Νο. 97: Λίνδος, Ρόδος
Ευτυχώς προσανατολίζεται κανείς εύκολα βάζοντας ως σημάδι το κάστρο της Λίνδου που φαίνεται από παντού. Η Λίνδος είναι τόσο παλιά όσο και η παρουσία του ανθρώπου στη Ρόδο.
Κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική εποχή. Ο Όμηρος λέει πως ο πρώτος της οικιστής ήταν ο Κέρκαφος, ένας από τους εφτά γιους του Ηλιου και της νύμφης Ρόδου. Ο Πίνδαρος και ο Στράβων ως πρώτο οικιστή αναφέρουν το Λίνδο, γιο του Κέρκαφου.
Το μοναδικής ομορφιάς σύγχρονο οικισμό της Λίνδου, το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό έχει κηρυχτεί διατηρητέο. Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια με τις καμάρες που θυμίζουν κυκλαδίτικο οικισμό. Θαυμάστε τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα (16ου – 18ου αι.) με τους ψηλούς μαντρότοιχους και τις αψιδωτές εισόδους (πυλιώνες) στολισμένες με οικόσημα και βαριές ξύλινες πόρτες.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά. Το εσωτερικό τους, σωστό λαογραφικό μουσείο, κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις: πλακόστρωτες αυλές με περίτεχνα σχέδια από βότσαλο, εξαίσια διακοσμημένες οροφές. Υπέροχη η εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του 15ου αι., στο κέντρο του χωριού.
Ολοκληρώστε την περιήγησή σας με την επίσκεψη σε δύο ονομαστά αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαίας Λίνδου: τον «τάφο του Κλεόβουλου», ένα κυκλικό τυμβοειδές κτίσμα του 6ου αι. π.Χ., στην πραγματικότητα ταφικό μνημείο μιας πλούσιας οικογένειας, και το περίφημο «Αρχοκράτειον» (Δ της ακρόπολης στην περιοχή Κράνα) σπουδαίο οικοδόμημα της ελληνιστικής εποχής• πρόκειται για τον τάφο του γένους των Αρχοκρατιδών με πρόσοψη που μιμείται κτήριο, τύπος πολύ συνηθισμένος στη Ρόδο.