Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με βασικό θέμα την ανατροπή της απόφασης του υπουργού σχετικά με το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ (εφέτος δεν εγκρίθηκαν για πρώτη φορά τμήματα στα ΕΠΑΛ), αλλά και για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια, στη Δευτεροβάθμια.
Όπως δήλωσε προς την «δ» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δ/σου κ. Ανδρέας Μαρίνος: «Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης της ΟΛΜΕ πριν από μερικές μέρες για μια σειρά από κινητοποιήσεις τόσο προς το υπουργείο Παιδείας, όσο και στις επιμέρους διευθύνσεις περιφερειακής εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο, θελήσαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για τις αλλαγές που προωθούνται στα ΕΠΑΛ και αφορούν την κατάργηση τμημάτων. Παράλληλα, διαμαρτυρόμαστε για την συρρίκνωση μαθημάτων, την κατάργηση εργαστηρίων, τις αλλαγές στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στα γυμνάσια και τις αλλαγές που αφορούν μια σειρά από ανατροπές τις οποίες επιφέρει αυτή η κυβέρνηση και έχουν αναστατώσει ολόκληρη την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου και προκαλούν προβλήματα σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Η αιχμή του δόρατος είναι τα ΕΠΑΛ, όπου θεωρούμε ότι με εντελώς αυθαίρετο τρόπο έγινε αναστολή λειτουργίας τομέων. Ωστόσο δεν ελήφθη υπόψιν ότι και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου γίνονταν μετεγγραφές (είτε από γενικά λύκεια σε ΕΠΑΛ είτε από άλλα ΕΠΑΛ κλπ). Η συνέπεια είναι ότι σήμερα τα σχολεία έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από αυτόν που αποτυπώνεται στην απόφαση του υπουργού Παιδείας. Είναι άδικο και δεν λειτουργεί στην πράξη. Αυτή την στιγμή, ενώ είχε ενεργοποιηθεί ο νόμος για να διδάσκονται κάποιες ειδικότητες, όπως ο τομέας της ναυτιλίας μέσα στην Ρόδο, παρ όλα αυτά δεν τέθηκε σε εφαρμογή, αποσύρθηκε και μια ναυτική περιοχή, όπως τα νησιά δεν έχει ναυτικό τομέα. Άλλες περιοχές που είναι γεωργικές στο νησί, δεν έχουν ειδικότητες, όπως γεωργικό τμήμα. Συνεπώς, σε περιοχές όπως η Ρόδος και άλλα νησιά της παραμπεθορίου δεν έχουν ανανέωση τμημάτων. Την ίδια ώρα, διαπιστώνουμε ότι τα πεπαλαιωμένα τμήματα διδασκόντων δεν έχουν καμία εφαρμογή στην αγορά εργασίας».
Ο γενικός γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Δ/σου κ. Θεόδωρος Ξάφης πρόσθεσε: «Τα κενά παραμένουν μέχρι και σήμερα σε διάφορους τομείς, όπως στην τεχνική εκπαίδευση. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι για πρώτη φορά η νησιωτική περιοχή, όπως τα Δωδεκάνησα, υφίσταται ένα πλήγμα που έχει να κάνει με την τεχνική εκπαίδευση. Την στιγμή που το υπουργείο επιχειρεί να κλείσει τμήματα, τομείς και να καταργήσει σχολικές μονάδες, η τεχνική εκπαίδευση στοχοποιείται για τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις που ενδιαφέρονται περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι στην τεχνική εκπαίδευση εκπροσωπούνται και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας. Το θεωρούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο».
Ο κ. Ρακόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόβλημα στην Παιδείας την εποχή των μνημονίων είναι ότι συνεχώς μειώνεται το προσωπικό: «Επειδή απαιτείται η μείωση των δαπανών, πρέπει να προσλάβουν λιγότερο προσωπικό. Αν φέτος δεν έγιναν απολύσεις σε μόνιμο προσωπικό –όπως τρία χρόνια πριν- σήμερα, έχουμε απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών. Για παράδειγμα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν προσληφθεί 2.500 λιγότεροι δάσκαλοι αναπληρωτές». Είπε ακόμη ότι ‘κάποιοι έχουν στοχοποιήσει τα ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου και Ρόδου, αλλά εμείς θα δώσουμε μάχη να μην κλείσουν αυτά τα σχολεία».
Να σημειωθεί ότι στην χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και τα Μαθητικά Συμβούλια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου και του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, που κατέθεσαν επίσης υπόμνημα στο οποίο εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την λειτουργία των ΕΠΑΛ, που έχει ως συνέπεια, εκατοντάδες μαθητές να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ούτε και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα επιλογής τους.
Ο Γιάννης
Παπαδομαρκάκης
Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα στα σχολεία του Νομού Δωδεκανήσου: «Σε γενικές γραμμές η κατάσταση κρίνεται καλή. Εκεί που περιμένουμε διορισμούς είναι για τα ΕΠΑΛ. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα καλυφθούν κι εκεί τα κενά. Μιλάμε πάντα για αναπληρωτές. Ελπίζουμε κάποια στιγμή ότι θα προσληφθούν μόνιμοι καθηγητές για να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται συνεχώς».
Όσον αφορά τα νησιά, και κυρίως τα μικρά, όπως η Κάσος, η Τήλος, η Χάλκη, παρουσιάζουν πολύ μικρά κενά. Ωστόσο όπως τόνισε, η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από πλευράς ειδικοτήτων.
Για το νησί της Ρόδου, τα κενά είναι αρκετά: λείπουν ακόμη καθηγητές, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό –συνολικά 30 γενικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μουσικοί, φυσικοί, ξένων γλωσσών).
Γεγονός πάντως είναι ότι σε μερικά χωριά εκφράζεται ανησυχία ότι ίσως να μην καλυφθούν τα κενά καθώς κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, δεν πήγαν καθόλου καθηγητές.
«Στα Μάσαρη χρειάζεται ένας φιλόλογος, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αρχαγγέλου χρειάζονται από έναν φιλόλογο, όπου κάποιος είναι ‘αδικαιολογήτως’ απών. Δηλαδή, κάποιοι καθηγητές, παίρνουν επαπειλούμενες άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών κ.ά. παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση στα σχολεία. Στα χωριά και στα απομακρυσμένα νησιά οι ελλείψεις είναι περισσότερες ενώ προς την πόλη μετακινούνται παλαιότεροι εκπαιδευτικοί και δημιουργούν κενά. Εμείς ζητάμε μόνιμους διορισμούς αλλά και τα παιδιά έχουν ανάγκη από μάθηση. Ύστερα είναι και η κάλυψη της ύλης. Είναι γεγονός πως αυτός ο νομός, είναι αρκετά δύσκολος λόγω νησιωτικότητας».
Η ανακοίνωση του ΕΚΡ
για τα ΕΠΑΛ
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ του νομού μας. Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι γονείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις οικονομικές τους υποχρεώσεις, το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ οδηγεί τους νέους στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση, βάζοντας έτσι ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Το Ε.Κ.Ρ στηρίζει τον αγώνα της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την ανατροπή αυτής της άδικης για τους νέους της περιοχής μας απόφασης και καλεί τον Υπουργό Παιδείας να την αποσύρει άμεσα.
Δήλωση του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Δια Βίου Μάθησης
“Έτσι αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Παιδείας την «προώθηση της Δικαιοσύνης» με την οποία τεκμηριώθηκε και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Η μη έγκριση λειτουργίας τομέων ειδικοτήτων σε Επαγγελματικά Λύκεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποδεικνύει ότι όσοι σχεδιάζουν την Παιδεία στρογγυλοκαθισμένοι στα γραφεία τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας. Τα παιδιά του Νοτίου Αιγαίου στερούνται του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών με Υπουργική Απόφαση. Αυτή η άδικη απόφαση είναι άλλη μια έκφραση των γνωστών σε όλους «νησιωτικών πολιτικών» μετά τη φορολογική αφαίμαξη των νησιών.
Δε θα σταματήσω να επισημαίνω ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ίσως δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που οξύνει η ανεύθυνη αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Σε ένα Αιγαίο όπου η Υγεία και η Παιδεία νοσούν διαχρονικά, όλα τα άλλα φαίνονται μικρά.
Η επαναλαμβανόμενη κατάφωρη καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των παιδιών μας με θυμώνει και με θλίβει. Το ότι λυπάμαι ίσως να μην ενδιαφέρει κανέναν. Το ότι δεν ντρέπονται, μας τρομάζει όλους…”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Αγγελος Ανανίας.