Σε μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και άμεσο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης επιμένουν οι δανειστές, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέτρα εξοικονόμησης που θα εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας.
Η έντονη διαφωνία εταίρων και κυβέρνησης για τις μειώσεις στα φάρμακα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την εκταμίευση της δόσης για τα 2 δισ. ευρώ, με τις ελάχιστες τιμές των φαρμάκων να αποτελούν σύμφωνα με τους θεσμούς ένα από τα “αγκάθια” των συζητήσεων για την επίτευξη συμφωνίας πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να συνταχθεί από τους θεσμούς η θετική έκθεση προόδου.
Τι συμβαίνει με την τιμολόγηση; Οι πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού αναφέρουν, πως ενώ έχουν αποφασιστεί οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off- patent), δεν υπάρχει συμφωνία με το αν θα υπάρξει προστασία των φθηνών φαρμάκων (με τιμή κάτω από 12 ευρώ) ή αν οι μειώσεις θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω όλα τα φάρμακα. Το “μαξιλάρι” των 12 ευρώ ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία εξάλλου αποτελούν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου πολλών ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και πολυεθνικών φαρμακευτικών.
Ειδικότερα, η τιμολόγηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα (με μεγάλη καθυστέρηση βέβαια, καθώς θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται), είναι αυτή που προκαλεί το εντονότερο πρόβλημα.
Τα σκευάσματα που δεν προστατεύονται από πατέντα τιμολογούνταν μέχρι πρότινος στο 50% της τιμής των φαρμάκων με πατέντα προστασίας (πρωτότυπα) υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχε αντίστοιχο γενόσημα στην κατηγορία. Σε αντίθετη περίπτωση λάμβαναν τιμή σύμφωνα με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμολόγηση γινόταν για σκευάσματα με τιμή μεγαλύτερη των 12 ευρώ, λόγω της προστασίας που είχαν τα φθηνότερα φάρμακα.
Με διάταξη του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου, η τιμή των off patent, διαμορφώνεται στο 50% της τιμής που είχαν όσο ήταν εντός της προστασίας ή σε αυτήν που προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, ανεξάρτητα αν κυκλοφορεί αντίστοιχο γενόσημο, χωρίς να τίθεται το όριο των 12 ευρώ. Κριτήριο γι’ αυτήν την επιλογή είναι ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη τιμή. Η τιμή των γενόσημων αντίστοιχα διαμορφώνεται στο 65% της τιμής των off patent. Τα γενόσημα τιμολογούνταν στο 32,5% της τιμής των πρωτότυπων που ήταν εντός της πατέντας και το προστατευτικό όριο ήταν στα 7,8 ευρώ.
Και εδώ η κατάσταση περιπλέκεται. Και αυτό γιατί η τιμολόγηση που έρχεται θα γίνει με βάση την προηγούμενη υπουργική απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Θάνου Δημόπουλου, και όχι με την παραπάνω διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Αυτό έγινε γιατί η τιμολόγηση αποτελούσε προαπαιτούμενο του νέου μνημονίου, οπότε η διαδικασία για να ξεκινήσει έπρεπε να δρομολογηθεί γρήγορα. Η διαφορά μεταξύ των δύο τρόπων τιμολόγησης είναι ουσιαστική, αφού η πρώτη ορίζει την τιμολόγηση των off-patent στο 50% της τιμής του πρωτοτύπου, χωρίς να βάζει τον παράγοντα του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που εισάγει η διάταξη του νυν υπουργού Υγείας. Έτσι σε περίπτωση που ακολουθηθεί το τρόπος τιμολόγησης του υπηρεσιακού υπουργού, θα υπάρξει μεν μείωση των τιμών, αλλά όχι στο ύψος που επιθυμούν οι δανειστές, γεγονός που εκτιμάται πως να αναχαιτίσει και τους στόχους διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά.
capital.gr