Στη Ρόδο αναμένεται το προσεχές Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ο χρυσός παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης προκειμένου να συνεχίσει τις προπονήσεις του αλλά και να έχει επαφές με εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων για το μεγάλο του εγχείρημα να κολυμπήσει από το νησί μας μέχρι τον Πανομίτη της Σύμης τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πανορμίτη στις 6 με 8 Νοεμβρίου 2022, ο χρυσός παραολυμπιονίκης θα επιχειρήσει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν στον κόσμο από αθλητή με αναπηρία. Θα ξεκινήσει από τη Ρόδο και θα κολυμπήσει στο ανοικτό πέλαγος μέχρι τον Πανορμίτη, εκπληρώνοντας το τάμα του και ταυτόχρονα στέλνοντας το μήνυμα πως «όλα είναι θεωρητικώς ακατόρθωτα μέχρι να γίνουν»!
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης έχει ξεκινήσει ήδη εντατικές προπονήσεις για το μεγάλο εγχείρημα του Νοεμβρίου και στο τέλος της εβδομάδας θα έρθει για να προπονηθεί και στα νερά της Ρόδου όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου οπότε και θα αναχωρήσει για να επιστρέψει ξανά σε μερικές εβδομάδες.
Υποστηρικτής του
εγχειρήματος του
δημάρχου Λειψών
Παράλληλα, ο χρυσός παραολυμπιονίκης, θα μεταβεί στις 11 Σεπτεμβρίου από τη Ρόδο στους Λειψούς προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια του δημάρχου Φώτη Μάγγου ο οποίος θα κολυμπήσει μία απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός και να διεξάγεται κάθε χρόνο.
Ο Χ. Ταϊγανίδης θα κολυμπήσει τη διαδρομή μαζί με τον δήμαρχο των Λειψών υποστηρίζοντας εμπράκτως την προσπάθειά του να εντάξει τη διαδρομή στο πανελλήνιο αθλητικό καλεντάρι, και όχι μόνο.
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου. Το 2003 και αφού είχε διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις, μαθαίνει ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Χρειάστηκε ένα ικανό διάστημα για να αφομοιώσει τι ακριβώς συμβαίνει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που σταδιακά του αφαιρούσε την όραση.
Ο Χ. Ταϊγανίδης ξεκίνησε την καριέρα του ως αρτιμελής αθλητής από τον Εθνικό Κοζάνης, συνέχισε στον Άρη και κατέληξε στον Ολυμπιακό. Η εξέλιξή του ως αθλητής κολύμβησης ήταν εντυπωσιακή. Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ.
Τα προβλήματα όρασης που άρχισαν να εμφανίζονται, όχι μόνο δεν τον κάμπτουν αλλά τον πεισμώνουν κι έτσι, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς του, αποφασίζει να κάνει την μετάβαση και να αρχίσει να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία στην κατηγορία S13.
Το 2004 συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αθήνα και κατακτά την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα, στα 100 μέτρα ύπτιο και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.
Το 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια! Τα αθλήματα στα οποία κατέκτησε την πρώτη θέση ήταν τα 200 μέτρα μικτή ατομική, τα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ύπτιο, τα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ελεύθερο. Στα 4 πρώτα μάλιστα κατέρριψε και τα μέχρι τότε παγκόσμια ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα, στην κατηγορία 200 μέτρα μικτή και στην κατηγορία 50 μέτρα ελεύθερο καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο.
Ο χρυσός παραολυμπιονίκης, που όταν ήταν μικρός δεν έμπαινε στη θάλασσα γιατί φοβόταν όταν θα τον φάνε οι καρχαρίες, θα πολεμήσει τον φόβο του και θα αναμετρηθεί μαζί του στο ανοικτό πέλαγος, κολυμπώντας 50 χιλιόμετρα. Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, πέρα από την εκπλήρωση του τάματός του στον Πανορμίτη, θέλει να δείξει ότι οι αθλητές με αναπηρία δεν διαπρέπουν μόνο σε πισίνες και στάδια, όπως λέει, αλλά μπορούν να τα καταφέρουν παντού αρκεί να έχουν τη δύναμη, το θάρρος και την αποφασιστικότητα.
Μάλιστα, το εγχείρημα θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς θα συγκεντρωθούν χρήματα για να αγοραστούν σκύλοι-οδηγοί για ολικά τυφλούς, ενήλικες και παιδιά, προκειμένου να παρακινηθούν, να βγουν από το σπίτι τους, να κάνουν δραστηριότητες και να διεκδικήσουν την συμπερίληψή τους στην κοινωνία.