Σήμερα θα διεξαχθεί, μετά από αναβολές, η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πάτρας επί κακουργημάτων υπόθεσης με κατηγορούμενο με ακόμη 25 άτομα, έναν 49χρονο Αφαντενό, ταξιτζή, που γεννήθηκε στη Γερμανία, κατηγορούμενο για αρχαιοκαπηλία.
Ενεπλάκη σε σπείρα στην οποία αποδίδονται τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών.
Ο Ροδίτης αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι προσέγγισε τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας για να εξυπηρετήσει έναν 67χρονο φίλο του από τον Ασκληπειό, ο οποίος στο μεταξύ έχει αποβιώσει από καρδιακή ανακοπή, προκειμένου να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα εγχείρησης ανοικτής καρδιάς!
Ο 49χρονος, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί φέρεται ως μεσάζων για την πώληση σε έναν 69χρονο Αθηναίο, με ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα, αρχαίων αντικειμένων από τη Ρόδο.
Φέρεται συγκεκριμένα να διαπραγματεύθηκε μαζί του την πώληση ενός αργυρού νομίσματος από την Κάμειρο, ενός χάλκινου μενταγιόν και ενός χρυσού δακτυλιδιού από την περιοχή «Μήδεια».
Από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών φέρεται να προέκυψε ότι την 3η Δεκεμβρίου 2015 ο 49χρονος ως μεσάζων από κινητό τηλέφωνο κάλεσε τον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας και του περιέγραψε αναλυτικά αρχαίο ασημένιο νόμισμα-στατήρα, από την Κάμειρο της Ρόδου, που στην μία όψη αναπαριστά φύλλο και στην άλλη έχει δύο μακρόστενα έγκοιλα, ένα χάλκινο μενταγιόν και ένα χρυσό δαχτυλίδι που ανευρέθησαν στην περιοχή «Μήδεια».
Ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας αναγνωρίζει την κοπή του νομίσματος και προσφέρει για την αγορά του από 2000 ευρώ έως 2500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητά του, ενώ για τα υπόλοιπα αρχαιολογικά ευρήματα διατείνεται πως χρειάζεται να τα ελέγξει δια ζώσης.
Ο μεσάζων στην συνομιλία φέρεται να αποκαλεί τον αρχηγό της σπείρας ως «Γιώργο» ο οποίος προφανώς αποκρύπτει τα αληθινά του στοιχεία ταυτότητας ως μέτρο προστασίας και τελικά ο 46χρονος δηλώνει ότι θα αγοράσει το αρχαίο νόμισμα από τον άγνωστο κάτοχό του με το ποσό των 1500 ευρώ, εισπράττοντας ως αμοιβή για την μεσιτεία του την διαφορά, η οποία ανέρχεται από 500 έως 1000 ευρώ.
Η τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιεί ο 46χρονος είχε ενεργοποιηθεί στον πατέρα του.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, που συνέδραμαν τις έρευνες διενήργησαν τότε έρευνα στην πατρική οικία του, ενώ ο ίδιος, παρότι αναζητήθηκε, δεν ανευρέθη.
Πιο συγκεκριμένα, στην οικία του 49χρονου βρέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων τον οποίο διατείνεται ότι χρησιμοποίησε κατά την κατασκευή ενός φράχτη, ένα άγαλμα που είχε αγοράσει στη Μεσαιωνική Πόλη χωρίς αρχαιολογική αξία και ένα βιβλίο, που αναφέρεται σε πλειστηριασμούς αντικειμένων αξίας στο Λονδίνο, το οποίο, όπως υποστηρίζει αγόρασε σε βιβλιοπωλείο. Ο 49χρονος συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι γνώρισε έναν 67χρονο ιδιοκτήτη πανσιόν στον Ασκληπειό στον οποίο μετέφερε τουρίστες ως οδηγός ταξί και ανέπτυξαν σχέσεις. Ο 67χρονος του είχε εκμυστηρευτεί ότι αναζητούσε και έβρισκε αρχαία αντικείμενα στο νησί τα οποία πωλούσε στην Ελβετία, ενώ όταν παρουσίασε προβλήματα υγείας, τον παρεκάλεσε να αναζητήσει αγοραστές για να τους διαθέσει το νόμισμα, το μενταγιόν και το δακτυλίδι που είχε στη διάθεσή του. Εκείνος, όπως είπε, συνομίλησε με έναν φίλο του στην Αθήνα ο οποίος του έδωσε το τηλέφωνο του 69χρονου.
Τον 69χρονο, εγκέφαλο του κυκλώματος, όπως υποστηρίζει, δεν τον είχε συναντήσει ποτέ και δεν τον γνώριζε, ενώ σε δύο τηλεφωνικές του κλήσεις προς αυτόν, που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., τον αποκαλεί «Γιώργο» αν και το όνομα του είναι «Κώστας».
Ο τελευταίος, όπως είπε, του έδινε για την αγορά των αρχαίων του 67χρονου μόλις 2.500 ευρώ και ο ιδιοκτήτης τους αρνήθηκε να τα πωλήσει σε τόσο χαμηλή τιμή παρότι είχε άμεση ανάγκη να βρεί χρήματα για να εγχειριστεί.
Τελικώς μετά από λίγο διάστημα απεβίωσε.
Ο 49χρονος διατείνεται εξάλλου ότι οι δύο συνομιλίες του με τον 69χρονο φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, έγιναν προ 14μήνου και έκτοτε δεν είχε καμία άλλη επικοινωνία μαζί του.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση των ανδρών της Ασφάλειας Πατρών πραγματοποιήθηκε σε 11 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Ρόδο, Λαμία, Τρίκαλα, Κόρινθο και Δράμα.
Οι αρχαιοκάπηλοι μετέφεραν τα αρχαία αντικείμενα από τη χώρα μας, κυρίως
μέσω της Πάτρας προς την Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, φορτωμένα σε νταλίκες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 22 Έλληνες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και αναλυτικότερα ένας 69χρονος ημεδαπός, η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, δύο ημεδαποί (πατέρας και γιός), ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 53 και 38 ετών.
Η δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14.
Πρόκειται για 12 Ελληνες, ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.
Οι ελληνικές αρχές έχουν βρει μεταξύ άλλων 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα, όπως ειδώλια, δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ενώ βρέθηκαν και δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά της εποχής των Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών.
Το όφελος των μελών της Οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ξεπερνά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 650 χιλιάδες ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται για τον 46χρονο ο δικηγόρος κ. Μανώλης Βλάχος.