Αντί για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που περίμενε ο Ροδιακός λαός να έρθουν στο νησί για να πάρει μια ανάσα το Νοσοκομείο της Ρόδου, έρχεται η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, για να πλασάρει το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα , με το οποίο η κυβέρνηση δεν κάνει απλά βήματα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, αλλά κάνει ένα πραγματικό άλμα.
Αντί η κυβέρνηση να κάνει μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, να θεσμοθετήσει κίνητρα για το υγειονομικό προσωπικό που θα υπηρετεί στα νησιά –όπως υπόσχονται εδώ και χρόνια-, προτείνει θέσεις μερικής απασχόλησης για τρεις μέρες τη βδομάδα, που θα καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς με το πρόσχημα των άγονων διαγωνισμών.
Οι ασθενείς θα καταδικάζονται σε «μερική» παρακολούθηση της αποκατάστασης της υγείας τους, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το «κόστος» για το κράτος.
Καταργεί ταυτόχρονα την βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με το πρόσχημα της δυνατότητας που θα τους δοθεί ν’ αυξήσουν το εισόδημά ασκώντας ιδιωτικό έργο. Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αύξηση των μισθών να επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό, τους ωθεί να αναζητήσουν στην ιδιωτική υγεία συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.
Ήδη οι ασθενείς εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, κάτω από τις πολύμηνες αναμονές για χειρουργεία, για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις, πληρώνοντας αδρά για την υγεία τους.
Ο λαός όμως σήμερα δικαιούται πολύ περισσότερα από αυτά που λαμβάνει και πληρώνει για την υγεία του, με τις λεγόμενες έμμεσες πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ. Αν περάσει το νέο νομοσχέδιο, η πόρτα θα είναι κλειστή για όποιον δεν έχει γεμάτο πορτοφόλι.
Λιγότερο ή περισσότερο εμπορευματοποιημένο το σύστημα Υγείας, όπως έχει διαμορφωθεί από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, και συνεπώς ό,τι συνδέεται με αυτή πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και να παρέχεται μέσω ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας , που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας του λαού.