«Εχουμε μια κυβέρνηση που λύνει προβλήματα», δηλώνει μεταξύ άλλων σήμερα, σε συνέντευξή της στην «δ», η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Μαρία Σπυράκη. Επιπλέον, μιλάει για την τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό αλλά και για τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα από την Αθήνα, ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, αναφορικά με την πραγματική σύγκλιση μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Σπυράκη να ξεκινήσουμε από το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πάλι κρίση με τις αυξημένες ροές, ενώ δημιουργούνται πλέον ασφυκτικές καταστάσεις στα hot spots στα νησιά. Η Ευρώπη δείχνει διατεθειμένη να συνδράμει σοβαρά στην αντιμετώπιση του ζητήματος;
Αυτό που συμβαίνει στα ακριτικά μας νησιά είναι μια τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους και η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στην χώρα μας αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και στους κατοίκους των νησιών μας, που σηκώνουν βάρος δυσανάλογο των αντοχών τους. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία έχει αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται τώρα εντατικά για λύσεις, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να παράσχει ουσιαστική βοήθεια. Αρχίζοντας από το βασικό, δηλαδή την αναλογική κατανομή της ευθύνης, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας χώρος που συνυπάρχουμε όλοι μαζί, αλλά στο τέλος της ημέρας όταν χρειάζεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας να βγάζουμε όλοι την ουρά μας απέξω. Χρειάζεται να εφαρμοστεί νέος κανονισμός, να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο. Προτάσεις κατατέθηκαν κατά την θητεία του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και επιστρέφουν τώρα ως συμφωνία της Μάλτας, με βασική ιδέα ότι τα Κράτη Μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες θα έχουν περικοπές από κοινοτικά κονδύλια.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να πιέσει η Ευρώπη είναι η επιστροφή στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Αυτή η διαδικασία αποτελεί «το κλειδί» προκειμένου να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος της κατάστασης στα ελληνικά νησιά. Η προηγούμενη κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της και της αδυναμίας της να επιταχύνει το διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες , επαναπροώθησε μόνο 1806 άτομα. Κεντρικό ρόλο όμως σε αυτή την κατάσταση παίζει η Τουρκία, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Η ΕΕ όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η Κομισιόν, έχει ήδη παράσχει βοήθεια, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην Τουρκία με στόχο την υποστήριξη των προσφύγων, ενώ απομένουν άλλα 400 εκατ. (σ.σ. από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) για να ολοκληρωθεί μια τεραστίου ύψους ενίσχυση προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.
• Η τουρκική προκλητικότητα είναι πλέον καθημερινή κι εμείς που κατοικούμε στις νησιωτικές περιοχές, το βιώνουμε πιο έντονα. Ωστόσο οι σύμμαχοί μας, δεν βρίσκονται στο πλευρό μας μέχρι τώρα. Είστε αισιόδοξη ότι θα αλλάξει κάτι; Πώς μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα;
Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται μια επανεκκίνηση. Θα πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να κρατούνται ανοικτοί και αυτό κάνει στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης με την συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν στην Νέα Υόρκη. Παράλληλα και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οποιαδήποτε κίνηση που θίγει την Ελλάδα, θίγει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι νομίζω σαφές το πλαίσιο που έβαλε ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κοινή δήλωση Ευρωπαικής Ένωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Και βεβαίως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που είναι εκ των ων ουκ άνευ, προϋπόθεση σε μια τέτοια συζήτηση.
• Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε τα μεγάλα στοιχήματα: πήρε αυτοδυναμία, κέρδισε στις ευρωεκλογές, κέρδισε στις Περιφέρειες αλλά και σε Δήμους. Τι προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί και τι περιμένουν οι πολίτες από αυτή την κυβέρνηση;
Έχουμε μια κυβέρνηση που από τα πρώτα της δείγματα γραφής έχουν δημιουργηθεί θετικοί οιωνοί, καθώς φαίνεται ότι τα μέλη που την αποτελούν, πιστεύουν και δουλεύουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι μια κυβέρνηση που λύνει προβλήματα, που φροντίζει να δουλεύει και να παρουσιάζει την δουλειά της στον κόσμο. Προφανώς θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αφετηρία της: Οι πολίτες απολαμβάνουν ήδη την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση των συντάξεων χηρείας, την ψηφιοποίηση του δημοσίου, την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με την σταδιακή έως το 028 απολιγνιτοποίηση της χώρας χωρίς αναταραχές, χωρίς να χάσουν άνθρωποι την δουλειά τους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρακολουθούμε για παράδειγμα τις προσπάθειες διάσωσης της ΔΕΗ που πολύ σύντομα θα μπορεί να προσφέρει εκ νέου στην ελληνική οικονομία, από μια θέση κατά πολύ ισχυρότερη από την καχεξία των τελευταίων χρόνων, που την έφερε ένα βήμα πριν από το λουκέτο.
Οι πολίτες εμπιστεύονται το συγκεκριμένο σχέδιο και βλέπουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους. Το πρόγραμμα και οι κινήσεις της κυβέρνησης εμπνέουν εμπιστοσύνη πολύ ευρύτερη , στηρίζεται από πολύ περισσότερους πολίτες από εκείνους που επέλεξαν την Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές.
• Στην ετήσια συνάντηση Bruegel, δηλώσατε πως οικονομική κυριαρχία της ΕΕ διασφαλίζεται με μεγάλες επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες. Είστε αισιόδοξη ότι θα έρθει η ανάπτυξη –επιτέλους στην χώρα μας;
Αυτό που ανέφερα στην ετήσια συνάντηση του Bruegel, που είχα την τιμή να συμμετάσχω, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει «μυωπικά» το θέμα των επενδύσεων από τρίτες χώρες. Για παράδειγμα ζητάει από την Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά της στοιχεία και από την μια δεν μπορεί να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον συμμετοχής επενδυτών με έδρα κράτος μέλος της,από την άλλη όμως εκφράζει ανησυχία για επενδύσεις όπως η κινέζική της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς βάζει θέμα ασφάλειας των επενδύσεων σε ευρωπαικό έδαφος. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι από τότε που οι Κινέζοι ανέλαβαν την διοίκηση του, το λιμάνι του Πειραιά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, προσφέροντας οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στο σύνολό της.
Για να έρθει η ανάπτυξη χρειαζόμαστε εκτός των άλλων απευθείας ξένες επενδύσεις, βιώσιμες επενδύσεις που θα κάνουν την διαφορά, όπως αυτή της Cosco, όπως αυτή των Αράβων στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως αυτή των Καναδών στα υδροπλάνα. Η Ελλάδα από την μεριά της πρέπει να έχει ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον που να δημιουργεί δουλειές, με σεβασμό τόσο στο ευρωπαικό δίκαιο όσο και στο περιβάλλον. Αυτό το μοντέλο υπηρετεί η κυβέρνηση και σύντομα, μέσα στο 2020 θα το δούμε να αποδίδει, βγάζοντας την χώρα από την παγίδα στασιμότητας που πήγαινε να εγκλωβιστεί με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, οδηγώντας την οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
• Από την Αθήνα, ο κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η υλοποίηση πολιτικών που θα επιφέρουν πραγματική σύγκλιση μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας, ενώ υπερασπίστηκε εκ νέου την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Αποτελεί κοινό τόπο, ότι ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην διάσωση της Ελλάδας και την αποτροπή των χειρότερων σεναρίων για την χώρα μας, αλλά έχει συμβάλει αποφασιστικά στην διάσωση του ευρώ και την μεγάλη περίοδο ευημερίας που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Άρα η άποψη του έχει αποφασιστική σημασία για το μέλλον της χώρας μας και ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς μεγάλες αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση, που συνδέονται άμεσα με τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες, χωρίς μεταρρυθμίσεις που θα «ανοίξουν» περισσότερο την οικονομία, καθιστώντας την Ελλάδα έναν φιλόξενο επενδυτικό προορισμό, χωρίς τις απαιτούμενες αλλαγές στην Παιδεία, την Υγεία και την Δικαιοσύνη με την αποκατάσταση των κανόνων του Κράτους Δικαίου, σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ταυτίζεται πλήρως με την άποψη όχι μόνο του Μάριο Ντράγκι αλλά με το σύνολο των θεσμών και των επενδυτών που παρακολουθούν την Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα «κουμπώνει» πλήρως με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση της υπό τον Μάριο Ντράγκι και τον στόχο που έχει θέσει ο Κ. Μητσοτάκης για να ενταχθεί αυτή τη φορά και η Ελλάδα. Γιατί όταν έβρεχε φτηνό χρήμα στην Ευρώπη εδώ και μια πενταετία εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Δεν μπορεί να χαθεί αυτή τη φορά αυτός ο στόχος, ο οποίος σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης έως το τέλος του 2020, μπορεί να επιφέρει ουσιαστική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Αφού το λέει η ΣπυρΑΚΗ…..είναι σίγουρο !!!!