Έκθεση της Unicef για την κλιματική αλλαγή παρουσιάζει σοκαριστικά στοιχεία για τα προβλήματα που προκαλεί παγκοσμίως. Πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες προκάλεσαν 43,1 εκατομμύρια εκτοπισμούς παιδιών από το 2016 ως το 2021, σημειώνει.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία σημειώνει δε πως το πρόβλημα πλέον δεν αφορά μόνο στις πιο φτωχές χώρες. Μας αφορά όλους και είναι ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται σε κάθε ήπειρο. Καταγράφονται μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών που ακολούθησαν, λόγω κλιματικής αλλαγής το δρόμο της προσφυγιάς, σε Γουατεμάλα, Σουδάν, αλλά και Καλοφόρνια.
Την υπό εξέταση περίοδο, τέσσερα είδη καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές), η συχνότητα και η ένταση των οποίων εντείνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οδήγησαν σε 43,1 εκατ. εκτοπισμούς παιδιών σε 44 χώρες. Το 95% οφειλόταν σε πλημμύρες και καταιγίδες, σύμφωνα με το κείμενο.
Προβλέψεις
Η έκθεση της UNICEF περιλαμβάνει κάποιες –επιμέρους– προβλέψεις για συγκεκριμένα ήδη καταστροφών.
Μόνο οι πλημμύρες που οφείλονται στην υπερχείλιση ποταμών μπορεί να προκαλέσουν 96 εκατομμύρια εκτοπισμούς παιδιών τα επόμενα 30 χρόνια, οι κυκλώνες άλλα 10,3 εκατ. και οι καταιγίδες 7,2 εκατ., χωρίς να λογαριάζονται όσοι ανήλικοι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εσπευσμένα για προληπτικούς λόγους.
Οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Κίνα είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο σε απόλυτους αριθμούς (κάπου 23 εκατ. εκτοπισμοί παιδιών σε 6 χρόνια), λόγω των μεγάλων πληθυσμών τους, της γεωγραφικής θέσης τους, αλλά και εξαιτίας των σχεδίων προληπτικών εκκενώσεων.
Ποσοστιαία ωστόσο, η εικόνα φέρνει στο φως το πόσο ευάλωτες είναι ασιατικές, αφρικανικές και νησιωτικές χώρες.
Πηγή: Reporter.gr