«Σε λειτουργία θα πρέπει τεθεί στις 15 Νοεμβρίου το φράγμα Γαδουρά. Αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 170 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων χθες, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης και υπογράμμισε πως έχει δημιουργηθεί θέμα με τα χρήματα που αξιώνει η ανάδοχος εταιρεία για τις πρόσθετες εργασίες που έχει εκτελέσει.
«Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το φράγμα θα πρέπει να συνδεθεί με τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ. Διαφορετικά θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει τα χρήματα που έχουν καταβληθεί. Πιστεύω πως θα γίνουν τελικά όσα πρέπει», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχθηκε ότι από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες για να πραγματοποιηθεί η σύνδεση των δεξαμενών της με τον αγωγό μέσω του οποίου θα φθάνει το νερό στην πόλη από το φράγμα.
«Δεν θα αναφερθώ σε όσα έχουν γίνει από τη ΔΕΥΑΡ. Οι εξελίξεις στη χώρα ήταν καταλυτικές. Υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες με τον ανάδοχο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να συνδεθούν οι δεξαμενές της επιχείρησης με τον αγωγό», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης και υπενθύμισε πως η διαχείριση του έργου έχει ανατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η χώρα θα γλιτώσει την επιβολή κυρώσεων εφόσον γεμίσει η δεξαμενή που έχει παραχωρηθεί από τη ΔΕΥΑΡ με νερό, ακόμα και αν δεν διατεθεί στους καταναλωτές».
«Διεξάγονται συνεχώς συσκέψεις για το συγκεκριμένο έργο. Πιστεύω ότι θα δοθεί λύση. Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί το ελληνικό δημόσιο. Για την Ε.Ε. θα είναι αρκετό ακόμη και να γίνει σύνδεση του φράγματος με τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ. Αν αυτό γίνει, θα έχουμε για μια φορά ακόμη πίστωση χρόνου», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Τεράστιο το κόστος
λειτουργίας
Την άποψη ότι από τη ΔΕΥΑΡ έχουν γίνει όλες οι δέουσες ενέργειες για να λειτουργήσει το φράγμα εξέφρασε ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Δημήτρης Τσίκκης.
«Η περιφερειακή αρχή εγγράφως μας ζήτησε στις 23 Ιουνίου να διαθέσουμε μια δεξαμενή για να γίνουν οι δοκιμές στη λειτουργία του φράγματος. Απαντήσαμε στις 29 Ιουνίου ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια δεξαμενή στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, χωρητικότητας 2.000 κυβικών.
Επισημάναμε πως μπορούν να γίνουν οι δοκιμές για δέκα και όχι για δεκαπέντε ημέρες όπως είχε ζητηθεί αρχικά. Ζητήσαμε επίσης να μας ειδοποιήσουν εγκαίρως για να αδειάσουμε το νερό από τη δεξαμενή», εξήγησε ο κ. Δημήτρης Τσίκκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ τόνισε πως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για την λειτουργία και τη διαχείριση του έργου με την περιφερειακή αρχή.
«Δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση με την περιφερειακή αρχή για το συγκεκριμένο θέμα. Θα το χειριστεί ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Από τη “δ” ενημερώθηκα για τις αξιώσεις του αναδόχου. Αυτή η υποχρέωση δεν αφορά τη ΔΕΥΑΡ. Είναι θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή», τόνισε ο κ. Δημήτρης Τσίκκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αναφέρθηκε και στο κόστος λειτουργίας του έργου που θα ανέλθει στα 2.500.000 ευρώ το έτος.
«Το κόστος λειτουργίας του έργου είναι το βασικότερο ζήτημα. Είναι δύσκολο να καλυφθεί. Η εταιρεία δεν μπορεί να το απορροφήσει γιατί είναι εκτός των σχεδιασμών της. Επεξεργαζόμαστε κάποια σενάρια για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Τσίκκης και τόνισε πως οι κάτοικοι της Ρόδου δεν μπορούν να επωμισθούν το κόστος λειτουργίας του φράγματος.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ τόνισε επίσης πως δεν έχουν γίνει ακόμα συζητήσεις για την διαχείριση του φράγματος:
«Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί και με ποιό τρόπο θα γίνει η διαχείριση του έργου. Δεν έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια».
Έναρξη λειτουργίας
ελαιοτριβείων
Ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε και στην έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων στις 12 Νοεμβρίου.
Θα λειτουργήσουν, όπως δήλωσε, τα 10 από τα 17 ελαιοτριβεία που υπάρχουν στο νησί. Οι προοπτικές είναι καλές και προβλέπεται αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου.
«Με έχουν ενημερώσει ότι θα παραχθούν 4.500 τόνοι ελαιολάδου φέτος. Η παραγωγή θα είναι αυξημένη σε ποσοστό 70%. Η Ρόδος παράγει πολύ καλής ποιότητας λάδι το οποίο μπορεί να εξαχθεί και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης, ο οποίος κάλεσε για μια φορά ακόμη τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να μην λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους χωρίς άδεια.
Επιπλέον θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την διάθεση των αποβλήτων.
«Από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έχουν επιβληθεί και κυρώσεις σε ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων για διάφορες παραβάσεις. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα αλλά να τους βοηθήσουμε», κατέληξε ο κ. Φλεβάρης.