Ειδήσεις

Χορός ασυνέπειας από την κυβέρνηση έναντι όλων εκείνων που εξακολουθούν να επενδύουν στη χώρα

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Ούτε μήνας έχει περάσει από τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης , από βήματος της ΔΕΘ, περί εκκίνησης στην 1η του Οκτώβρη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και ήδη το πέρασμα των ημερών διαψεύδει τις δεσμεύεις του κ. Γιώργου Σταθάκη.  Όχι μόνο δεν έχει ανοίξει το σύστημα υποδοχής αιτήσεων, επιπρόσθετα εξακολουθούν να μην έχουν ξεκαθαριστεί οι κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα, τείνει γίνει αντικείμενο χλευασμού σε ολόκληρη την αγορά.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην καθυστέρηση ολίγων ημερών σε σύγκριση με την δέσμευση που ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ενώπιον των Ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά στην ασυνέπεια λόγων και πράξεων, που επιδίδεται συστηματικά το σχήμα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η πρακτική του «άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε» αποτελεί τον βασικό προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου, που σχεδιάζει επενδύσεις υψηλού ρίσκου (λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας).
Η δέσμευση του Υπουργού αφορούσε την πιο απλή πράξη που μπορεί να κάνει μια δημόσια υπηρεσία: Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να μπορεί από την 1η Οκτωβρίου να υποβάλλει μια απλή αίτηση με την οποία θα ενημερώνει ότι θα διεκδικήσει υπαγωγή στο Αναπτυξιακό Νόμο. Με τον τρόπο αυτό θα ελάμβανε αριθμό πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να ξεκινήσει με τις προγραμματισμένες εργασίες κι όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, τότε να υποβάλει το φάκελο αξιολόγησης της επένδυσής του. Εφόσον η επένδυσή του θα αξιολογούνταν ως επιλέξιμη, τότε με τον αριθμό πρωτοκόλλου θα κρίνονταν και όλες οι εργασίες που έκανε ως «υλοποιημένες στο χρονικό πλαίσιο του Νόμου». Η εξαιρετικά απλή διαδικασία, τελικά αποδείχθηκε ότι είναι άλλη μια ασυνέπεια, αφού η 1η του Οκτώβρη έχει παρέλθει και το Σύστημα παραμένει κλειστό.

Δέσμιοι οι επενδυτές
από την απουσία
κανονιστικών διατάξεων
Χειρότερο από την ασυνέπεια στις ημερομηνίες είναι το γεγονός της ασυνέπειας ως προς τις υποχρεώσεις που έχει αυτή η Κυβέρνηση στο να ξεκαθαρίσει το είδος των επενδύσεων που θα υποστηριχθούν. Χιλιάδες πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο «σκοτάδι», καθώς θέλουν μεν να επενδύσουν, ωστόσο ουδείς τους ξεκαθαρίζει το είδος των επενδύσεων ή των εργασιών που θα είναι επιλέξιμες.
Επιχειρηματίες του τουρισμού, επενδυτές στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη συμπράξεων (clusters) στην παροχή υπηρεσιών, περιμένουν κρίσιμες εξειδικεύσεις για να ξεκινήσουν με τις δράσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα επένδυσης που έχει σχεδιαστεί για τη Ρόδο και αφορά μονάδα που θα στηρίζεται στον (επιδοτούμενο) ιατρικό τουρισμό. Ενώ είναι έτοιμος ο επιχειρηματίας να επενδύσει, ενώ περιμένουν δεκάδες άνθρωποι να δουλέψουν, εν τούτοις το Υπουργείο δεν έχει καθορίσει τις κανονιστικές διατάξεις που να περιγράφουν το τι ακριβώς θα πρέπει να κατασκευάσει ο επενδυτής. Πόσα δωμάτια θα πρέπει να διαθέτει; Ποιες θα πρέπει να είναι οι διαστάσεις τους; Τι είδους ιατρικά μηχανήματα θα πρέπει να αποκτήσει; Ενώ, υπάρχει το γενικό πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο για αυτού του είδους τις επενδύσεις, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες λεπτομέρειες για να σχεδιαστεί το έργο. Ετσι, το διαθέσιμο ρευστό χρήμα παραμένει σε αχρηστία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η οριστικοποίηση των κανονιστικών διατάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου δεν θα σημάνει αυτομάτως την έναρξη εργασιών κατασκευής ή άλλης μορφής δραστηριότητες. Θα πρέπει προηγουμένως να επικαιροποιηθούν οι υφιστάμενες μελέτες σύμφωνα με τις επιταγές των κανονιστικών διατάξεων, να εγκριθούν (όπου απαιτούνται εγκρίσεις δημοσίων υπηρεσιών, π.χ. πολεοδομία) και μετά να τεθούν σε εφαρμογή.

Ανοιξε ο δρόμος
για μικρές μονάδες
Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και όλες εκείνες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο και θα αφορούν μικρά ξενοδοχεία στη Ρόδο που θα ανήκουν στην κατηγορία των τριών και τεσσάρων αστέρων. Αυτού του είδους οι επενδύσεις βρισκόντουσαν εκτός επιδοτήσεων λόγω του Νόμου περί «περιοχών ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης». Ο Νόμος αυτός είχε εν μέρει καταργηθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με εξαίρεση κάποιες περιοχές της χώρας (μεταξύ των οποίων και η Ρόδος), στις οποίες επιτρεπόταν και επιδοτούνταν η ανέγερση μονάδων που ανήκουν στην κατηγορία των πέντε αστέρων.
Ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού σε θέματα Τουρισμού Ελένης Κουντουρά. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση επενδύσεων μικρής κλίμακας, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στελέχη της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η ανέγερση ξενοδοχείων τριών ή τεσσάρων αστέρων, προβάλλοντας το επιχείρημα της χαμηλής τιμής δωματίου που προσφέρουν οι πεντάστερες μονάδες: «ο ανταγωνισμός θα τους κλείσει». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σύμβουλοι επιχειρήσεων θεωρούν ότι η άρση αυτού του περιορισμού, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη μετατροπή κτηρίων (όπου συντρέχουν οι προϋποθέσεις) σε τουριστικές μονάδες.
Οι κανονιστικές διατάξεις για το τι ακριβώς θα ισχύσει σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζουν ελλείψεις και ο κλάδος των συμβούλων αναμένει με ενδιαφέρον τις επικαιροποιήσεις που θα γίνουν στον Αναπτυξιακό Νόμο. Το ενδιαφέρον τους είναι δικαιολογημένο, καθώς οι τουριστικές μονάδες κάθε μορφής ανακαινίζονται και αναπτύσσονται πάντα στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου κι αν τελικά όλες οι αποφάσεις προχωρήσουν γρήγορα, τότε οι μήνες που ακολουθούν είναι δυνατό να δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες μαστόρους  και εργάτες.

Ανοιχτός ο δρόμος
για συμπράξεις
μηχανικών, δικηγόρων και άλλων
επαγγελματιών
Οι συμπράξεις μεταξύ δικηγόρων ή μηχανικών, υπό την εποπτεία μιας κεντρικής εταιρείας, που αναλαμβάνει πλήθος πελατών αποτελεί πραγματικότητα για όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Αυτού του είδους οι δράσεις, στη μικρή Ρόδο ακόμα δεν έχουν βρει γόνιμο έδαφος. Οι επαγγελματίες δουλεύουν από μόνοι τους, στα δικά τους γραφεία, με το πελατολόγιο που συντηρούν επί χρόνια.
Ωστόσο, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος περιλαμβάνει κίνητρα και θα χρηματοδοτήσει τους επιχειρηματίες εκείνους που θα θελήσουν να πληρώσουν δικηγόρους, μηχανικούς ή άλλους επιστήμονες για να χρησιμοποιήσουν το πτυχίο και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός που διαθέτουν.
Στόχος του Αναπτυξιακού είναι να δημιουργήσει κεντρικά γραφεία παροχής υπηρεσιών οδηγώντας έτσι στην ανεργία όλους εκείνους που δεν θα βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» των μεγάλων.
Αν και η δημιουργία clusters στο νησί είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, εν τούτοις ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο Αύριο να έρθει στο νησί ένας επιχειρηματίας και να ξεκινήσει μια τέτοιου είδους δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι αυτού του είδους οι δράσεις, επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο με ποσοστό μέχρι 40% στην αγορά μηχανημάτων, γραφείων και άλλων αναγκαίων λειτουργικών δαπανών.
Ισως, αυτή τη φορά οι ντόπιοι επιστήμονες, παρακολουθώντας τη λαίλαπα των αλλαγών που συντελούνται, να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις ώστε να επιτύχουν τις πρώτες μορφές συνεργασίας, με στόχο να κερδίσουν εκείνοι τους πρώτους πελάτες. Σε αντίθετη περίπτωση, με τα κίνητρα που δίδονται στους μεγάλους και με μια απολύτως φιλική ως προς τα ξένα συμφέροντα κυβέρνηση, δεν απέχει πολύ η χρονική στιγμή κατά την οποία η ανεργία θα είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι πτυχιούχοι επαγγελματίες της τοπικής οικονομίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου