει την καινοτομία σε επιχειρηματικότητα, συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, στηρίζει τα δημόσια οικονομικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, και μέσα στην πανδημία, η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά 9%, όταν υποχώρησε κατά 17% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό δείχνει αντοχές, δείχνει σοβαρές προοπτικές, δείχνει και μεγάλη προσαρμοστικότητα.»

Πηγή: reporter.gr

Γιώργος Αλεξάκης 

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου