Ειδήσεις

Διπλωματική υπαναχώρηση Τσίπρα υπέρ Εκκλησίας για τα θρησκευτικά

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όπου επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.  Η συζήτηση κατέληξε στη διπλωματική λύση του να συνεχίσει να γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών με τα παλιά βιβλία φέτος, μέχρι να γραφτούν νέα

Η συνάντηση έγινε έπειτα από αίτημα του αρχιεπισκόπου Αθηνών, και το παρών σε αυτή έδωσε τόσο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αλλά ύστερα από αίτημα του Ιερώνυμου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις», κι αφού έκανε γνωστό ότι δεν αλλάζουν για φέτος τα βιβλία που ήδη έχουν μοιραστεί άλλωστε στα σχολεία, σημείωσε ότι ο διάλογος για το μάθημα θα συνεχιστεί.

«Τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από την πλευρά του, κάνοντας λόγο για «πολύ καλό κλίμα» στη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου, υπό τον πρωθυπουργό, με την ηγεσία της Εκκλησίας. Ο κ. Φίλης συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών, διευκρινίζοντας ότι θα αξιολογηθούν εκ νέου στο τέλος του σχολικού έτους. Όπως επίσης τόνισε, η κυβέρνηση δεν έχει δογματική αντίληψη και επιθυμεί τον διάλογο, ο οποίος και θα συνεχιστεί.

 «Η Εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χαρακτηρίζοντας πολύ γόνιμο τον διάλογο, που διεξήχθη μεταξύ κυβέρνησης κι Εκκλησίας. Ο κ. Καμμένος σημείωσε επίσης ότι τα βιβλία παραμένουν τα ίδια και ο διάλογος συνεχίζεται.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Αρχιεπισκόπου, έπειτα από το «πολεμικό» κλίμα που δημιούργησαν οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και οι δηλώσεις, από την πλευρά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη Χούντα.

Ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής τον περασμένο μήνα πως το μάθημα των θρησκευτικών πρόκειται να αλλάξει από φέτος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, με στόχο να μην αποτελούν τα θρησκευτικά «μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και  βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά  και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία  περιβάλλουν τη χώρα  μας ή θρησκευμάτων οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας».

Λίγες μέρες μετά, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και στην κατοχή.  «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερό, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία», είχε πει.

Οι τοποθετήσεις Φίλη ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στους εκκλησιαστικούς κόλπους με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ανοίγει έναν «ιερό πόλεμο» στέλνοντας επιστολές κατά του υπουργού Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμμου έπειτα από μίνι κυβερνητική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί επί του θέματος, να προσφέρει διακριτική, δια της σιωπής, στήριξη στον Νίκο Φίλη στο θέμα των θρησκευτικών και να προχωρά σε έμμεσο άδειασμα του υπουργού σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου