Δραματικές εικόνες που καταγράφουν τη χαρά, τον τρόμο και τον θάνατο στα νερά της Μεσογείου δημοσιεύθηκαν χθες, μαζί με τον απολογισμό της προχθεσινής ημέρας: 28 νεκροί στη διάρκεια 33 επιχειρήσεων διάσωσης με 4.655 επιζώντες. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο αριθμός των διασωθέντων στα ανοικτά της Λιβύης είχε φθάσει τους 6.000.
Με την επιδείνωση του καιρού, οι απόπειρες διάσχισης της Μεσογείου από πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να λιγοστέψουν, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Αλλά το βασικό ζήτημα παραμένει. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Γουίλιαμ Λέισι Σουίγκ, δήλωσε χθες ότι ο γιγάντιος αριθμός των 3.500 θανάτων στη Μεσόγειο φέτος δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προσέγγιση. «Οι νεκροί φέτος είναι περισσότεροι από όσους χάσαμε ολόκληρο το 2015 και αυτοί ήταν περισσότεροι από τους νεκρούς του 2014. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές μας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, αλλιώς δεν θα πέθαιναν τόσοι άνθρωποι», είπε.
Σε αντίθεση με τις διασχίσεις του Αιγαίου, τις οποίες επιχειρούν κυρίως Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, οι διασχίσεις της Μεσογείου επιχειρούνται κυρίως από Αφρικανούς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Zeit, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πολύ πιο ενεργά με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Αφρική.
«Είμαι πεπεισμένη ότι η ασφάλειά μας, η ειρηνική μας ζωή και η βιώσιμη ανάπτυξη σχετίζονται με τις συνθήκες ζωής ανθρώπων που ζουν πολύ μακριά από εμάς», είπε η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει ορκιστεί να προστατεύει τα συμφέροντα της Γερμανίας, αλλά αυτό «δεν γίνεται αν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ίδια τη Γερμανία».
«Δεν μπορούμε, φυσικά, να βελτιώσουμε τον κόσμο από τη μία ημέρα στην άλλη. Αλλά αν θέλουμε να προωθήσουμε τα γερμανικά συμφέροντα, πρέπει ρεαλιστικά να πούμε ότι το καλό της Αφρικής είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας», είπε ενόψει της περιοδείας της σε τρεις αφρικανικές χώρες το Σαββατοκύριακο.
«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημα με την βοήθεια της άγνοιας, της αποστασιοποίησης και της απώθησης ανθρώπων», είπε η Αγκελα Μέρκελ. «Είμαι ρεαλίστρια και αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ως προς το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι δεν αποτέλεσε λύση, διότι μετέφερε το πρόβλημα στην Ελλάδα. «Αν με ρωτάτε αν το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου έλυσε το πρόβλημα, θα σας πω ξεκάθαρα όχι», σημείωσε.
«Τις εβδομάδες προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου πράγματι συνεισέφερε ώστε να φθάσουν λιγότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία – αλλά στην Ελλάδα έφθασαν 45.000», είπε η Αγκελα Μέρκελ, παρατηρώντας ότι αναλογικά με τον πληθυσμό «θα ήταν σαν να έφθαναν στη Γερμανία 360.000, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι απ’ όσους υποδεχθήκαμε πέρυσι τον Νοέμβριο, που ήταν ο πιο δύσκολος μήνας».
Το συμπέρασμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ότι μόνο η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας μπορεί να φέρει βιώσιμη λύση.
Καθημερινή