«Ασφυκτικές» καταστάσεις επικρατούν στο Κυνοκομείο Ρόδου καθώς φιλοξενούνται στους χώρους του, πάνω από 300 σκυλιά!
Μόνη φροντίδα είναι αυτή των εθελοντών που με την στήριξη πολλών φιλόζωων συμπολιτών μας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των ξένων επισκεπτών μας και του Δήμου Ρόδου, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους για εξασφάλιση τροφής, εμβολιασμούς, στειρώσεις και καλές συνθήκες φιλοξενίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι οι Ροδίτες δεν λένε να…. αλλάξουν νοοτροπία, καθώς εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους κάτω από άθλιες συνθήκες (υποστισμένα, δεμένα με αλυσίδες σε μπαλκόνια ή σε απόμερους τόπους, κακοποιημένα, άρρωστα ή ακόμη και παράλυτα) ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά ζώα εγκαταλείπονται είτε από κυνηγούς είτε από κάποιους που τα βάζουν να παίρνουν μέρος στις κτηνώδεις ‘κυνομαχίες’!!!
Η εθελόντρια κα Βούλα Γκασιάμη περιέγραψε την κατάσταση στο Κυνοκομείο Ρόδου, λέγοντας: «Όσον αφορά τον Δήμο Ρόδου, πιστεύω πως κάνει ό,τι μπορεί. Οι άνθρωποι που είναι εθελοντές και στηρίζουν το Κυνοκομείο Ρόδου βοηθούν πάρα πολύ. Στην όλη προσπάθεια συμβάλλουν και οι τουρίστες, οι ξένοι επισκέπτες μας οι οποίοι είτε βοηθούν είτε κάνουν υιοθεσίες και μας στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο των σκυλιών από τα νέα τους σπίτια. Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας είναι φιλόζωοι και βοηθούν το Κυνοκομείο Ρόδου».
Με δωρεές από διάφορους ιδιώτες, κατασκευάστηκε ένα μεγάλο πάρκο όπου φιλοξενούνται πάνω από 300 σκυλιά. Δυστυχώς, ο αριθμός δεν είναι σταθερός καθώς σε καθημερινή βάση, αφήνουν κουτάβια ή εντοπίζονται ζώα εγκαταλελειμμένα.
«Το βασικό ζήτημα είναι οι στειρώσεις και οι εμβολιασμοί αλλά μας βοηθά πολύ μια ομάδα κτηνιάτρων από την Γερμανία. Τον χειμώνα το Κυνοκομείο Ρόδου έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφές γιατί δεν υπάρχει τουρισμός για να ενδιαφερθεί να μας βοηθήσει κι εμείς κάποιες φορές μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε» όπως ανέφερε.
Ωστόσο, το πρόβλημα με τους κυνηγούς δεν λέει να λυθεί. Οι συμπολίτες μας προτιμούν είτε να σκοτώνουν τα σκυλιά που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο κυνήγι ή να παρατάνε τα κουτάβια ή να τα πετάνε στα σκουπίδια σε άθλια κατάσταση. Και φυσικά, δεν είναι μόνον αυτή η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα που κακοποιεί τα ζώα.
«Δυστυχώς, τα ζώα καταλήγουν εδώ. Στο Κυνοκομείο Ρόδου. Οι ξένοι τουρίστες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και υιοθετούν σκυλιά. Φέτος υιοθετήθηκαν πάρα πολλά σκυλιά αλλά την ίδια ώρα, μας φέρνουν ακόμη περισσότερα. είναι σχεδόν δώρον – άδωρον. Οι Ροδίτες δεν υιοθετούν πάντα. Πολλές φορές μας τα επιστρέφουν ή προτιμούν να βοηθούν την κατάσταση με τροφές και ‘εικονικές υιοθεσίες’. Οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε κάνει βήματα μπροστά. Δεν κάνουμε πια ευθανασίες και υπάρχει ευαισθητοποίηση ως προς την προσφορά» λέει η κα Γκασιάμη.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κρητικός που είναι διασώστης σκυλιών είπε ότι «ο αριθμός των σκυλιών αυξάνεται συνεχώς. Μπορεί να δίνουμε σκυλιά για υιοθεσία αλλά έρχονται καθημερινά στο Κυνοκομείο Ρόδου και μας φέρνουν κουτάβια. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις τροφές, με τους εμβολιασμούς και με τις στειρώσεις. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το Κυνοκομείο Ρόδου δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για ένα σκυλί. Θα πρέπει να είναι ένα πέρασμα μέχρι την υιοθεσία. Προσωπικά, αντιμετωπίζω πολλά περιστατικά, από τα κουτάβια που μας αφήνουν εδώ, μέχρι τα σκυλιά που βρίσκουμε δεμένα σε μπαλκόνια, σε βουνά και σε απόμερα μέρη υποσιτισμένα κ.λπ. Για παράδειγμα, σώσαμε δύο ζώα από ‘κυνομαχίες’ το ένα έχει επανέλθει και έχει δοθεί για υιοθεσία ενώ το άλλο έχει ακόμη πρόβλημα με τα άλλα ζώα…»
Πάντως, να σημειωθεί ότι στο Κυνοκομείο Ρόδου η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με την καθαριότητα, τις τροφές και την φιλοξενία των ζώων ενώ –ευτυχώς- υπάρχουν άνθρωποι που τα φροντίζουν και τα αγαπούν ώστε να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης. Διότι δυστυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι, οι ασυνείδητοι και οι ανεύθυνοι που είτε τα κακοποιούν, τα βασανίζουν, τα εγκαταλείπουν, τα σκοτώνουν εν ψυχρώ και τα χρησιμοποιούν ως ‘εργαλεία’ για κυνήγι ή κυνομαχίες και μετά τα πετάνε στα σκουπίδια λες και είναι άψυχα κουρέλια….