H Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ρόδου σας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ This Changes Everything (Αυτό αλλάζει τα πάντα).
Ένα νέο ντοκιμαντέρ βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, που διαπραγματεύεται την υπέρτατη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Παρουσιάζει επτά δυναμικά πορτραίτα αγωνιζόμενων, στην πρώτη γραμμή κοινοτήτων, από τη Μοντάνα και την Αλμπέρτα μέχρι τις ακτές της Νότιας Ινδίας, το Πεκίνο, αλλά και πέρα από αυτά. Ανάμεσα τους βέβαια συναντάμε και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική (Σκουριές). Ενενήντα λεπτά που πληροφορούν, εμπνέουν, παρακινούν… που αφηγούνται όχι μια ακόμα ιστορία καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά μια ευκαιρία αποδόμησης του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου με την προοπτική οικοδόμησης ενός ριζικά καλύτερου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, στις 20:00,
στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΠΑΛΛΑΣ στη Ρόδο
Ελεύθερη είσοδος
Με τη στήριξη του 96,9 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΟΔΟΥ
«Μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο πάνω στα ερείπια των δικών τους αποτυχιών. Με τον γενναίο αγώνα σας – με τον τρόπο που εσείς όχι μόνο αντιταχθήκατε σε μια πολυεθνική εταιρεία, αλλά και αμφισβητήσατε τους ίδιους τους εαυτούς σας – δείχνετε ήδη τον δρόμο. Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε το νερό, τα δέντρα, τη γή, το μέλλον. Με αγάπη, αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη.» – απόσπασμα από το συγκινητικό μήνυμα συμπαράστασης της Ναόμι Κλάιν, στους αγωνιζόμενους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής.
“…Πιο οξυδερκής από πολλούς αντικαπιταλιστές αγωνιστές, η Κλάϊν πιστεύει «στην επαναστατική δύναμη της κλιματικής αλλαγής» και έχει χίλιες φορές δίκιο. Απαγγέλλει ένα αμείλικτο και πολύ πειστικό κατηγορητήριο ενάντια στις μεγάλες περιβαλλοντικές ενώσεις –μερικές από τις οποίες κατηγορούνται ότι ενσωματώθηκαν στο σύστημα. Για εναλλακτική λύση προτείνει την οικοδόμηση μαζικών κινημάτων. Η συγγραφέας παραδέχεται ότι «εξακολουθεί να μην υπάρχει το είδος της αντιεξουσίας που θα έχει μια πιθανότητα να αλλάξει τη κοινωνία σε βαθμό που θα συγγενεύει με εκείνο που απαιτείται» (σελ. 156). Όμως, βλέπει προδρομικά γεγονότα στις ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις ενάντια στον εξορυκτισμό και τα μεγάλα σχέδια υποδομών, που πληθαίνουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Το γεγονός ότι οι ιθαγενείς λαοί παίζουν συχνά ένα ρόλο-κλειδί σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι για την Κλάϊν μια πηγή ελπίδας, καθώς αυτοί οι λαοί έχουν μια θεώρηση της σχέσης με τη φύση διαφορετική από εκείνη της απόλυτης κυριαρχίας και του απόλυτου ελέγχου πάνω σε αυτήν που χαρακτηρίζει το καπιταλισμό και, πέρα από αυτόν, τη δυτική κουλτούρα από την εποχή του Διαφωτισμού”.
(απόσπασμα από τη δημοσίευση του Daniel Tanuro: Ναόμι Κλάϊν, ο καπιταλισμός και το κλίμα: «Να που τα αλλάζει όλα»,πηγή info-war.gr)