Ρεπορτάζ

«Επί το έργον», ο Ροδιακός Σύνδεσμος Ελληνορωσικής Φιλίας

Οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στους Ρώσους και τους Έλληνες αποτέλεσε το έναυσμα για την δημιουργία του Ροδιακού Συνδέσμου Ελληνο-Ρωσικής Φιλίας, που συστάθηκε επισήμως, μόλις πριν από δύο μήνες.
Τα μέλη της, με πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Κουτσιαρά, ξεκίνησαν μια σειρά από δράσεις έχοντας την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, με μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο θερινό Κινηματοθέατρο ‘ΡΟΔΟΝ’.
Η πρωτοβουλία ήρθε να ‘δέσει’ στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που έχουν πολλά κοινά στοιχεία, και κυρίως το ομόδοξο, καθώς είναι κι εκείνοι χριστιανοί ορθόδοξοι και τιμούν πάντα την Ελλάδα, που τους έδωσε την θρησκεία.
«Οι σχέσεις μας με τους Ρώσους είναι διαρκείς, αδελφικές και διαχρονικές. Πέρα από το τουριστικό κομμάτι υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν, όπως η θρησκεία αλλά και κοινά σημεία», δήλωσε στην «δ» ο κ. Κουτσιαράς.
Οι δράσεις του Συνδέσμου, έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μέσα από εκδηλώσεις, δράσεις, πολιτισμό, ανταλλαγή φοιτητών αλλά και φιλοξενία παιδιών σε κατασκηνώσεις της Ι.Μ.Ρ.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, υπήρχε η απαίτηση να ιδρυθεί στην Ρόδο ένας τέτοιος σύνδεσμος. Μόλις τους τελευταίους δύο μήνες, καταφέραμε να συγκροτηθούμε σε σώμα. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν ρωσικά και φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια κ.λπ. να έχουν να δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις στην Ρόδο. Γι αυτό πριν από ένα μήνα περίπου ήρθαν εξεταστές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας ‘Λομονόσωφ’ με εκπροσώπους από την Ρωσική Πρεσβεία και έγιναν εδώ οι εξετάσεις πιστοποίησης της ρωσικής γλώσσας, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακολούθως, ήρθε στη Ρόδο, τρεις φορές, η κα Ναταλία Ερεμένκο από το μορφωτικό τμήμα του πολιτιστικού κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας, και είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων με αντικείμενο την εκμάθηση ρώσικης γλώσσας μικτών οικογενειών», όπως είπε ο κ. Κουτσιαράς.
Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ρόδο, διαβιούν 106 οικογένειες Ελλήνων και Ρώσων. Αυτά τα παιδιά που χρειάζεται να μάθουν ελληνικά, θα μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα από το «ΚΕΚ Γεννηματάς» που ξεκινούν μέσα στο προσεχές διάστημα.
Επιπλέον, μία ακόμη δράση έχει συμφωνηθεί με τη Ι.Μ.Ρ. και τον Ιούνιο του 2019, αναμένονται στην Ρόδο 80 παιδιά από τη Μόσχα στις κατασκηνώσεις της στη Λάρδο, με ευθύνη του Πατριαρχείου Μόσχας και θα βρίσκονται εδώ πριν αρχίσουν οι κατασκηνώσεις στις 26 Ιουνίου.
«Στο ίδιο μήκος κύματος, προγραμματίζουμε με παιδιά από την Ρόδο να μεταβούν το καλοκαίρι πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στη Μόσχα για να ξεναγηθούν στην πόλη και να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εμάς, μας ενδιαφέρει η ανταλλαγή φοιτητών και σε τουριστικό επίπεδο αλλά είναι μια δράση την οποία θα εξετάσουμε αργότερα διότι απαιτείται προσοχή» όπως λέει πρόεδρος του συνδέσμου.
Να σημειωθεί πάντως ότι παρά το γεγονός πως η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες (αλλά και τα Πατριαρχεία) βρίσκεται κυριολεκτικά «επί ξυρού ακμής», στην Ρόδο, υπάρχει διάθεση συνεργασίας τόσο από τους φορείς όσο και από την Εκκλησία.
Όπως έγινε γνωστό, ένα μοναστήρι κοντά στην Λαχανιά, έχει παραδοθεί από την Ι.Μ.Ρ. σε έναν Ρώσο ιερέα, τον πατέρα Μακάριο, που μένει εκεί με έναν επίσης Ρώσο μοναχό. Με την αρωγή της Μητρόπολης, γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η μονή ενώ προωθείται η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης και αναζητούνται κονδύλια. Στην ίδια περιοχή, υπάρχει ο σχεδιασμός να χτιστεί μια Εκκλησία η οποία εξωτερικά θα είναι σε βυζαντινό ρυθμό αλλά στο εσωτερικό της θα είναι ρωσικού ρυθμού με ρωσικές εικόνες, θα συμβολίζει το δέσιμο και την αγάπη μεταξύ των δύο λαών.
Να σημειωθεί ότι στόχος του Συνδέσμου είναι η ίδρυση Προξενείου της Ρωσίας στη Ρόδο. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, αυτή τη στιγμή, το επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας καλύπτεται από την Κρήτη. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, υποτίθεται ότι εδώ υπάρχει κάποια Αρχή που μπορεί να καλύπτει και όσους διαμένουν μόνιμα αλλά και τους επισκέπτες μας που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες κάθε καλοκαίρι.
«Προσπαθούμε με την Ρωσική Πρεσβεία και σε συνεννόηση με τον Δήμο Ρόδου και την ΠΝΑΙ, να βρούμε χώρο αλλά και προσωπικό για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ενός επίτιμου προξενείου. Η διαδικασία για την ίδρυση Προξενείου διαρκεί περίπου ενάμιση χρόνο αλλά θα προσπαθήσουμε», τόνισε ο κ. Κουτσιαράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου