Ειδήσεις

Φόρος έως και 60% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων

Τις τελικές «πινελιές» βάζει την περίοδο αυτή το οικονομικό επιτελείο στην εδώ και πολλούς μήνες αναμενόμενη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, η οποία αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν κεφάλαια που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να… καταγγείλουν τον εαυτό τους και να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει την εξής «προσφορά»:

  • 50% φόρο επί του συγκεκριμένου εισοδήματος που δηλώνεται εάν δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο
  • 55% φόρο εάν ο έλεγχος έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και
  • 60% φόρο εάν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί

 

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες για την προετοιμασία της ρύθμισης, προκειμένου αυτή να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά.

 

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα συνοδεύονται από υποχρέωση επαναπατρισμού, εάν τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Αρχικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προωθούσε το σενάριο μεγάλης μείωσης των συντελεστών φόρου στην περίπτωση τοποθέτησης των κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή ομόλογα του δημοσίου.

 

Οι δανειστές όμως ζητούσαν φόρο έως και 120% του κεφαλαίου με αντάλλαγμα την απαλλαγή από ποινικές διώξεις, με την κυβέρνηση να διαφωνεί, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα είχε κανένα αντίκρυσμα.

 

Και μετά το περιουσιολόγιο

 

Το χρονικό περιθώριο το οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων σχεδιάζεται να έχει τρίμηνη διάρκεια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους.

 

Οι φορολογούμενοι δηλαδή θα πρέπει να γνωστοποιήσουν ηλεκτρονικά στην εφορία περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια τα οποία δεν γνωρίζει ήδη η εφορία (π.χ ακίνητα στο εξωτερικό, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κλπ). Από τη δημιουργία του περιουσιολογίου και μετά κάθε μεταβολή της περιουσία θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου