• Στο Σχέδιο Δράσης «Αστεγα Νοικοκυριά» συμμετέχουν 20 νοικοκυριά εκ των οποίων τα 10 μονοπρόσωπα, τρία αποτελούνται από δύο άτομα και επτά νοικοκυριά αποτελούνται από τρία άτομα και πάνω! • Το μεγαλύτερο ποσοστό δήλωσε ότι η τελευταία του διαμονή ήταν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και ότι οδηγήθηκαν στην αστεγία κατά 54,2% εξαιτίας προσωπικών σχέσεων ή οικογενειακών προβλημάτων και κατά 20,8% από ανεπαρκές εισόδημα /ανεργία
Εξαιρετικά σημαντικό έργο έχει να επιδείξει ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου στην κάλυψη των αναγκών συμπολιτών μας για στέγαση, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου, προάγονται οι αρχές της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, αποτελώντας παράδειγμα για το πώς οι τοπικές αρχές μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
Το Σχέδιο Δράσης «Αστεγα Νοικοκυριά», αφορά εύρεση κατοικίας, το ενοίκιο της οποίας επιδοτείται για δύο έτη από εθνικούς πόρους με τη συμβολή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Παράλληλα επιδοτείται η αγορά οικοσκευής, η εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ και η επιδότηση για απόκτηση δεξιοτήτων.
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με διαχειριστή φορέα τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047», επιπλέον επιδοτεί για 12 μήνες την απασχόληση των ωφελούμενων, ενώ για άλλους 12 μήνες τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές.
Στο Σχέδιο Δράσης συμμετέχουν 20 νοικοκυριά και η σύνθεσή τους αποτελείται από 10 μονοπρόσωπα, τρία νοικοκυριά αποτελούμενα από δύο άτομα και επτά νοικοκυριά αποτελούμενα από τρία άτομα και άνω. Από την έναρξη υλοποίησης του Σχεδίου έως και σήμερα, έχουν στεγαστεί τα 18 νοικοκυριά, ποσοστό 80%.
Το πρόγραμμα που συμπληρώνει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ρόδου για την καταπολέμηση της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι οι Δομές Αστέγων Δήμου Ρόδου, που υλοποιείται από το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας Ρόδου (ΔΟΠ).
Δομές Αστέγων
Στα περίπου δύο χρόνια λειτουργίας τους, οι Δομές Αστέγων, έχουν υποδεχτεί, εξυπηρετήσει και φιλοξενήσει 77 άτομα! Το 88,3% των ωφελούμενων ζήτησε και έλαβε υπηρεσίες τόσο από το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, όσο και από το Υπνωτήριο, παρουσιαζόμενοι αυτοπροσώπως στις Δομές κατά 81,8%. Ένα μικρό ποσοστό ωφελούμενων πραγματοποιεί τηλεφωνική συνδιάλεξη πριν την πρώτη επίσκεψη.
Το 65% των ωφελούμενων είναι άντρες και το 35% γυναίκες. Ως προς την ηλικιακή τους σύνθεση το μεγαλύτερο ποσοστό φιλοξενούμενων είναι από ηλικίες 56 ετών και άνω, με τον μεγαλύτερο που έχει δεχτεί υπηρεσίες να είναι 83 ετών. Το 3,9% των ωφελούμενων ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους.
Ηλικιακή Ποσοστό
Ομάδα ωφελούμενων
19 ετών έως 25 13,0%
26 ετών έως 35 10,4%
36 ετών έως 45 15,6%
46 ετών έως 55 13,0%
56 ετών έως 65 19,5%
66 ετών και άνω 15,6%
Το 61,1% των ωφελούμενων έχει Ελληνική υπηκοότητα, το 24,6% υπηκοότητα εκτός Ε.Ε και το 14,3% εντός Ε.Ε. Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση το 32% δηλώνει διαζευγμένο, το 28% ανύπαντρο, το 20% σε διάσταση και το 12% έγγαμο, ενώ το 64% δηλώνει ότι είναι ο αρχηγός της οικογένειας.
Ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδό τους το μεγαλύτερο ποσοστό 33,3% είναι απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, το 25% έχει ολοκληρώσει την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από 16,7% είναι απόφοιτοι Δημοτικού και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αντίστοιχα. Το 41,6% υποφέρει από χρόνιο/δυσίατο νόσημα και από αυτούς περίπου το 60% έχει λάβει πιστοποιητικό ΚΕΠΑ.
Ως προς την εργασιακή τους κατάσταση το 37,5% δηλώνει άνεργο με το 8,3% να μην ψάχνει για εργασία, το 29,2% να εργάζεται περιστασιακά, το 16,7% να είναι ανίκανο προς εργασία, ενώ μόλις το 4,2% να παίρνει σύνταξη. Το 43,5% των ωφελουμένων παίρνει επιδόματα (αναπηρικό, προνοιακό, ΕΕΕ, Α21) με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς να λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (41,7%) και ακολουθεί το αναπηρικό με ποσοστό περίπου 26%.
Οι περισσότεροι βρισκόντουσαν σε κατάσταση αστεγίας κάτω από ένα χρόνο (ποσοστό 60,9%) και έμεναν ή στο δρόμο (34,9%) ή σε ακατάλληλο ακίνητο (30,2%). Αρκετοί φιλοξενούνταν είτε σε μέλη οικογένειας είτε σε φίλους (20,9%) και κάποιοι (9,3%) κατοικούσαν σε επισφαλείς συνθήκες κατοικίας (έξωση, κτλ).
Το μεγαλύτερο ποσοστό (47,8%) δήλωσε ότι η τελευταία του διαμονή ήταν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και ότι οδηγήθηκαν στην αστεγία κατά 54,2% εξαιτίας προσωπικών σχέσεων ή οικογενειακών προβλημάτων και κατά 20,8% από ανεπαρκές εισόδημα /ανεργία.
Για τη χάραξη πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου τηρεί και επεξεργάζεται, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, στατιστικά στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο τα προγράμματα που υλοποιεί ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που επικρατούν, προσφέροντας ανακούφιση και καθοδήγηση μέσω υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης.