Το μείζον θέμα του αιγιαλού που ταλανίζει τα ξενοδοχεία αλλά και τον ελληνικό Τουρισμό, θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς η προσωρινή αναστολή που έχει δοθεί οδεύει προς την λήξη της και ουδεμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της λύσης του θέματος, έχει γίνει από την κυβέρνηση.
Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Τσακαλάκης, και η οποία κοινοποιείται στον Απόστολο Βεσυρόπουλο, υφυπουργό Οικονομικών και στον Βασίλη Κικίλια, υπουργό Τουρισμού, τονίζεται ότι “Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κατασκευάσει, εδώ και πολλά έτη, εγκαταστάσεις στον έμπροσθεν αυτών χώρο του αιγιαλού. Εγκαταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις έγιναν για αντικειμενικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διάβρωση του εδάφους, είναι καλαίσθητες και προσαρμοσμένες στην γεωμορφία της ακτογραμμής”.
Όπως υπογραμμίζεται ξεκάθαρα στην επιστολή της ΠΟΞ, “Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της παρανομίας, ούτε ασφαλώς υπέρ της τσιμεντοποίησης του χώρου του αιγιαλού, καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε, στο άμεσο μάλιστα μέλλον, τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα”. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι “…υπάρχουν κατασκευές που όντως αναβαθμίζουν το περιβάλλον και συμβάλουν στην εν γένει βελτίωση της εικόνας της περιοχής που βρίσκονται, η δε ύπαρξη τους αποτελεί πραγματικό γεγονός, το οποίο δεν μπορούμε να αγνοούμε’.
Αδειοδότηση
Αναφερόμενη στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεων αυτών, η ηγεσία της ΠΟΞ σημειώνει: “Η απουσία της δυνατότητας αδειοδότησης των ανωτέρω εγκαταστάσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο ξενοδοχειακός κλάδος, αποβαίνει κατά της ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού μας προϊόντος και στερεί από τη χώρα μας έσοδα, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση της συνολικής αδειοδότησής (περιβαλλοντικής, λειτουργικής) των επιχειρήσεων.
Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για προσωρινή αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των ανωτέρω εγκαταστάσεων, η οποία ελήφθη ενόψει της νομοθέτησης μιας διάταξης που θα έδινε οριστική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα.
Ωστόσο η διάταξη που αναμέναμε και θα προέβλεπε την ακριβή διαδικασία και τους όρους και προϋποθέσεις νομιμοποίησης των ανωτέρω εγκαταστάσεων ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί, παρά το γεγονός πως σχετικό σχέδιο ρύθμισης περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που τέθηκε σε διαβούλευση τον Απρίλιο του 2021″.
Και καταλήγει η επιστολή: “Δεδομένου πως η ρύθμιση για προσωρινή αναστολή από τη κατεδάφιση λήγει τέλη Οκτωβρίου παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε η σχετική διάταξη να νομοθετηθεί άμεσα και οι επιχειρήσεις να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της”.
Η επιστολή
Η επιστολή των κ.κ. Τάσιου και Τσακαλάκη, που αποκαλύπτει αποκλειστικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έχει ως εξής:
“Η ακτογραμμή της χώρας μας, η οποία υπερβαίνει τις 16.000 χλμ, αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος και το σημαντικότερο ίσως συγκριτικό πλεονέκτημα μας, έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών, που λόγω των αυξημένων οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν, υπερτερούν σαφώς σε υποδομές.
Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου πλεονεκτήματος πρέπει να αποτελεί από τις πρώτες μας προτεραιότητες, καθώς μπορεί να συμβάλει στην άνοδο της τουριστικής κίνησης και επομένως στην αύξηση των εσόδων, τόσο των επιχειρήσεων και των τοπικών οικονομιών, όσο και του κράτους (από τους άμεσους και έμμεσους φόρους που εισπράττει), ενισχύοντας παράλληλα και την απασχόληση. Αξιοποίηση που βέβαια θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιδιαιτερότητά του, αλλά και στο δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κατασκευάσει, εδώ και πολλά έτη, εγκαταστάσεις στον έμπροσθεν αυτών χώρο του αιγιαλού. Εγκαταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις έγιναν για αντικειμενικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διάβρωση του εδάφους, είναι καλαίσθητες και προσαρμοσμένες στην γεωμορφία της ακτογραμμής.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της παρανομίας, ούτε ασφαλώς υπέρ της τσιμεντοποίησης του χώρου του αιγιαλού, καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε, στο άμεσο μάλιστα μέλλον, τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ωστόσο υπάρχουν κατασκευές που όντως αναβαθμίζουν το περιβάλλον και συμβάλουν στην εν γένει βελτίωση της εικόνας της περιοχής που βρίσκονται, η δε ύπαρξη τους αποτελεί πραγματικό γεγονός, το οποίο δεν μπορούμε να αγνοούμε.
Η απουσία της δυνατότητας αδειοδότησης των ανωτέρω εγκαταστάσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο ξενοδοχειακός κλάδος, αποβαίνει κατά της ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού μας προϊόντος και στερεί από τη χώρα μας έσοδα, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση της συνολικής αδειοδότησής (περιβαλλοντικής, λειτουργικής) των επιχειρήσεων.
Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για προσωρινή αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των ανωτέρω εγκαταστάσεων, η οποία ελήφθη ενόψει της νομοθέτησης μιας διάταξης που θα έδινε οριστική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα.
Ωστόσο η διάταξη που αναμέναμε και θα προέβλεπε την ακριβή διαδικασία και τους όρους και προϋποθέσεις νομιμοποίησης των ανωτέρω εγκαταστάσεων ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί, παρά το γεγονός πως σχετικό σχέδιο ρύθμισης περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που τέθηκε σε διαβούλευση τον Απρίλιο του 2021.
Δεδομένου πως η ρύθμιση για προσωρινή αναστολή από τη κατεδάφιση λήγει τέλη Οκτωβρίου παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε η σχετική διάταξη να νομοθετηθεί άμεσα και οι επιχειρήσεις να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Γρηγόρης Τάσιος Μανώλης Τσακαλάκης
Πρόεδρος Δ.Σ. Γενικός Γραμματέας”.
Πηγή money-tourism.gr