Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες από κοινού οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ μαζί με την Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ζητώντας αφενός να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία της περιοχής και αφετέρου να μην κλείσουν τα ΕΠΑΛ.
Μαθητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην είσοδο του κτηρίου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, όπου στεγάζεται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μετέβησαν στο γραφείο του προϊσταμένου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη, στον οποίον εξέθεσαν τα αιτήματά τους και παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σημειώνεται ότι χτες πραγματοποιήθηκε και δίωρη στάση εργασίας από την Α’ ΕΛΜΕ σύμφωνα με σχετική απόφαση που ελήφθη στην γενική συνέλευση η οποία προηγήθηκε.
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Θεόδωρος Ξάφης, υπογράμμισε τα εξής: «Διαμαρτυρόμαστε για τα προβλήματα που έχει η τεχνική αλλά και η γενική εκπαίδευση, διαμαρτυρόμαστε για την κατάργηση των 13 τμημάτων στα ΕΠΑΛ Δωδεκανήσου, διαμαρτυρόμαστε για τα 250 κενά που έχει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όλα τα Δωδεκάνησα και πραγματικά, αυτά δεν έχουν τελειωμό. Ενώ το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι όλα ξεκίνησαν ομαλά για την φετινή σχολική χρονιά, όπως βλέπουμε τα προβλήματα τώρα διογκώνονται. Η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κήρυξε δίωρη στάση εργασίας και οι συνάδελφοι προσήλθαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Βεβαίως, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση αλλά το Υπουργείο και οι φορείς που εκφράζουν την κυβερνητική πολιτική. Ειδικά την περιοχή μας, τα νησιά, τα αντιμετωπίζουν σαν μια περιοχή δεύτερης κατηγορίας. Ειδικά για τα ΕΠΑΛ, επειδή βρισκόμαστε σε μια νησιωτική – ακριτική περιοχή κι επειδή στο Εσπερινό ΕΠΑΛ πολλοί μαθητές είναι μεγάλης ηλικίας, φτωχοί και οικογενειάρχες, είναι πράγματι άδικο να ταλαιπωρούνται με την κατάργηση των τμημάτων. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους κυρίως οι κυβερνητικοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού Δωδεκανήσου».
Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας προέβη στις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους: «Το ΕΚΡ στηρίζει τον αγώνα τόσο των μαθητών στα ΕΠΑΛ όσο και της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για να ανακληθεί η άδικη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να καταργήσει τα τμήματα των σχολείων αυτών. Θεωρούμε αδιανόητο σε μια εποχή που οι οικογένειες πλήττονται και δεν μπορούν να τα φέρουν εις πέρας με τα βασικά, να καταργούνται τμήματα σε σχολεία και μάλιστα στην τεχνική εκπαίδευση, προωθώντας τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Εσπερινό ΕΠΑΛ αποτελείται από εργαζόμενους οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να καταργούνται τμήματα ακόμη και σε περιπτώσεις που οι μαθητές είναι στην Β’ Λυκείου και αναγκάζονται στην Γ’ Λυκείου να αλλάξουν ειδικότητα για να μπορέσουν να πάρουν ένα πτυχίο. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά. Παράλληλα, στηρίζουμε και τον αγώνα της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καθώς πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση ‘πανηγύριζε’ ότι για πρώτη φορά φέτος δεν υπάρχουν κενά και τα σχολεία άνοιξαν και με βιβλία και με καθηγητές. Αποδείχτηκε όμως ότι στα Δωδεκάνησα υπάρχουν 250 κενά, τα σχολεία λειτουργούν με δίωρα και τρίωρα, οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία τους και φεύγουν γιατί δεν έχουν καθηγητές και όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το ΕΚΡ θα είναι δίπλα σε όλους τους αγώνες αυτούς».
Η παράσταση
στον κ. Παπαδομαρκάκη
Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές, τους, εκπροσώπους της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, τον πρόεδρο του ΕΚΡ και τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γιάννη Κορωναίο, μετέβησαν στο γραφείο του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.
Τοποθετούμενος ο κ. Παπαδομαρκάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Υπουργείο κεντρικά. Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί –όσο μου επιτρέπει η θέση μου, η οποία δεν είναι πολιτική. Θα μου καταθέσετε τα αιτήματά σας και θα τα μεταφέρω αρμοδίως.
Προσωπικά, κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, πρότεινα να λειτουργήσουν τα τμήματα έστω και με δύο μαθητές αλλά δεν εισακούστηκα. Γνωρίζουμε όλοι τους λόγους που πρέπει να λειτουργήσουν τα ΕΠΑΛ και κυρίως το Εσπερινό. Έθεσα κι έναν ακόμη λόγο που αφορά το νησί της Κω, λόγω των φυσικών καταστροφών που υπέστη. Παράλληλα, έθεσα την παράμετρο με το μεταναστευτικό – προσφυγικό αφού υπάρχουν πολλοί που φιλοξενούνται στα νησιά και ίσως να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να φοιτήσουν στα σχολεία μας. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και προσωπικά, δηλώνω ότι αν υπάρχουν μετανάστες που θέλουν να φοιτήσουν στα σχολεία μας είμαι θετικός».
Μάλιστα, έδειξε την λίστα με τα κενά που είναι 250 περίπου, με καταγεγραμμένες τις ώρες που δεν καλύπτονται και με τις ειδικότητες που δεν καλύπτονται (φιλόλογοι, μαθηματικοί, θεολόγοι κ.λπ.)
«Το Υπουργείο λέει ότι θα κάνει διορισμούς μέχρι την Παρασκευή και θα τα καλύψει όλα. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά για μένα και ένα κενό να υπάρχει, είναι πρόβλημα. Μέλημά μας είναι να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση το Υπουργείο, για να κάνει άμεσα διορισμούς. Φέτος διορίστηκαν 225 άτομα, ενώ πέρσι είχαν διοριστεί πολλοί περισσότεροι την ίδια εποχή. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μέχρι και αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι λάθος αυτό που γίνεται….».
Κάποιοι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ΕΠΑΛ μίλησαν για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα κενά σε όλα τα νησιά, και κυρίως με τα τμήματα των ΕΠΑΛ που καταργούνται.
Αυτό που σημείωσαν είναι ότι τόσο στα νησιά όσο και στα χωριά της Ρόδου υπάρχουν πολλά κενά, με συνέπεια τα παιδιά να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να εκφράζονται από τώρα φόβοι για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν την ύλη της χρονιάς!