Την ανάληψη δράσεων για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής από τη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων, της ενίσχυσης των επενδύσεων του τομέα με τον νέο επενδυτικό νόμο και με την εφαρμογή πολεοδομικών κινήτρων, αλλά και της επαναφοράς των συντελεστών του ΦΠΑ στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών από το 2017, ζήτησε το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε λογικό κόστος και της επίλυσης των προβλήματος των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κατάσταση αναμένεται σταδιακά να βελτιωθεί.
Σε υπόμνημα που παραδόθηκε από τον ΣΕΤΕ στον αντιπρόεδρο αναφέρεται ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι επιχειρήσεις αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση εκκαθάρισης από τους αγοραστές των προβληματικών τους δανείων, κυρίως, εάν τα δάνεια αυτά πωληθούν σε hedge funds. Αντί αυτού συμπληρώνεται ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των καθ’ όλα βιώσιμων επιχειρήσεων με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι το μόνο πραγματικό ισοδύναμο το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί με συγκροτημένη πολιτική ώστε να δοθεί δυναμική αύξηση στο ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό προσθέτει ότι μία τέτοια πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η σταθερότητα στο φορολογικό πλαίσιο από τη στιγμή της αδειοδότησης της επένδυσης έως και 10 χρόνια μετά, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αναβάθμιση των ανεπαρκών ή υποβαθμιζόμενων δημοσίων υποδομών. Παράλληλα, προτείνει να θεσπιστούν κίνητρα που θα αντισταθμίζουν το ακριβό κόστος, όπως για παράδειγμα η αύξηση του συντελεστή κάλυψης των τουριστικών καταλυμάτων κατά 20% που υιοθέτησε πρόσφατα η Κύπρος.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η επόμενη μέρα της συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές βρήκε τον τουριστικό κλάδο υπεφορολογημένο και ως εκ τούτου να έχει απολέσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Κατά τον ΣΕΤΕ, η συνεχής αύξηση φόρων είναι μία πολιτική που αποδεδειγμένα ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και οδηγεί έως και σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα. Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμά ότι ο ελληνικός τουρισμός θα υποστεί ανήκεστο βλάβη, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις σε δημόσια έσοδα και απασχόληση.
Καθημερινή