Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της έναρξης των δύσκολων συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά αναφέρεται ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Eurointelligence με τίτλο «Snap Elections in the Air».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think tank, που βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του γνωστού αρθρογράφου των Financial Times Wolfgang Münchau, η πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» καταγράφει το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα, με τους αναλυτές να δίνουν πολλές φορές ακόμη και αντικρουόμενες εξηγήσεις για αυτό.
Παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω στην Ελλάδα, σημειώνει το Eurointelligence, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον περιορισμένο, τη στιγμή που φόροι ύψους 2,5 δισ. περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Σύμφωνα μάλιστα με το think tank, τα «δύσκολα» έπονται καθώς οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.
Οι εικασίες και οι πρόωρες εκλογές
Μία νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 36% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ θα ήταν καταλληλότερη για την χώρα, έναντι ενός 14% να απάντησε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφέρει στην ανάλυσή του το Eurointelligence και προσθέτει:
«Η ενδιαφέρουσα όψη αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αυγή”, που υποστηρίζει σθεναρά τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του.
«Το γεγονός αυτό έδωσε τροφή σε εικασίες ότι ορισμένα τμήματα του κόμματος προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, πριν το συνέδριο του κόμματος, ότι πρέπει να παραδώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία και βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη γραμμή του πυρός. Αξιωματούχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη, υποψιάζονται ότι η δημοσκόπηση μπορεί να είναι μια προσπάθεια συσπείρωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Συνέδριο» σημειώνει το Eurointelligence και προσθέτει:
«Μια τρίτη εξήγηση που αναφέρουν ορισμένοι είναι ότι απλώς η εταιρία που έκανε τη σχετική δημοσκόπηση έχει ένα συμβόλαιο με την “Αυγή” που υποχρεώνει την εφημερίδα να δημοσιεύει όλες τις μηνιαίες έρευνες που κάνει για λογαριασμό της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μη δημοσίευση θα ήταν πιο ζημιογόνος από τη δημοσίευση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της δημοσκόπησης είναι ότι δείχνει πως ένα όλο και αυξανόμενο τμήμα των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της ιδέας των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 51% πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι “πιθανότατα αναγκαίες” έναντι ενός 46% που αισθάνεται ότι δεν είναι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Public Issue κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Οι έλληνες εμφανίζονται επίσης ρεαλιστές αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική κυβέρνηση. Το 52,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει περισσότερα από την παρούσα κυβέρνηση».
Η αλλαγή του κλίματος και τα δύσκολα ανοιχτά μέτωπα
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του Eurointelligence, «η κυβέρνηση επιχείρησε να αγνοήσει τις δημοσκοπήσεις, με την αιτιολογία ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν. Το πρωθυπουργικό γραφείο δημοσίευσε τις προβλέψεις που είχαν κάνει για τις εκλογές του 2015 και για το δημοψήφισμα και τις συνέκρινε με τα τελικά πραγματικά αποτελέσματα.
Και εμείς είμαστε επιφυλακτικοί με τις δημοσκοπήσεις αλλά τα πράγματα αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιο περιορισμένο, κάτι που ενδεχομένως θα καταστήσει δύσκολο να επιχειρηθεί μια προβολή του ιδίου ως τιτάνα της πολιτικής. Επίσης, την περασμένη χρονιά, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν de facto αποδυναμωμένο, ενώ στην παρούσα φάση ο νέος πρόεδρός του Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει σκληρό παιχνίδι με την κυβέρνηση.
Είναι αλήθεια πως δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση του χρέους, ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτή την επιλογή να κατηγορήσει τους άλλους ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Και τα θετικά νέα, όπως η μεταβολή που προβλέπει το ΔΝΤ για αυτή τη χρονιά, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την απογοήτευση των ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχασε από τον Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σημάδια ανάκαμψης. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα “Το Βήμα”, οφημολογούμενος ανασχηματισμός μπορεί επίσης να μην οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων στην ανάλυση του think tank, «υπάρχουν και άλλα βάρη που έρχονται. Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με άλλη μία αύξηση στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή [….] Εν τω μεταξύ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Επίσης, δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε σε επιτροπή της Βουλής ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015 δεν ήταν αναγκαία».
thetoc.gr