Με τη συμμετοχή πολλών γονέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο Ακταίον η ημερίδα του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος» με θέμα “Βία στην κοινωνία ή βίαιη κοινωνία;”
Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Διόδου» κύριος Κάλλιστος Αννάκης και εκ μέρους τη νέας Δημοτικής Αρχής ο κύριος Σάββας Καλαθενός
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της βίας που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και η ενημέρωση των στελεχών της εκπαίδευσης για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Βάζοντας αρχικά το πλαίσιο η κα Μαρίνου τόνισε πως για να είναι αποτελεσματικός ο σχεδιασμός προληπτικών δράσεων, το φαινόμενο της βίας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως πολυπαραγοντικό
Ο κύριος Δημήτρης Τσοποτός, Νομικός – επιμελητής ανηλίκων, ανοίγοντας την ημερίδα αναφέρθηκε στον διαχωρισμό της έννοιας της ενδοσχολικής βίας και της παραβατικότητας καθώς και στις αυξητικές τάσεις του φαινομένου ανάμεσα στους νέους, παρουσιάζοντας στοιχεία από υποθέσεις που έφτασαν μέχρι την δικαιοσύνη, με αύξηση να παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ρατσιστικής βίας.
«Μα πάνω από όλα είναι κρίση μεταξύ των ανθρώπων, που βλέπουν τα βασικά τους δικαιώματα να υποβαθμίζονται, με αποτέλεσμα να εξωτερικεύεται όσο το δυνατόν περισσότερος θυμός και οργή.»
Ο κύριος Γιάννης Ζερβάνος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, μίλησε για τον τρόπο ερμηνείας της βίας, την παραδοχή ότι είναι ένα φαινόμενο διαδραστικό και την ανάγκη αλλαγής όχι τόσο των ίδιων των ατόμων, αλλά των σχέσεων μεταξύ τους. Τέλος, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις αντιμετώπισης του φαινομένου μέσω της δημιουργίας δικτύων.
«Μόνο με τη δημιουργία μιας μεγάλης αγκαλιάς που υπηρετούνται οι αρχές της συνεργασίας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμό και της ευελιξίας, θα κατορθώσει η κοινωνία να αλλάξει αντί να διαμελισθεί, να αγαπηθεί και όχι να κυριαρχήσει».
«Η εκπαίδευση που παρέχεται μέσα από τα προγράμματα και τα σεμινάρια του Κ.Π., στηρίζει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και με βιωματικό τρόπο τους προετοιμάζει να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους ίδιους και τα παιδιά τους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο σχολικός εκφοβισμός, η ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, κ.α.» επεσήμανε η κυρία Μαρίνου, επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π.
Κλείνοντας, η κυρία Μαρίνου υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας του σχολείου και της οικογένειας προκειμένου να αναγνωρίζονται τα προειδοποιητικά σημάδια φαινομένων ενδοσχολικής βίας, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά καθώς και την ανάγκη λειτουργίας ενός δικτύου στην κοινότητα που δρα υποστηρικτικά.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διαλογική συζήτηση και το κοινό είχε την δυνατότατα ερωτήσεων και ανταλλαγής απόψεων.
Για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να είναι στην ημερίδα ο κύριος Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.