«Σήμερα στην χώρα μας, η αδειοδότηση για την υλοποίηση project είναι ένα εγχείρημα πιο δύσκολο από ποτέ», ανέφερε ο Ανδρέας Ανδρεάδης και συμπλήρωσε «για να πάρει κανείς τη σχετική άδεια και να υλοποιήσει μια επένδυση, χρειάζεται να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο χαρτιών».
Πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων μπορεί να αποτελέσει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, που «τρέχει» με γοργό ρυθμό, ωστόσο ο σκόπελος της γραφειοκρατίας καθυστερεί σημαντικά την υλοποίηση τουριστικών project. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos Group, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας από το βήμα του διήμερου συνεδρίου Thessaloniki Summit, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα στην χώρα μας, η αδειοδότηση για την υλοποίηση project είναι ένα εγχείρημα πιο δύσκολο από ποτέ», ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για να πάρει κανείς τη σχετική άδεια και να υλοποιήσει μια επένδυση, χρειάζεται να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο χαρτιών».
Ενδεικτικά, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι ο όμιλος προγραμματίζει – σε τοποθεσία που δεν θέλησε να γνωστοποιήσει – επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέων κτισμάτων πάνω στα θεμέλια αυτών που θέλει να γκρεμίσει, αλλά χρειάζεται εκ νέου άδεια από το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο, που σύμφωνα με τον κ. Ανδρέαδη, «έχει πάψει τη λειτουργία του εδώ και τέσσερις μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα συσταθεί εκ νέου». Αποτέλεσμα αυτού είναι «η επένδυση που έχουμε προγραμματίσει, με εξασφαλισμένα τα σχετικά κονδύλια, να βρίσκεται στον πάγο και κανείς να μην ξέρει μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να πάρουμε τη σχετική οικοδομική άδεια».
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι το 2017 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα, αφού αναμένεται να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ έλευσης τουριστών, που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 29 εκατομμύρια.
Σε θετική πορεία βρίσκονται και τα έσοδα από τον τουρισμό, αφού σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, στο πρώτο επτάμηνο φέτος καταγράφονται αυξημένα σε ποσοστό 6%-7% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, και υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ, αν και όπως σημείωσε «εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών». Συμπλήρωσε δε, ότι συγκριτικά με το 2010, τα έσοδα από τον τουρισμό καταγράφονται φέτος αυξημένα σε ποσοστό 40%-45%.
Μιλώντας για τον κλάδο του τουρισμού, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι από τις συνολικά 263.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στο πρώτο επτάμηνο φέτος, ποσοστό 90% εξ αυτών αφορούν τομείς του τουρισμού και της εστίασης. Υπογραμμίζοντας δε, ότι έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα σε επτά μήνες, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο που αμείβονται κατά μέσο όρο με μικτό μισθό 1.000 ευρώ, λαμβάνουν δέκα μισθούς ετησίως.
euro2day.gr