Ειδήσεις

Τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργούν χωρίς διοικητές -Ανοίγει ο δρόμος για την αποπομπή τους

Ανοίγει ο δρόμος της αποπομπής των διοικητών και των αναπληρωτών τους από τα δημόσια νοσοκομεία. Στο εξής τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και ακέφαλα, μετά την απομάκρυνση του διοικητή και του αναπληρωτή τους, ώσπου να διοριστεί νέος διοικητής ή αναπληρωτής. Χρέη διοικητή κατά το συγκεκριμένο διάστημα θα μπορεί να εκτελεί ο διευθυντής της Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που προτείνεται αναφέρει ότι σε περίπτωση αποχώρησης του διοικητή ενός νοσοκομείου είναι δυνατή και νόμιμη η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου ως τον διορισμό νέου διοικητή ακόμη και μετά την πάροδο τριμήνου εφόσον υπάρχει αναπληρωτής διοικητής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχει αποχωρήσει ο αναπληρωτής διοικητής αλλά παραμένει ο διοικητής.

Ωστόσο, στην περίπτωση κατά την οποία έχει εκλείψει ή αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, καθήκοντα προέδρου εκτελεί ο αναπληρωτής διοικητής του έτερου νοσοκομείου και εφόσον αυτός δεν υπάρχει, ο διευθυντής της Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας. «Με τη σύνθεση αυτή» σημειώνεται «το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει νομίμως ως τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου, ακόμη και μετά την πάροδο του τριμήνου, με την προϋπόθεση ότι τα λοιπά μέλη του επαρκούν για τον σχηματισμό απαρτίας».

Η αιτιολογία

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων της χώρας από τη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων τους.

Ειδικότερα, «μετά τη για διάφορους λόγους αποχώρηση και μη αναπλήρωση επί τρίμηνο διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι κατείχαν αντιστοίχως και τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου των διοικητικών συμβουλίων τους, τα διοικητικά συμβούλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και να λάβουν αποφάσεις για το οποιοδήποτε ζήτημα, είτε αυτό είναι σημαντικό, όπως η παραλαβή έργων, η αντικατάσταση ιατρικών μηχανημάτων, η πληρωμή εφημεριών κ.τ.λ., είτε πρόκειται για ζήτημα καθημερινής ρουτίνας. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι πλήττει τα ίδια τα εν λόγω νοσοκομεία, τους εργαζομένους, τους νοσηλευομένους και τους ασθενείς, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή συνέχεια, την εξέλιξη και γενικά τη σταθερότητα του δημοσίου συστήματος υγείας».

Ακέφαλα νοσοκομεία

Στη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού κ. Κώστας Μπαργιώτας ανέφερε ότι «η τροπολογία λύνει το πρόβλημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όσον αφορά τη λειτουργία του ΔΣ, ανοίγει όμως άλλα. Ανοίγει τον δρόμο για την εκδίωξη όλων ή πολλών διοικήσεων των νοσοκομείων, καθώς επιτρέπει να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ακέφαλα για ένα χρονικό διάστημα». Ο κ. Μπαργιώτας συνέχισε στηλιτεύοντας τον εντεκάμηνο χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα των διοικήσεων των νοσοκομείων. Οπως είπε, «η κυβέρνηση έχει δείξει εμμονή για την απομάκρυνση σώνει και καλά όλων των διοικητών όλων των νοσοκομείων και τη χωρίς όρους αντικατάστασή τους». Αναφορικά με τη διαδικασία με την οποία θα απομακρυνθούν οι διοικητές και οι αναπληρωτές τους, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης απάντησε ότι «οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έκαναν, ως όφειλαν, αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων».

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου