Με απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών του Δήμου Ρόδου κατά ενός Ροδίτη.
Η εταιρεία ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι υπεξαιρέθηκαν με τη χρήση πλαστών συμβάσεων, σημαντικά ποσά από τις οικονομικές υπηρεσίες του ενιαίου Δήμου.
Η εταιρεία διατείνεται ότι από το έτος 2007 και μετά, στο πλαίσιο συμμετοχής της σε διαγωνισμό του τότε Δήμου Ιαλυσού για την ανάδειξη αναδόχου στο έργο «Εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων και οδοκαθαρισμού» και ενόψει του γεγονότος ότι οι δραστηριότητές της στο νησί ολοένα και διευρύνονταν, αναπτύχθηκαν μεταξύ της εταιρείας και του Ροδίτη σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, διαμορφώνοντας τους όρους μίας στενής και συστηματικής συνεργασίας η οποία διήρκεσε μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, οπότε και διεκόπη.
Όπως διατείνεται, την 21η Δεκεμβρίου 2011, υπέγραψε υπό την ιδιότητα της «αναδόχου -εκμισθώτριας» με τον τότε δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά σύμβαση μίσθωσης, με την οποία εκμίσθωσε στον Δήμο έξι απορριμματοφόρα οχήματα χωρητικότητας 16 κυβικών μέτρων, ένα απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 2 κυβικών μέτρων και ένα τετραξονικό φορτηγό. Η σύμβαση ορίσθηκε να είναι τρίμηνης διάρκειας, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Μάρτιο του ίδιου έτους.
Σε εκτέλεση της σύμβασης μίσθωσης, εκδόθηκαν δύο τιμολόγια αξίας 138.323,23 και 276.646,46 ευρώ.
Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της εταιρείας και των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, η ενάγουσα πληροφορήθηκε, όπως υποστηρίζει, την ύπαρξη και κατάρτιση ενός ανύπαρκτου εγγράφου, ήτοι μίας πλαστογραφημένης από την αρχή έως το τέλος υποτιθέμενης «Σύμβασης Εκχώρησης Απαιτήσεως» μεταξύ της εταιρείας και του Ροδίτη, με φερόμενη ημερομηνία υπογραφής την 6η Απριλίου 2012 και την είσπραξη από τον εναγόμενο από το ταμείο του Δήμου στις 3.8.2012, ποσού 109.704,63 Ευρώ και εν συνεχεία, στις 26 Οκτωβρίου 2012, την είσπραξη του Φ.Π.Α., που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσό, ήτοι 19.079,07 ευρώ.
Η ενάγουσα ισχυρίζεται ότι ουδέποτε υπέγραψε με τον εναγόμενο σύμβαση εκχώρησης, η οποία της απεστάλη περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2012.
Στο έγγραφο, όπως διατείνεται, έχει τεθεί από τον ίδιο η σφραγίδα της εταιρείας και η «δήθεν» υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου της, υπό την ιδιότητα του προέδρου και δ/ντος συμβούλου.
Στο κείμενο της σύμβασης, η εταιρεία εμφανίζεται να εκχωρεί στον εναγόμενο μέρος των απαιτήσεών της έναντι του Δήμου Ρόδου ύψους 414.969,69 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α (16%) ακόμη και εκείνες που αφορούν στο έργο αποκομιδής απορριμμάτων στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, συνολικού ποσού 126.000,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α..
Από την έρευνα ωστόσο και κατόπιν διενέργειας γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης προέκυψε ότι η υπογραφή στην σύμβαση εκχώρησης απαίτησης στην θέση της εκχωρήτριας είναι όμοια με αυτήν του εκπροσώπου της εταιρείας και περαιτέρω προέκυψε ότι δεν συνδέεται με τον κατηγορούμενο και ότι δεν την έχει θέσει εκείνος. Φέρεται εξάλλου να προέκυψε ότι η εγκαλούσα εταιρεία του οφείλει αμοιβές για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και ότι νόμιμα και εν γνώσει της εταιρείας είχε εισπράξει τις ανωτέρω αμοιβές.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.