Ενταση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και των λειτουργών της Θέμιδος όλων των βαθμίδων έχει προκαλέσει έγγραφο του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα, με το οποίο ζητά από τις διοικήσεις των δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας να μεριμνήσουν για την καθημερινή παρουσία δικαστή και εισαγγελέα υπηρεσίας σε όλες τις περιφερειακές και παράλληλες έδρες των δικαστηρίων της χώρας.
Αμεση ήταν η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Εισαγγελία είναι δικαστική αρχή, ανεξάρτητη από τα δικαστήρια και την εκτελεστική εξουσία», αλλά και πως «μόνον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα να απευθύνει παραγγελίες, οδηγίες και συστάσεις προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς».
Το «γάντι» σήκωσαν και οι δικαστικές ενώσεις, με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να επισημαίνει πως «ως δικαστικό έργο νοείται όχι μόνο το αμιγώς δικαιοδοτικό αλλά και αυτό της διοίκησης δικαστηρίων και εισαγγελιών (…). Ως εκ τούτου οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας δεν δύνανται να απευθύνουν υποδείξεις στις διοικήσεις των δικαστηρίων, όπως προσφάτως συνέβη αναφορικά με τη στελέχωση των παράλληλων και περιφερειακών εδρών, καθώς τέτοιες ενέργειες συνιστούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο δικαστικό έργο».
Μάλιστα, η Ενωση απαντά και στην ουσία του εγγράφου του υπουργείου υποστηρίζοντας πως «η παρουσία δικαστικών λειτουργών σε παράλληλες και περιφερειακές έδρες δικαστηρίων, μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, σε καθημερινή βάση, δεν είναι ούτε εφικτή ούτε αναγκαία».
Ταυτόχρονα, αφήνει αιχμές προς το υπουργείο σχετικά μετά έξοδα διαμονής και μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών τα οποία δεν καλύπτονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ κάνει λόγο για «κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και ωρών εργασίας».
Σε «ευθεία παρέμβαση» στο έργο της Δικαιοσύνης αναφέρεται η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε δική της ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως το έγγραφο Μπούγα συνιστά «παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών του κράτους, που αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος σύμφωνα με το άρθρο 26 του Συντάγματος, ζητούμε την άμεση ανάκλησή του, προς αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας».
Πηγή: kathimerini.gr