Ρεπορτάζ

«Κόκκινο» χτυπά το μεταναστευτικό στα νησιά μας

• Καθημερινές «αποβάσεις» σε Ρόδο, Σύμη • 106 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα διασώθηκαν στην Τήλο

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στα νησιά Ρόδο, Σύμη, Τήλο, Λέρο και Κω, με το Λιμενικό Σώμα να αντιμετωπίζει το ένα περιστατικό μετά το άλλο για τη διάσωση αυτών των ατόμων που επιβαίνουν σε βάρκες, σκάφη, ιστιοφόρα κλπ., είτε κάποιοι φθάνουν ακόμη και κολυμπώντας κυρίως προς την Κω ή την Ψέριμο που είναι οι πλησιέστερες ελληνικές ακτές από τα τουρκικά παράλια.
Την Τετάρτη στην Τήλο το πλωτό του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξε από την περιοχή Λιμενάρι 106 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες από την Συρία και τους μετέφερε στο λιμάνι της Τήλου.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Λιμενικού στην ενημέρωση για λέμβο με παράνομους μετανάστες και στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου. Στο σημείο έφτασε περιπολικό σκάφος και διέσωσαν συνολικά 26 παράνομους μετανάστες. Οι διασωθέντες μετά την περισυλλογή τους, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι.

Τις αυξημένες ροές έχει ευνοήσει ο καιρός
Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζονται εντονότατες διαμαρτυρίες πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δεκάδες σχόλια για το γεγονός ότι σε διάφορα σημεία της Ρόδου βγαίνουν «ανενόχλητοι» δεκάδες παράτυποι μετανάστες. Την έντονη δυσφορία δεκάδων πολιτών ως προς το σκέλος της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας προκάλεσε και την Τετάρτη η αποβίβαση μεταναστών από ιστιοφόρο σκάφος στην παραλία της Κρεμαστής, με σχετικά video που κοινοποίησε ο συμπολίτης μας Γιώργος Καταξενός στην ομάδα «Συμβαίνει τώρα στη Ρόδο».
Άλλωστε και ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης έχει παραδεχθεί και δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι υπάρχει πρόβλημα στο νησί που βάλλεται καθημερινά από κύματα παράνομων μεταναστών. Για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο με τις αφίξεις παράνομων μεταναστών μίλησε προ ημερών ο κ. Κολιάδης και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, Ρόδος, Σύμη και Τήλος βάλλονται καθημερινά από κύματα παράνομων μεταναστών καθώς οι διακινητές έχουν εντοπίσει ότι εδώ υπάρχει έλλειψη φύλαξης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 7-8 λιμενικοί που μπορούν να επανδρώσουν τα σκάφη και να κάνουν ελέγχους. Αντιλαμβάνεστε ότι μόνο 8 άτομα είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύψουν όλη αυτή την περιοχή».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι μετανάστες – πολλοί από τους οποίους είναι νεαροί, όχι μόνο οικογένειες – κυκλοφορούν ελεύθεροι σε όλο το νησί. «Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε για λόγους ασφαλείας – για τα χωριά κυρίως – είναι να τους μετακινούμε στο κέντρο της πόλης, σε χώρο κοντά στο Λιμενικό και την Αστυνομική Διεύθυνση, για να γίνεται το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία που απαιτείται για τη μεταφορά τους στις διάφορες δομές της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την συνεργασία με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. Ο υπουργός εκτίμησε ότι την αύξηση των μεταναστευτικων ροών έχει ευνοήσει και ο καιρός και ότι οι ροές θα είναι αυξημένες και τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο, αν ο καιρός είναι καλός, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι. «Και πέρυσι ήταν αυξημένες οι ροές αυτή την εποχή. Δεν είναι περισσότερο αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες, πέρσι τέτοια εποχή. Γιατί ακούω και διάφορα λίγο υπερβολικά. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει θέμα. Κάτω, στο Νότιο Αιγαίο, οι διακινητές λειτουργούν, μία, να το πω έτσι, αποτελεσματική επιχείρηση όσον αφορά στη διακίνηση των παράνομων μεταναστών», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Για το πρόβλημα με τους μετανάστες στη Ρόδο, είπε ότι παράγοντες του υπουργείου Μετανάστευσης και η Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ασύλου ήταν εκεί πριν από ένα-δύο μήνες, συζητώντας με τις τοπικές αρχές σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Θα πάμε στη Ρόδο, θα συζητήσουμε με τις τοπικές Αρχές, για να δούμε τι θα κάνουμε», επεσήμανε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα, ότι «στο μεταξύ θα πρέπει να διαχειριστούμε και τις παράνομες ροές μέρα με τη μέρα. Καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιοι αποβιβάζονται σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει δομή, θα πρέπει αμέσως να μεταφερθούν με πρωτοβουλία του Λιμενικού ή της Αστυνομίας σε νησί με δομή. Η πλησιέστερη, στην Ρόδο, δομή, είναι αυτή στο νησί της Κω, η οποία και αυτή εμφανίζει κάποιες, να το πω έτσι, αυξημένες πληρότητες, ενώ γενικά η κατάσταση στις δομές της χώρας, νησιά και εσωτερικό, θα έλεγα, είναι ελεγχόμενη, με 50% ποσοστό πλήρωσης των δομών. Στην Κω, λόγω αυτής της πίεσης στο Νότιο Αιγαίο, η πληρότητα είναι περίπου στο 80%, άρα η Κως δεν έχει πολλά περιθώρια να υποδεχθεί πολλούς περισσότερους, εκτός αν φεύγουν από την Κω με τακτικό ρυθμό και πηγαίνουν στην ενδοχώρα. Διότι, ξέρετε, από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται, όλοι θέλουν να φύγουν, να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, να φύγουν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αντίθετη άποψη ως προς τη χωρητικότητα της Δομής στην Κω εκφράζει μιλώντας στην «δ» ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης. «Αυτή την ώρα στην Κω, βρίσκονται περίπου 1.700 άτομα σε σύνολο περίπου 3500 που δύναται να στεγάσει η δομή. Και βεβαίως οφείλουν να αποκαταστήσουν και τους πέντε οικίσκους που καταστράφηκαν από την περσινή εξέγερση. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τρεις τουλάχιστον μέρες μέχρι το υπουργείο Μετανάστευσης να μας ενημερώσει πού θα μεταφέρουμε τους μετανάστες! Θεωρώ ότι η επιλογή της Μαλακάσας καθυστερεί πολύ την μεταφορά τους, όταν υπάρχει η δομή της Κω» υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Συνεργασία με Τουρκία
Ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Τουρκία είπε ότι αυτή πρέπει να ενταθεί «γιατί όσο το έγκλημα κυριαρχεί ή εμφανίζει αποτελέσματα, προφανώς προκύπτει μεγαλύτερη ανάγκη συνεργασίας για να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα παράνομων διακινητών». Όπως είπε, προ ημερών συνελήφθησαν τρεις από το Λιμενικό, «γιατί κάθε μέρα έχουμε περιστατικά, ας πούμε, αποτροπών, συλλήψεων και τα λοιπά. Διακινητές θεωρούνται αυτοί που έχουν στα χέρια το τιμόνι και οδηγούν τη βάρκα, τη λέμβο, το φουσκωτό, προκειμένου να φτάσουν από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας.
Θεωρώ ότι έχει να κάνει η Πολιτεία κάποιες παρεμβάσεις και σε αυτό και όχι μόνο σε επίπεδο εντονότερης παρουσίας Αστυνομίας και Λιμενικού στα νησιά. Ασφαλώς και χρειάζονται ενίσχυση λόγω των περιστάσεων αυτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τους μήνες της τουριστικής σεζόν. Για παράδειγμα, έστω ότι παραδίδονται 50-100 άνθρωποι οικειοθελώς για να συλληφθούν και να φυλαχθούν στο κρατητήριο της Αστυνομίας. Καταλαβαίνετε, ότι για να τους φυλάξουν αυτούς χρειάζεται μισή αστυνομική δύναμη ενός μικρού νησιού. Και πώς θα πας να πάρεις και τους υπόλοιπους να τους συλλάβεις;», κατέληξε ο υπουργός.
Στο μεταναστευτικό ζήτημα με τις αυξημένες ροές στα νησιά το φετινό καλοκαίρι, αναφέρθηκε προ εβδομάδος μιλώντας στον RV η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη. Όπως είπε η κα Βούλτεψη, είναι δύσκολο το πρόβλημα στα νησιά, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ο ρόλος του Frontex στην επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. «Είναι δύσκολο το πρόβλημα του μεταναστευτικού με τα νησιά. Και στα Δωδεκάνησα υπάρχουν νησιά που έχουν Κέντρα Υποδοχής (Κως και Λέρος). Θα βρούμε και πιο ριζικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε η υφυπουργός.
Από την πλευρά του και ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς είχε δηλώσει αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τη ραγδαία αύξηση των ροών στα Δωδεκάνησα. ότι «κάθε βράδυ γίνονται μάχες στο Αιγαίο και στα παράλιά μας, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από την απέναντι πλευρά». Ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι πάνω από 10 σκάφη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής περιπολούν όλο το 24ωρο στα δύο νησιά, σε Ρόδο και Σύμη που παρατηρείται η μεγαλύτερη πίεση, ενώ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον αρχηγό του Λ.Σ.
Όπως τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον τα πια σύγχρονα μέσα και δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές, ενώ οι παραλίες και η έκταση των νησιών μας είναι τεράστιες και θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί ο σχεδιασμός ως προς την επιτήρηση και φύλαξη των συνόρων μας. Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι κάθε νησί φιλοξενεί αυτή την περίοδο περίπου 1.500 άτομα, ενώ το προηγούμενο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών δεν ξεπερνούσε τα 200 άτομα σε κάθε νησί.

Να τους πετάξετε στη θάλασσα!
Συγκλονιστικά τα όσα αναφέρει η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά που ήρθε αντιμέτωπη και με τις δύο όψεις του νομίσματος. «Εκατόν έξι (106) πρόσφυγες, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, μπόρεσαν να μεταφερθούν με ασφάλεια στο νησί μας. Οι σκηνές που αντίκρισα προσωπικά, με διέλυσαν. Άντρες, κλαίγοντας και κρατώντας αρκετοί από αυτούς τα μικρά παιδιά τους αγκαλιά, να ευχαριστούν τους λιμενικούς και να προσπαθούν να τους φιλήσουν τα χέρια. Οι άντρες του Λιμενικού Σώματος με περίσσια προσοχή, να σηκώνουν παιδιά και τραυματισμένους και να τους κατεβάζουν από το πλοίο. Αστυνομικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι εκεί, καθώς και κάτοικοι του νησιού να προσφέρουν από στεγνά ρούχα, ψωμί, παπούτσια και ό,τι άλλο μπορούσαν στα γρήγορα να φέρουν. Δυστυχώς πολλά παιδάκια και μωρά. Και ξάφνου μια “κυρία” που με τον καλό της ψαρεύει στο λιμάνι, προφανώς της “χαλάει” τις διακοπές αυτή η βαβούρα! Αρχίζει να φωνάζει πού τους πάτε, γιατί τους μαζεύετε; Νομίζοντας εγώ πως δεν συμφωνούσε με την διαδικασία της καταγραφής των προσφύγων από το Λιμενικό, της απαντάω πως κυρία μου έτσι γίνεται, οι λιμενικοί τους οδηγούν στο Λιμεναρχείο προκειμένου να καταγραφούν. Αμ δε! «Να τους πετάξουν στη θάλασσα». Αυτή ήταν η επιθυμία της «κυρίας»! Και αρχίζει να μου κάνει μαθήματα! Πως πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα μας και τα εδάφη μας ελληνικά, πως είμαστε χριστιανοί και «αυτοί» δεν έχουν καμία θέση εδώ! Να τους διώξουμε, να τους πετάξουν στη θάλασσα που μας τους κουβαλάνε στα νησιά μας, εννοώντας τους άντρες του λιμενικού σκάφους που μετέφερε 106 ανθρώπινες ψυχές, αυτό ήταν το έγκλημά τους! Για αυτό νευρίασε η γυναίκα, ρε παιδιά! Παρακολουθούσε τους άντρες του Λιμενικού οι οποίοι βοηθούσαν τα παιδάκια να κατέβουν από το σκάφος και αυτή νευρίασε γιατί αυτά δεν μιλούσαν ελληνικά και δεν ήταν χριστιανόπουλα! Εμείς τους ευχαριστούσαμε και εκείνη μόνο που δεν τους έβρισε! Και είχε και το θράσος να θέλει να με τραβήξει και βίντεο επειδή τόλμησα να της πω πόσο άδικο έχει. Ποια είσαι εσύ; της λέω ποια είμαι, για πείτε μου και εσείς το όνομά σας της απαντώ, μου είπε ένα όνομα, δεν ξέρω αν είναι το αληθινό, εγώ όμως στα αλήθεια της είπα και θα το ξαναπώ: Κυρία μου, αυτό το νησί δεν κάνει για εσάς!», καταλήγει η ανάρτηση της δημάρχου Τήλου Μ. Καμμά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου